El govern no retirarà el pla del carrer Comerç de Vilafranca

D’esquerra a dreta, Manel Ros i Jordi Junyent, representants de l’Associació de Veïns del Molí d’en Rovira, parlant en ple carrer Comerç sobre la polèmica generada a Vilafranca
Judit Benages
01/08/2019 - 18:09h

ERC, VeC i CUP obliguen l’alcalde a fer un ple extraordinari per parlar del tema

El govern de Vilafranca no té cap intenció de retirar la seva proposta de pla del carrer Comerç, tot i que que la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat n’ha suspès l’aprovació definitiva, tal com ja vam avançar en l’edició de la setmana passada.

El que sí que haurà de fer l’alcalde Pere Regull és convocar a partir del setembre un ple extraordinari per parlar del projecte, tal com han demanat ERC, VeC i CUP, que sumen la majoria necessària per obligar l’alcalde a la convocatòria del ple i que han comparegut davant els mitjans de comunicació per fer crítiques i demandes similars.

Els primers a manifestar aquesta proposta de ple ha estat Vilafranca en Comú, que creuen que la decisió de la Generalitat representa una “nova oportunitat per posar el comptador a zero i fer un pla amb la participació de tothom”. El regidor de VeC, Ramon Arnabat, lamenta que el govern “tiri pilotes fora i no assumeixi responsabilitats polítiques d’un informe que no fa esmenes parcials, sinó que no accepta pràcticament res del projecte presentat”.

Des de VeC, l’arquitecte Ton Salvadó afirma que l’informe de la Generalitat “és demolidor, i no és pas una esmena puntual, sinó que demana una rectificació de pràcticament tot el que han presentat i qüestiona punts clau que l’oposició ja havíem plantejat”.

Un altre partit que s’ha sumat a la proposta de ple extraordinari ha estat la CUP, que també ha demanat la retirada de l’actual pla, ja que consideren que cal fer un replantejament del projecte amb la participació de tota la ciutadania i de tots els grups polítics.

“Segons l’informe, no es pot dur a terme el desenvolupament del pla sense una planificació prèvia en els àmbits d’habitatge, mobilitat i equipaments, com tampoc permeten l’increment de sostre edificable, ja que no existeix cap justificació per aquest increment”, asseguren els cupaires.

La CUP expressa que l’informe deixa entreveure que el govern “va actuar amb presses electoralistes” i creuen que s’ha de crear una taula de treball amb representants polítics i associacions veïnals per fer un seguiment del pla.

Finalment, també per part de l’oposició, ERC –que va ser qui va fer públic el document de la Generalitat– ha donat suport aquesta setmana a la proposta de VeC i CUP i, tenint en compte que tenen 5 regidors, són el grup que farà possible la celebració d’un ple extraordinari. En una altra roda de premsa, la portaveu del partit, Mònica Hill, ha exigit de nou l’obertura d’un procés de participació i la constitució d’una comissió d’estudi, treball i seguiment per refer el projecte, i que es constitueixi un Consell Assessor Urbanístic.
Hill també ha demanat al govern que sigui “honest i autocrític i no intenti minimitzar els efectes de la resolució de la Generalitat”.

Obrim el Molí d’en Rovira
Per altra banda, la plataforma veïnal “Obrim el Molí d’en Rovira” –que sempre s’havia manifestat contrària al projecte– celebra la decisió de la Comissió Territorial d’Urbanisme, creu que la Generalitat dona la raó a les al·legacions presentades per l’oposició i per la plataforma i lamenta que l’alcalde Pere Regull i el regidor d’Urbanisme Francisco Romero els hagin “menystingut i ridiculitzat, intentant fer-nos quedar com a persones manipulables i ignorants. Ells van posar per davant dels veïns i veïnes del barri els interessos de quatre o cinc propietaris amb molt de poder econòmic”, diuen.

El govern manté la seva postura
Malgrat tot, Junts per Vilafranca i PSC no canvien ni una coma de les declaracions que van fer la setmana passada, quan es va conèixer la resolució de la Comissió d’Urbanisme.

Preguntat de nou per la qüestió, el regidor Francisco Romero apunta que el govern ja s’esperava algunes esmenes i que tenen una reunió fixada el 10 de setembre amb la Generalitat per començar a resoldre-les. “Totes les esmenes són viables i no ens preocupen, perquè no ens qüestiona el projecte sinó que tot són aspectes tècnics que es poden modificar”, diu Romero, al mateix temps que comenta que la Generalitat ha tingut “algun canvi de criteri d’aspectes sobre els quals ens havien donat el vistiplau i que ara ens rebutgen”.

Pel que fa a l’edificabilitat, Romero assegura que aquest estudi el va fer una empresa externa professional i que seran ells qui refaran els càlculs dels habitatges que incorporarà el pla.

PUBLICITAT

Segons Romero, el que s’ha de destacar és que l’informe de la Generalitat “no qüestiona la tramitació per polígons, ni la protecció de les naus, ni la ubicació de les zones verdes o equipaments ni el procés amb què s’ha fet el pla”. El regidor diu que treballaran per resoldre les esmenes de la mà de la Comissió d’Urbanisme per, aleshores, parlar amb els grups i tornar a passar el projecte per ple. Romero lamenta l’actitud de l’oposició: “En 10 anys només hem rebut crítiques, però cap proposta alternativa. Només volen desgastar”.

L’opinió de l’associació de veïns

Des de l’Associació de Veïns del Molí d’en Rovira, el seu president, Jordi Junyent, i un altre membre de la junta, Manel Ros, coincideixen a afirmar que l’entitat considera que si el govern ha de fer esmenes “pel benefici del barri, que ho faci”, però el que volen evitar “és que la suspensió del pla endarrereixi la millora del Molí d’en Rovira”. Junyent reconeix que ells no són “ni tècnics ni experts en urbanisme” i que, per tant, l’únic que demanen és que es treballi “per arranjar tot el barri, no només la zona del carrer Comerç, tal com ja vam exposar en l’aŀlegació presentada al projecte”. Per als veïns també és molt important “que es conservin les façanes del barri, que són patrimoni que s’ha de protegir, i que es compagini l’activitat industrial amb la residencial perquè no s’hi muntaran negocis si no hi ha més clients potencials”.

També et pot interessar

Comentaris