Arriba l’hora de restaurar la teulada de la basílica de Santa Maria

Estat actual de la teulada de la basílica de Santa Maria. Foto: FÈLIX MIRÓ
22/06/2019 - 21:00h

Engegada una campanya de mecenatge per cobrir els 550.000 euros que costaran la següent fase d’obres que arrencaran el setembre

Les obres de restauració de la basílica de Santa Maria es reprendran el proper mes de setembre, després de la Festa Major. Aquesta nova fase té com a objectiu la part mes important de l’edifici i de mes extensió. Es tracta de tota la coberta, la teulada i l’espai que hi ha entre la teulada i les voltes de l’edifici, tant de la nau com de l’absis. Actualment s’ha recaptat una part del pressupost per aquesta intervenció, valorada en uns 550.000€, però encara queda una quantitat per assegurar la seva finalització. És per això que s’obre la campanya ‘Apadrina una teula’, amb l’objectiu de recollir fons per dur a terme les obres i obrir la participació a totes les possibilitats.

Des de particulars que puguin fer petites aportacions fins a empreses i institucions que facilitin grans quantitats. Les aportacions es poden fer mitjançant una tríptic que estarà disponible per a tothom. Dimarts a la tarda a la sala Mn Vinyeta els arquitectes del projecte van explicar el projecte en detall.

Així mateix, durant aquesta setmana, s’ha programat a Penedès TV un reportatge que mostra l’espai de la teulada i el seu interior indicant els diferents treballs que cal realitzar i descobrint uns espais inèdits de Santa Maria.

Renovació de tot el teulat

Els treballs està previst que comencin a partir del setembre i consistiran en la renovació de tot el teulat principal i del teulat dels murs i dels contraforts. S’examinaran les teules per reutilitzar les que presentin un bon estat i conservar les que puguin tenir alguna marca de fàbrica històrica. El mateix es farà amb les peces vidrades en verd de les carenes. Els treballs inclouen el seguiment arqueològic tal com ja es va fer al teulat lateral de la façana sud.

A la part interior s’examinaran tots els elements en fusta, com son les encavallades, les bigues i els rastells per determinar-ne l’estat i si estan afectats pels corcs. Les peces molt deteriorades seran substituïdes i les que puguin ser tractades i no estiguin malmeses es mantindran.
Pel que fa a la ventilació i la il·luminació de l’espai, es col·locarà un sistema a les finestres per tal que continuïn amb aquesta funció però evitant que pugui entrar aigua. El treball principal serà la col·locació d’una capa aïllant sota de les teules per assegurar l’aïllament tèrmic i evitar l’entrada d’aigua en cas de pluja a través de les teules.

Diferents opcions pels baixants d’aigua

L’expulsió de les aigües de la pluja també serà un altre dels elements a tenir en compte. Una de les opcions és recuperar la funció de les gàrgoles originals, però es valorarà seguir amb el sistema actual que deixa caure l’aigua de la teulada principal a les teulades laterals dels murs i dels contraforts, i d’allà al carrer. Una altra possibilitat seria la instal·lació de baixants metàl·lics.

Aquesta intervenció finalitzarà amb la col·locació d’una passarel·la per fer accessible als visitants tot aquest espai de l’església de Santa Maria, des de mitja alçada del campanar, que travessarà totes les voltes i finalment sortirà als campanars de la façana principal, per oferir així una nova possibilitat de descobrir el patrimoni arquitectònic i històric de la vila, i les excel·lents vistes que ofereix des de l’alçada que té.

Nou element de marxandatge

Durant la presentació, la comissió Santa Maria 2020 també va presentar un nou element de marxandatge. Es tracta d’un joc de postals que estarà disponible, juntament amb els imants dels vitralls, els dissabtes al matí a la cripta, als punts habituals i també a la nova botiga dels Castellers de Vilafranca a Cal Figarot. El preu dels imants és de 3€ i el de les postals, que mostren la façana principal de Santa Maria, la cripta, la imatge de sant Fèlix, i el retaule de sant Jordi, d’1€ cadascuna.

Així mateix la ceramista vilafranquina Montse Llanas, que fa 10 anys va realitzar figures de sant Fèlix en guix a benefici de les obres, tornarà a elaborar-ne unes quantes per tots aquells que ho demanin, seguint la col·laboració i coincidint amb el 60è aniversari de l’actual imatge del sant, inspirada en la talla del segle XVIII que es conserva al VINSEUM.
La durada de les obres que estan programades començant pels dos trams que toquen a la façana principal, serà de quatre mesos, i per tal d’optimitzar els recursos es pretén continuar en els trams següents utilitzant tota la infraestructura de treball ja instal·lada sense haver de desmuntar-la.

També et pot interessar

Comentaris