“Em van torturar sovint durant set dies i set nits”

Esteban Cabal i la seva advocada, Lorena Ruiz, al jutjat de Madrid on ha denunciat tortures patides el 1976.
10/07/2019 - 20:30h

El vendrellenc Esteban Cabal és un dels signants d’una denúncia col·lectiva contra ‘Billy el Niño”

El vendrellenc Esteban Cabal, representat per l’advocada Lorena Ruiz que havia estat portaveu parlamentària del grup Podemos, és una de la mitja dotzena de persones de diversos indrets de l’Estat que han decidit denunciar de manera col·lectiva les tortures que asseguren que van patir en la dècada dels anys setanta a mans del policia franquista Antonio González Pacheco, conegut amb el sobrenom de ‘Billy el Niño’, i set expolicies més.

Cabal i la resta de denunciants pretenen que els expolicies franquistes siguin jutjats i condemnats per delictes de lesa humanitat i, per tant, que les seves accions no siguin considerades com a fets aïllats i fora d’un context habitual de tortures durant la dictadura de Franco i fins i tot un cop mort el general. De fet, la denúncia que ha decidit presentar l’esmentat veí del Vendrell des de fa 12 anys està motivada per un arrest d’una setmana l’any 1976, un any després de la desaparició de Franco.

Denúncia a Madrid
Les denúncies contra ‘Billy el Niño’, que actualment té 73 anys i per qüestions d’edat és molt improbable que acabi entrant mai a la presó, i la resta d’expolicies franquistes que haurien torturat víctimes de la dictadura s’han presentat als Jutjats de Primera Instància i Instrucció de la Plaza del Castillo de Madrid.

Fins el moment, la vintena de denúncies que s’han presentat de manera aïllada contra ‘Billy el Niño’ no han prosperat perquè han estat considerats fets aïllats entre sí i que ja haurien prescrit penalment. En canvi, els delictes de lesa humanitat, donat el cas, no prescriuen mai.

Ja de tornada al Vendrell, Esteban Cabal ha recordat en una conversa amb el 3d8 que el 1976, amb 17 anys i fill de pares asturians, vivia i estudiava batxillerat a Madrid. Formava part del sindicat Federación de Estudiantes Demócratas de Enseñanza Media i va ser detingut per formar part d’una associació il·legal, a més d’haver assistit un mes abans de la detenció a una manifestació en solidaritat amb represaliats fusilats de la dictadura franquista.

Tot i que era menor d’edat, a Esteban Cabal se li va aplicar la llei antiterrorista acabada d’aprovar i va romandre detingut tota una setmana a les dependències de la Direcció General de Seguretat de la Puerta del Sol.

Tortures de manual
Esteban Cabal explica que va patir constantment “tortures de manual”, entre les quals que constantment era privat de dormir, d’asseure’s, obligat a caminar de genolls i era colpejat durament a les plantes dels peus, a banda de patir també assetjament psicològic, com per exemple sentir que havia estat delatat per companys o ser constantment desmoralitzat.

“Vaig perdre la noció del temps i no sabia si era de dia o de nit”

Esteban Cabal

“Vaig perdre la noció del temps i no sabia si era de dia o de nit”, explica ara Cabal, a qui van prolongar els 3 primers dies de detenció suposadament legals fins als 7 que va estar tancat en un dels indrets que es creu que va ser el pitjor centre de tortures a l’Estat.

Al final Cabal va decidir denunciar les tortures i un metge forense va arribar a omplir 10 folis sobre les conseqüències dels fets. “Ho va llegir un jutge d’ordre públic i em va deixar lliure perquè era menor. Suposo que si hagués tingut més de 21 anys, m’haguessin enviat a la presó”, recorda Cabal, a qui ‘Billy el Niño’ va amenaçar de matar-lo si el denunciava.

Tot i l’amenaça, Cabal va presentar una denúncia “que va acabar en no-res perquè el meu pare havia de comparèixer en ser menor i s’hi va negar”. Per la por del moment, l’aleshores adolescent es va refugiar “un mes sencer sense sortir d’un ‘zulo’ del barri de Vallecas”. Aquest temps també el va ajudar a recuperar-se de l’estada sota el control d’agents de la temuda Brigada Político Social.

El cap d’aquest cos franquista era Roberto Conesa i el ministre de l’Interior del moment era Rodolfo Martín Villa, un alt càrrec fins fa pocs anys i que fins i tot va arribar a ser assessor del govern de Mariano Rajoy. “L’últim càrrec, de l’any 2013, va ser el de membre de la Real Academia de las Ciencias Morales y Políticas; ja és el ‘colmo’”, explica Esteban Cabal.

Motivació de la denúncia
Cabal explica, finalment, que amb la denúncia col·lectiva en la qual ha decidit participar “pretenem que, per primera vegada, tombem el mur de la impunitat del franquisme i que siguin reconegudes les víctimes de la dictadura i els seus drets”.

No pot ser que els torturadors no només estiguin lliures sinó que, fins i tot, ocupin alts càrrecs”

Esteban Cabal

“No pot ser que els torturadors no només estiguin lliures sinó que, fins i tot, ocupin alts càrrecs” a diverses administracions i col·lectius, diu també el vendrellenc que vol veure ‘Billy el Niño’ a la banqueta dels acusats per tortures. Sobre el resultat final del procés judicial que s’obre ara és optimista: “Hem presentat una denúncia molt sèria, professional i molt ben fonamentada per uns molt bons advocats i un equip de psicòlegs molt sòlid”.

També et pot interessar

Comentaris