L’espoli del llentiscle al Penedès

26/07/2019 - 10:50h

Propietaris de boscos mostren preocupació davant l’escalada de l’espoli massiu i de manera clandestina d’aquest arbust i reclamen que es reguli l’activitat

Els propietaris de boscos a Font-rubí estan cansats de la situació que des de fa anys pateixen amb l’espoli del llentiscle, una planta que viu a les arbredes catalanes i penedesenques i que en els últims anys està patint una extracció massiva per part de quadrilles clandestines que de bon matí s’endinsen als boscos per fer-ne una collita sense límits. El 3d8 ha pogut parlar amb dos propietaris de Font-rubí. Tenen unes 80 hectàrees de bosc al barri de Montjuïc, a la zona de l’Avellar, i es mostren preocupats per la situació. Prefereixen mantenir-se en l’anonimat per qüestions de seguretat, ja que, segons diuen, tenen por de represàlies. “Ells saben on vivim nosaltres, però nosaltres no sabem qui són ni on paren”, expliquen. L’activitat en qüestió ha anat augmentant amb el pas del temps. Es va iniciar fa 20 anys, i en els dos últims la situació s’ha tornat insostenible.

De bon matí, i segons expliquen els mateixos afectats, surten 200 furgonetes d’un magatzem del Maresme (en concret, de darrere del Mercat de les Flors, a Vilassar de Mar), amb més de mil individus que van a tallar aquesta planta, anomenada llentiscle, als boscos de tot Catalunya. Relaten que diàriament surt un tràiler en destinació Holanda. Són persones que no tenen cap tipus de contracte i que no demanen permís als propietaris dels boscos. És per aquest motiu que els afectats demanen la implicació de l’administració catalana que, segons ells, “mira cap a una altra banda”. Reclamen que aquesta activitat sigui regulada d’alguna manera i que es protegeixi la planta. “Això no és normal: nosaltres tenim un patrimoni, que són els boscos, els quals hem de cuidar, i aquestes quadrilles són màfies organitzades que mouen molts diners”, relaten. “Els diem constantment que no vinguin, però l’endemà ja els tornem a tenir als boscos”.

Els propietaris també denuncien la situació il·legal d’aquestes persones, majoritàriament immigrants marroquins que després de la crisi del totxo es van quedar sense feina i van optar per aquesta activitat, mal pagada i sense contracte. Acostumen a cobrar 25 euros al dia, però la seva situació és molt penosa. Els propietaris van poder parlar amb alguns d’ells (l’última vegada fa un parell de setmanes), i la resposta que en van obtenir va ser la següent: “Sou uns racistes. El que hi ha al bosc no és de ningú”. Els propietaris afirmen que ells no volen cap mal a aquestes persones: “Volem que treballin i que els vagi tot bé, però no a base de matxucar altres persones i el territori”. A més, diuen que incompleixen moltes normatives: “A vegades se’ls ha arribat a parar per la carretera amb furgonetes plenes de llentiscle i deu persones a l’interior estirades sobre la planta”.

Riscos per al bosc

L’altre problema que preocupa els propietaris és que les restes de plantes que no són aptes per comercialitzar les deixen al mateix bosc, amb el consegüent perill que això comporta, ja que s’acaben assecant i es converteixen en un polvorí. A més, aquestes persones deixen al seu pas pels boscos tot tipus de deixalles (gomes que utilitzen per fer els feixos, paper d’alumini, bosses de plàstic, llaunes, sabates, ampolles…). “Cada any he de treure un mínim de dos carretons de deixalles del rastre que deixen”, diu un propietari, i el perill més preocupant, diuen, és que fumen dins del bosc i fins i tot fan foc a terra per escalfar-se el menjar. I, tot plegat. sense cap mesura de prevenció d’incendi.

L’alcalde de Font-rubí, Xavier Lluch, ha explicat al 3d8 que aquesta problemàtica la va exposar al Consell d’Alcaldes ara fa dos anys. En aquell ple també hi eren presents agents rurals que van explicar que el llentiscle no és una espècie protegida i que el tractament que se’n fa és el mateix que s’aplica a les persones que van a buscar bolets i que, com a molt, els propietaris podrien prohibir l’entrada als seus boscos malgrat que estan creuats per camins cadastrals. Fa pocs mesos, la qüestió també es va exposar al conseller Miquel Buch quan va visitar el Consell Comarcal de l’Alt Penedès. En aquella reunió se li va demanar resoldre aquest problema atès que feia ben poc aquestes quadrilles havien provocat un petit incendi a Font-rubí que les ADF van sufocar. Lluch té previst convocar aviat el cap dels agents rurals per mirar de trobar alguna solució al conflicte.

Un arbust amb moltes propietats

El llentiscle, l’arbust del qual pot arribar a sobrepassar els sis metres d’alçada, s’usava a l’antiguitat com a goma de mastegar.Actualment s’empra en aplicacions d’ortodòncia, en pastisseria i també per fabricar vernissos i per fer licors. També se sol utilitzar per fer garlandes vegetals per l’aroma que desprèn i perquè conserva la fulla verda molt de temps després d’haver estat tallada.



Comentaris