Jazz és nom de dona

Madeleine Peyroux
Avatar
05/07/2019 - 07:58h

Madelein Peyroux és considerada una de les icones més importants del jazz del segle XXI, serà l’encarregada d’obrir un Vijazz que aposta per artistes de renom.

MADELEINE PEYROUX

Després de vuit discos i 22 anys de carrera, Madeleine Peyroux s’ha guanyat a pols ser considerada una veu única i personal en el jazz vocal del segle XXI. Elegància, sofisticació i eclecticisme defineixen la identitat d’una artista inquieta i exigent com poques. En l’apartat de referències, s’hi poden trobar fars il·lustres com Billie Holiday, Edith Piaf o Leonard Cohen, entre molts d’altres. Tot i haver nascut a l’estat de Georgia,va passar llargues temporades a Nova Orleans, on va absorbir tot el jazz que es respira pels carrers de l’anomenada Crescent City.

El seu darrer disc, Anthem, és l’obra més ambiciosa de la seva carrera i la que aplega les múltiples facetes que defineixen la seva personalitat artística: compromís, sensibilitat i poètica.

ARTURO O’FARRIL & ANTONIO LIZANA QUARTET

Fill del tòtem del latin jazz, el gran Chico O’Farrill, Arturo ha seguit les passes del seu progenitor com a director i arranjador d’orquestra, i com a pianista. Beneït per històrics del jazz com Dizzy Gillespie, Lester Bowie, Harry Belafonte i, pel seu mateix pare, Arturo O’Farrill lidera actualment la seva particular Afro Latin Jazz Orchestra. Ha guanyat tres premis Grammy.

Amb només tres discs, el saxofonista i cantaor gadità Antonio Lizana ha posat de cap per avall una cruïlla d’estils i identitats que en el seu moment van abanderar músics com Paco de Lucia o Chano Dominguez. La seva capacitat d’assimilar aquests referents i portar-los al seu terreny desinhibit, li ha proporcionat una atenció especial tant de la crítica com del públic.

MONTY ALEXANDER TRIO

La nit caribenya del Vijazz té reservada l’estrena a l’escenari de la plaça Jaume I d’una celebració històrica com és el 75è aniversari del músic més reconegut a Jamaica després de Bob Marley, el pianista i compositor Monty Alexander. Monty Alexander ha escollit el festiva vilafranquí per commemorar aquesta efemèride amb un concert exclusiu a Catalunya. En companyia del seu trio habitual, oferirà una selecció antològica del seu repertori amb la cadència del jazz banyada en les aigües rítmiques i melòdiques del Carib jamaicà.

La saviesa, l’experiència i la calidesa de la pianística d’Alexander –cal recordar que va ser el pianista de Natalie Cole en el disc Unforgettable– serà un dels atractius que farà irresistible la vetllada de privilegi a l’entorn del festival.

ARCHIE SHEEP QUARTET

Als seus 82 anys Archie Shepp està consagrat com un dels gegants del jazz que manté viva la flama del gènere des del seu vessant més punyent i compromès. Amb més de 150 discos enregistrats, obres pròpies com Attica blues s’han convertit en peces de referència absoluta en la història de la música com un clam per la dignitat humana i la qualitat musical des de les pròpies arrels.

La seva carrera musical sempre ha estat associada als músics més transgressors del moment, des de Lee Morgan i Bobby Timmons fins a Cecil Taylor. L’any 1965 entra a estudi per gravar Ascension amb John Coltrane, que va marcar un abans i un després en la història de la música d’avantguarda a través de les coordenades del jazz.

PUBLICITAT

També et pot interessar

Comentaris