Aniversari diabòlic

25/07/2019 - 16:44h

El Ball de Diables del Vendrell celebra els 40 anys de la recuperació de l’entitat. Tot i això, les primeres referències escrites daten del 1845 i la primera imatge, de 1896

El Ball de Diables del Vendrell està de celebració, ja que duu 40 anys d’història ininterrompuda dins del folklore vendrellenc. Amb tot, es tracta de quan va ser recuperat després d’uns anys d’absència, perquè la primera referència explícita sobre un ball més que centenari podem trobar-la en una crònica del Diario de Barcelona del 1845, la qual explica les festes de Santa Anna i on surt plasmat, entre altres balls, el Ball de Diables.

En aquella època podem trobar diversos retalls de premsa on apareix el ball de diables vendrellenc, però no és fins al 1896 que es troba la primera imatge del ball. Tot i això, pel context de les cròniques i les mencions en la premsa, podem creure que el ball de diables vendrellenc ve de temps més remots que avui dia encara estan per investigar.

El ball va anar sortint continuadament fins a l’any 1907. Just dos anys abans trobem la primera referència de la “Carretillada” al nou setmanari local La comarca del Vendrell, del 22 de juliol del 1905. I a partir d’aquí, i durant dues dècades, quan el folklore local pateix una forta decadència i el ball de diables tan sols surt un parell de vegades.

Primera recuperació

La primera recuperació del ball després d’anys d’inactivitat és del 1933. Durant la Fira de Santa Teresa es va reconstruir el ball i el mestre Pau Casals va ser l’encarregat de vestir els diables de l’època. Com a anècdota d’aleshores es pot esmentar Pau Casals va encarregar a cada modista de la vila un vestit per als diables. Així doncs, es pot dir que els diables tenien el millor vestit de cada casa.

Durant la postguerra trobem diferents documents amb sortides a diverses festes majors properes com la de Valls, Vilanova i la Geltrú i Tarragona, entre d’altres, que en aquell moment mancaven de ball de diables propi.

Ja és als anys seixanta quan el Ball de Diables del Vendrell, per falta de continuïtat, va desaparèixer.

Segona recuperació

La segona recuperació del ball després d’anys inactiu ja va ser la el 1979 i de la qual, com apuntàvem, aquest 2019 se’n celebren els 40 anys. Un grup de joves, fills de diables la majoria, van començar a treballar perquè el Ball de Diables del Vendrell tornés a sortir pels carrers i places.

El procés que va culminar amb aquesta recuperació s’havia iniciat a finals del 1978 i els principals promotors foren Jaume Domingo i Magí Bonsoms, tots dos descendents de diables.

Ells mateixos van emprendre la tasca d’aglutinar un primer nucli de vendrellencs conscienciats en la recuperació del ball. L’interès per recuperar el ball va néixer perquè n’havien sentit parlar molt, a pares, avis i a la gent en general, i sobretot la tradició familiar oral, generació rere generació, va actuar com un factor prou important en aquell procés de recuperació.

L’interès per recuperar el ball va néixer perquè n’havien sentit parlar molt, a pares, avis i a la gent en general

Els noms dels 19 diables de la recuperació del 1979 van ser els següents: Magí Bonsoms (Llucifer), Josep Cid (Diablessa), Marc Bonsoms (Arcàngel Sant Miquel), Josep Liebanos (Àngel), Jaume Domingo (Borron), Joan Josep Espina (Timbaler I), Rafel Claramunt (Timbaler II) i, com a diables, Salvador Galofré, Joan Rius, Joan Valentín, Natxo Menor, Josep Figueras, Jaume Juncosa, Pere Marcé, Jaume Marcé, Jordi Garcia, Cèsar Menèndez, Francesc Liebanos, Enric Orta i Joaquim Tomàs.

Commemoració de la primera sortida

La primera sortida del ball recuperat el 1979 es va fer el dia 24 de juliol al Restaurant Xaloquell de Sant Salvador.Enguany, per la importància que va tenir aquesta sortida, l’entitat vol commemorar aquella sortida del 1979 i tornarà a recordar el soroll d’aquelles primeres carretilles que donaren vida al ball vendrellenc i que avui dia encara celebra la seva continuïtat.

L’acte commemoratiu tindrà lloc dimecres que ve, dia 24, a les 21h i al mateix restaurant. Hi haurà la gran majoria dels membres que han format part del ball des del 1979 fins als que l’integren actualment.

Actes commemoratius

Tanmateix, durant el transcurs d’aquest any ja s’han anat celebrant diferents actes commemoratius de l’efemèride de la recuperació, com la presentació dels nous tambals fets per Miquel Àngel i pintats pel mestre Joan Descals; una conferència dirigida per Adrià Grandia que va reivindicar el timbal dins el ball vendrellenc i el folklore local.

També es va fer el nomenament de Joan Descals com a diable d’honor, per tota la feina, l’interès i l’ajuda que sempre ha fet i donat pel ball.

Per Sant Jordi es va presentar el conte La Rosa de Foc, obra de l’escriptor Jordi Urpí, diable reservista, i amb les il·lustracions distingides del vendrellenc Jordi Pellicer. I se’n va fer una representació davant del Portal del Pardo.

L’11 de maig va ser un dels actes forts pel que fa als actes del 40è aniversari de la recuperació: el Dia del Diable. Hi va haver matinades, es va dedicar el carrer del Peix al ball, es va organitzar un taller fotogràfic del foc i es inaugurar la placa de Versos, entre d’altres iniciatives.

Durant el transcurs d’aquest any ja s’han anat celebrant diferents actes commemoratius de l’efemèride de la recuperació

Finalment, es va fer al vespre una cercavila de foc amb la participació dels Diables de Granollers, el Ball de diables de Torredembarra, el Ball de Sant Miquel i diables d’Igualada i la colla amfitriona del Vendrell.

I encara abans de la festa major, recentment s’ha celebrat una exposició d’aquests 40 últims anys del Ball de Diables del Vendrell.

Ja durant aquesta propera festa major, un acte que es preveu emotiu serà la representació de l’Acte Sacramental que protagonitzaran els diables del 1979, dissabte dia de Santa Anneta, a la plaça del Tívoli.

També et pot interessar

Comentaris