Banyeres ja té els terrenys per excavar el poblat iber de les Masies de Sant Miquel

Aquests terrenys amaguen un tresor arqueològic. Foto: Ajuntament de Banyeres del Penedès
25/07/2019 - 21:00h

El consistori signa el conveni d’adquisició amb els propietaris, per un import de 80.000 euros

L’Ajuntament de Banyeres del Penedès ha celebrat aquest dijous al vespre el ple ordinari corresponent al mes de juliol, en què s’ha donat compte de la signatura del conveni d’adquisició del compromís de la compra dels terrenys del poblat iber ubicat al nucli de les Masies de Sant Miquel.

Aquest document es va firmar aquest dimarts. El conveni signat amb els propietaris és per un total de 80.000 euros, dels quals 40.000 euros es pagaran aquest any i, l’any vinent, els 40.000 euros restants. A la signatura del conveni van ser presents els propietaris, advocats, el secretari-interventor de l’Ajuntament de Banyeres del Penedès, José Fèlix Velasco; el primer tinent d’alcalde, Marc Majem i l’alcalde del municipi, Amadeu Benach.

Terrenys catalogats

La superfície total dels terrenys és de 24.364,62 metres quadrats. Els terrenys estan classificats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), i el motiu de la compra és desenvolupar i realitzar les excavacions arqueològiques que formen part del projecte de recerca de la Universitat de Barcelona, titulat “El canvi sociocultural a la Cessetània Oriental durant la Protohistòria i l’època romano-republicana”, a desenvolupar en el període 2018-2021 i que permetrà a l’Ajuntament de Banyeres del Penedès destinar-lo a millorar el coneixement històric i arqueològic sobre la ciutat ibèrica de les Masies de Sant Miquel i l’adaptació bàsica que permeti la visita pública del conjunt patrimonial.

A partir d’aquest moment, es faran els tràmits oportuns amb la Generalitat de Catalunya per tal de fer la segregació dels terrenys. Un cop la Generalitat doni el vistiplau corresponent, el conveni s’elevarà a públic amb la corresponent escriptura i posteriorment s’inscriurà al Registre de la Propietat.

L’alcalde Amadeu Benach n’ha parlat així: “Estem molt satisfets d’haver arribat a aquest conveni, que plasma el compromís entre l’Ajuntament i els propietaris d’aquesta compra que tant esperàvem i que ara s’està materialitzant”. “Han estat molts anys en els quals sabíem que podia haver-hi part de la nostra història i aquest pas ens permetrà aprofundir i ensenyar als nostres veïns i a tot el món, el pas dels ibers pel nostre municipi”, ha conclòs Benach.

Comentaris