Lluita contra la solitud

La treballadora social Lídia Amador, juntament amb Soledad Pérez
26/07/2019 - 10:37h

L’Ajuntament de Vilafranca posa en marxa la prova pilot d’un projecte que vol combatre la soledat entre la gent gran

La solitud i el sentiment de solitud és un dels problemes més grans entre la gent gran. Es tracta d’una qüestió que cada cop va més a l’alça, ja que la tendència és que la població vagi envellint.

Es calcula que a Catalunya hi ha 175.000 persones grans que viuen soles. Això no vol dir que totes tinguin el sentiment de solitud, però sí un gran percentatge.

El regidor de Gent Gran, Ramon Zaballa, apunta que la meitat de la població que atenen a la Regidoria requereix recursos socials i sanitaris i, per aquest motiu, ja fa un temps que van desplaçar una tècnica de serveis socials a Gent Gran per poder fer front al que fa uns mesos era “una allau de demandes de tota mena”.

Zaballa apunta que ara –amb aquesta tècnica de reforç– han aconseguit congelar les xifres. L’any passat van atendre un total de 1.129 persones més grans de 65 anys, cosa que representa un 15,83% de la població total de Vilafranca.

Des de la Regidoria, a més, preveuen també fer una anàlisi de la metodologia de treball per poder prestar una atenció més efectiva, tot i que Zaballa comenta que la majoria de gent gran que s’acosta a la regidoria, sovint “només és per ser escoltada, i els tècnics el que fan és molta atenció psicològica”.

I és que moltíssima gent gran està –o se sent– sola. I el govern de Vilafranca assegura que s’ha marcat com a prioritat acabar amb aquesta situació.
Així, tot just s’acaba de posar en marxa un projecte titulat ‘Obrint camins’, de detecció i intervenció de la soledat no volguda, que s’està desenvolupant gràcies a un Pla d’Ocupació al barri de l’Espirall, on s’ha començat a vincular a gent gran amb el seu entorn més proper.

Així, una treballadora social, Lídia Amador, intenta detectar casos de gent gran que es pot sentir sola. “Es tracta de fer com d’antena, parlar molt amb la gent del barri de l’Espirall i detectar persones que viuen soles, posar-s’hi en contacte i adreçar-les a algun servei del seu entorn, com ara el Casal dels Avis”, explica Zaballa.

Aquest Pla d’Ocupació té una durada de sis mesos, però la intenció del govern és continuar aquest projecte –que té molt bona acollida– i arribar a tots els barris.

Segons el regidor, el repte que tenen ara les administracions públiques és plantejar-se com tenir recursos per atendre una població que cada cop té una esperança de vida més elevada.

També et pot interessar

Comentaris