Endesa adequa les torres elèctriques del Penedès per protegir les aus

Pla tancat contrapicat d’un operari d’Endesa instal·lant aïlladors en una torre elèctrica per protegir l’avifauna. Imatge del 18 de juliol del 2019 (horitzontal)
19/07/2019 - 10:19h

L’empresa invertirà més de 2,2 milions d’euros a Catalunya per evitar que els ocells prenguin mal amb aquestes infraestructures

Endesa té previst invertir aquest any més de 2,2 milions d’euros (MEUR) en instal·lar elements protectors a la xarxa elèctrica catalana per evitar que els ocells s’electrocutin. Amb la inversió, superior a la de l’any passat, la firma col·locarà prop de 900 suports a les torres elèctriques més antigues que estiguin situades en zones d’especial protecció per a les aus.

Segons dades facilitades per la companyia, un total de nou brigades es dediquen específicament a instal·lar aïlladors, fundes de silicona, dispositius anticol·lisió i antiposada, i a eliminar seccionadors. Aquest dijous, Endesa ha intervingut a Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès), on preveu modificar 15 suports, amb una inversió de 35.000 euros.

Segons han detallat tècnics de la companyia, les torres on cal protegir les aus se seleccionen en funció dels advertiments que els fan els Agents Rurals i el Departament de Medi Natural, pendents de les àrees on habiten les espècies protegides. Algunes d’aquestes espècies són el duc reial i l’àliga cuabarrada, estesos a diferents indrets del gran Penedès, com Sant Llorenç d’Hortons.

“Els ocells fan servir les torres per detectar les seves preses, de manera que hem d’aconseguir que la infraestructura convisqui amb el medi ambient de forma pacífica”, ha detallat a l’ACN una de les tècniques del Departament de Medi Ambient i Distribució d’Endesa, Marga Díaz, que ha celebrat que els aïllants permeten a les aus utilitzar la xarxa sense risc d’electrocució.

Els responsables de la companyia elèctrica han destacat que la instal·lació d’elements protectors es fa sense interrompre el servei, alhora que els elements col·locats per preservar les aus, de retruc, milloren el subministrament pels abonats. Endesa ha garantit que aquestes actuacions “sempre es fan respectant els períodes de nidificació i cria”.

Pel que fa a la inversió destinada aquest any, Díaz ha assenyalat que els 2.250.000 euros suposen una partida superior a la del 2018. Segons els responsables de la firma, l’increment respon al fet que “la protecció de les aus és una qüestió cada cop més incorporada al cor del negoci” i també a una manca de finançament per part de l’administració pública. “Si no podem compartir el finançament, ens hem de posar les piles i fer-ho amb recursos propis”, ha afegit Díaz.

Segons un decret de la Generalitat del 2010, en un 65% del territori català s’hi ha de garantir la protecció mediambiental, de manera que la companyia elèctrica assegura que treballa per garantir la convivència amb les aus a tots els indrets assenyalats pel Govern. Endesa remarca que totes les torres noves ja incorporen els elements protectors. Actualment, dels més de 98.000 quilòmetres de línies elèctriques que té arreu de Catalunya, més de 52.600 són aèries.

En paral·lel, la companyia subratlla que té un pla propi de conservació de la biodiversitat. En aquest sentit, té instal·lades 40 caixes niu i segueix la reproducció del gaig blau al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, inverteix en la millora del gall fer a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, té tres punts d’alimentació suplementària per al voltor negre al Pirineu i tres caixes niu per al falcó peregrí a la Costa Brava.

Comentaris