Una quinzena de persones vulnerables, contractades en polígons industrials

Isidre Also, Agnès Ferré i José Carlos Eiriz.
01/07/2019 - 18:08h

El projecte Integra’ls ha entrevistat mig centenar de candidats potencials a inserir-se laboralment al Baix Penedès

El Centre Municipal de Cultura de la Bisbal del Penedès va acollir divendres un acte de balanç del projecte Integra’ls de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, la Federació Empresarial del Gran Penedès i la Fundació Santa Teresa. L’acte va servir per fer balanç dels primers 6 mesos de funcionament d’aquest projecte que té l’objectiu d’integrar laboralment persones amb dificultats físiques, intel·lectuals, mentals o socials als polígons industrials de la Bisbal del Penedès.

Durant la presentació, la tècnica d’ocupació del Servei d’Ocupació Municipal (SOM) Bisbal, Arantzazu Longares, va explicar que “durant aquests primers mesos s’han entrevistat un total de 51 persones, de les quals 42 han rebut formació i 15 han estat inserides al món laboral. D’aquestes, dues persones s’han inserit al sector indústria i 13 persones al sector serveis”.

La tècnica d’ocupació va explicar que “aquesta diferència entre les 51 persones entrevistades i les 42 que van rebre formació es deu al fet que, de vegades, les persones que han estat entrevistades han trobat feina o, pel motiu que sigui, no poden o no volen fer la formació”.  Arantzazu Longares va afegir que, durant la presentació del projecte el passat novembre, els impulsors del projecte ens vam marcar l’objectiu d’inserir 50 persones en un període de dos anys. De moment, en el primer semestre, se n’han inserit 15, el que suposa l’assoliment d’un 30% de l’objectiu.

L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès i regidora d’Ocupació, Agnès Ferré, va explicar que “des de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès es va voler fer un projecte diferent, no pel fet que fos un projecte diferent, sinó pel fet que vam detectar les necessitats especials que hi havia a la comarca i al municipi i vam pensar, de quina manera podríem ajudar a integrar les persones al món laboral”.

Ferré va afegir que “es tracta d’un projecte personalitzat a cada empresa, cada lloc de treball i cada persona i, el fet de no estar lligat a cap subvenció i beure de recursos propis, permet que pugui ser molt flexible”. Ferré va explicar que, abans de la presentació del projecte, tant l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès com la FEGP i la Fundació Santa Teresa vam estar treballant braç a braç per crear-lo i fer-lo realitat i, ara com ara, aquesta feina de comunicació i coordinació, continua.

D’altra banda, l’alcaldessa bisbalenca també va voler agrair la formació feta per la Cambra de Comerç a la Bisbal del Penedès que, segons Agnès Ferré “ha estat una eina clau per al projecte”.

Intrevencions de la FEGP i de la Fundació de Santa Teresa

El secretari general de la FEGP, Isidre Also, va posar èmfasi en el fet que “cada vegada més es parla de coses sense ànima i nosaltres estem fent un projecte de polígons Inclusius, que és just el contrari”. Also es va mostrar satisfet quan va explicar que, durant aquests mesos, “altres ajuntaments ens han demanat de quina manera els podem ajudar o si els podem fer una tutela” i va afegir que “les entitats que s’afegeixin ara podran fer que el projecte es pugui expandir”. Also va destacar el fet que es tracti d’un projecte inclusiu, que permet que es comenci a explicar i a entendre aquest concepte arreu del territori.

Per la seva banda, José Carlos Eiriz, director de la Fundació Santa Teresa, va expressar que “té sentit explicar el projecte al cap d’uns mesos i compartir el que s’ha fet és una manera d’incentivar el projecte i aconseguir els objectius marcats”. Quant als objectius, Eiriz va destacar que “l’objectiu principal del projecte és que moltes persones puguin obtenir un lloc de treball i tenir una vida més digna”.

Pel que fa a les novetats, durant l’acte es va explicar que s’està redissenyant el projecte a mesura que es mantenen converses amb empreses, la qual cosa permet que el projecte sigui flexible i hi puguin tenir cabuda molts tipus d’empresa.

D’altra banda es va anunciar que s’està treballant amb una nova formació amb el projecte Incorpora de la Caixa sobre competències transversals, ja que segons va explicar Arantzazu Longares, “normalment la formació relacionada amb el coaching s’ofereix als alts càrrecs i nosaltres creiem que seria interessant oferir-lo també als càrrecs inferiors dins de la jerarquia empresarial i capacitar així les persones en competències personals i de lideratge”.

Finalment, també es va explicar que al juliol i al setembre s’inseriran noves persones als polígons industrials de la Bisbal del Penedès en el marc del projecte Integra’ls.

També et pot interessar

Comentaris