Multes de 750 euros per l’incivisme a l’hora de deixar la brossa a Calafell

Contenidors de brossa amb bosses fora, en una de les avingudes de Calafell. Foto: ACN.
22/07/2019 - 12:06h

L’Ajuntament ha posat una vintena de sancions a persones que no tiren les escombraries dins dels contenidors

L’Ajuntament de Calafell ha imposat en un any 24 multes de 750 euros a diferents veïns que havien llençat la brossa fora dels contenidors. És el primer balanç d’una mesura que el consistori va posar en marxa l’estiu passat amb l’objectiu “d’escarmentar” el veïnat incívic, segons destaca a l’ACN l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré.

En paral·lel a la batalla per erradicar les bosses fora dels contenidors, l’Ajuntament s’ha vist “desbordat” aquest estiu per la quantitat de trastos vells llençats a la via pública fora dels dies oficials de recollida. El govern lamenta que els serveis municipals recopilen diàriament una mitjana de dues tones de mobles i electrodomèstics, i assegura que hi ha hagut pics de cinc tones en una sola jornada.

Ara fa un any, l’Ajuntament de Calafell va desplegar una brigada d’agents cívics destinats a erradicar la presència de bosses d’escombraries fora dels contenidors. Els operaris van començar a obrir les bosses i a remenar la porqueria en busca de restes de correspondència o de qualsevol element que permetés identificar d’on provenia aquella brossa. Un any després, el consistori ha identificat 24 famílies, a qui ha obert un expedient sancionador amb multes de 750 euros.

Dels 24 expedients oberts, l’Ajuntament ha cobrat la meitat de les sancions de forma íntegra, ja que no admeten cap bonificació en cas que la persona multada pagui a curt termini –a diferència, per exemple, de les multes d’aparcament-. Pel que fa als altres dotze casos, estan pendents de resolució de recurs, si bé el consistori confia que acabarà cobrant-los tots “perquè els recursos no es basen en cap argument sòlid”.

Ramon Ferré admet que els 750 euros de sanció són un import elevat, però remarca que “l’objectiu és escarmentar aquell veí que ho fa malament, i que la multa sigui exemplar per a què corri la veu” L’alcalde lamenta que, en la majoria de casos, les bosses recollides enmig del carrer són a pocs metres dels contenidors, molt a prop dels mateixos o dins de papereres. “A vegades seria tan senzill com creuar el carrer, però ells prefereixen deixar-ho a la cantonada”, critica.

Ferré matisa que l’actuació dels agents cívics s’ha fet en períodes concrets, en els quals s’han desplegat batudes coincidint amb puntes de creixement de població, especialment en períodes festius o de vacances. Durant les properes setmanes, el consistori adverteix que es podria fer una nova actuació “de xoc” per mantenir l’advertiment de control sobre l’incivisme.

Renovació dels contenidors amb xips de control

Tot i la identificació i multa imposada a diversos veïns, l’alcalde considera que el sistema de sancions no ha assolit els resultats esperats, ja desitjaria haver identificat més incívics i lamenta que se segueixen acumulant les bosses fora de lloc. Per això, el consistori està estudiant un nou sistema de contenidors amb xips de control, el qual desplegaria a partir del 2021.

Coincidint amb la fi del contracte amb l’empresa encarregada de la recollida de la brossa, el consistori vol instal·lar un sistema de xip que permeti detallar qui són exactament els veïns que llencen les bosses a l’interior i quins no ho fan. Segons relata Ferré, cada habitatge tindria una targeta que li serviria per obrir el contenidor, de manera que hi hauria un registre fidedigne dels usuaris cívics. A banda d’aquest lector, s’utilitzarien bosses codificades, que el contenidor registraria en el moment que fossin dipositades a l’interior.

“Així podrem identificar qui es comporta bé i qui no. Aquell que ho faci bé tindrà bonificacions en l’impost de recollida de la brossa, mentre que els altres hauran de pagar més”, ha subratllat l’alcalde calafellenc. Ferré es mostra optimista amb aquest sistema perquè assegura que també es podria aplicar als visitants dels allotjaments turístics i apartaments de lloguer d’estiu.

La implantació de xips, remarca Ferré, està en fase d’estudi juntament amb altres municipis del Baix Penedès, i s’emmiralla en una prova pilot que ja s’ha fet als pobles veïns de Bonastre i Bellvei.

Batalla contra els trastos

A banda de la campanya contra els veïns que llencen la brossa al carrer, però, l’Ajuntament també batalla per evitar l’acumulació de mobles i grans electrodomèstics al costat dels contenidors de la brossa, els quals han proliferat els últims tres anys. Ramon Ferré recorda que cada barri té assignat un dia setmanal de recollida de grans trastos vells, però lamenta que els veïns en fan cas omís i llencen els mobles a la via pública quan els convé.

Segons dades a les quals ha tingut accés l’ACN, cada dia els serveis municipals recullen una mitjana de dues tones d’objectes voluminosos acumulats al costat dels contenidors. Un fenomen que el consistori atribueix a la recuperació econòmica i al fet que les famílies tenen més poder adquisitiu, de manera que opten per renovar mobles i electrodomèstics. Bona part dels veïns que deixen els voluminosos fora de la data assignada, apunta Ferré, són estiuejants o segons residents.

Per frenar el descontrol actual, l’Ajuntament de Calafell ha redoblat les campanyes informatives i ha demanat als veïns que comuniquin al consistori qualsevol pràctica incívica que detectin al seu carrer.

També et pot interessar

Comentaris