La Llibreria Mitjans del Vendrell fa 50 anys

Josep Mitjans i el seu fill Jordi, que és l’actual encarregat de la llibreria vendrellenca.
Ricard Vinyals
21/06/2019 - 16:00h

Josep Mitjans repasa la trajectòria de l’establiment que va obrir el 30 de gener del 1969

Diumenge 30 de juny, es compliran exactament els 50 anys de l’obertura de la llibreria ‘Promoció del Llibre’ del Vendrell, més coneguda popularment per Llibreria Mitjans.

Es tracta d’un establiment que va obrir Josep Mitjans, nascut a Llorenç del Penedès fa 75 anys, resident al Vendrell des d’en fa 48 i que, ja jubilat, ha vist com el negoci passava a les mans del seu fill Jordi.

Josep Mitjans recorda pel 3d8 que va obrir la llibreria vendrellenca amb un amic que treballava en una editorial, per bé que de seguida va fer-se càrrec de l’establiment en solitari.

El primer local, ubicat a les mateixes galeries comercials d’ara al peu del carrer del Doctor Robert del Vendrell, era molt més petit que el negoci actual. “Teníem 16 metres quadrats i 16 més de magatzem a l’altell”, explica Mitjans, que recorda que a la llibreria li va posar un nom -‘Promoció del llibre’- que amb el temps la gent va acabar fent-se seu com a ‘Cal Mitjans’.

Pioner
La ‘Llibreria Mitjans’ que ara fa 50 anys, tot i que formalment no organitzarà un esdeveniment especial de commemoració la setmana que ve i, en canvi, anirà fent diverses activitats al llarg de l’any -com el regal de punts de llibre i altres-, va ser la primera llibreria que va obrir al Vendrell, coincidint gairebé simultàniament amb la Llibreria Carrer Alt de Jaume Pell.

“Hi havia Cal Jornet que venien diaris i novel·les d’Agatha Christie, i al carrer Alt també hi havia la del Jan Fusté, que venia discos i quatre llibres”, recorda Josep Mitjans sobre aquella època durant la dictadura franquista.

Abans d’obrir la llibreria al centre del Vendrell, Mitjans -amb estudis de peritatge tèxtil- havia treballat en diversos oficis, el darrer dels quals a Andrés y Plasa. “Era tot més senzill aleshores i, per exemple, ‘La Llar del Llibre’ era l’únic proveïdor de llibres que teníem”, diu Josep Mitjans, que agraeix públicament que Pere Fàbregas li permetés de tenir un dipòsit inicial de 200 llibres per poder endegar el negoci.

“En teníem en català i en castellà i ja des de bon començament també érem papereria, un complement imprescindible del llibre per tota l’oferta en agendes, calendaris, etcètera. Lliga bé amb la llibreria, que era la part vocacional”, explica també l’impulsor de ‘Promoció del llibre’.

Al començament, la llibreria vendrellenca que aquest mes compleix els 50 anys també feia el servei de distribució de revistes i premsa a una quinzena de punts de tota la comarca del Baix Penedès.


Nombroses anècdotes
És clar que 50 anys donen per a moltes anècdotes viscudes, i aquest cas no n’és una excepció. Així, per exemple, Josep Mitjans va viure de ben a prop els aldarulls amb motiu del pas de la Marxa de la Llibertat pel Vendrell a meitat dels anys setanta. L’any 1984, va ampliar la llibreria i va diferenciar-la del negoci de la papereria; el 1995, el Departament de Cultura de la Generalitat va reconèixer Mitjans com ‘el llibreter que més s’ha destacat en la promoció del llibre català’ i, posteriorment, del 1997 al 2003, va ser membre de la junta directiva del Gremi de Llibreters de Catalunya.

En aquells anys, l’aleshores regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona va lliurar a Josep Mitjans el premi a la trajectòria de 35 anys com a llibreter.

En el vessant negatiu, sens dubte, un dels episodis més importants i tristos que ha viscut la llibreria Mitjans va ser el 10 de juny del 2000, en l’històric aiguat i que va obligar-lo a llençar centenars de llibres i a tenir l’establiment tancat durant dos mesos.

“Va ser dur, però vam aprofitar per informatitzar definitivament la llibreria”, diu Josep Mitjans, que també destaca que “vam tenir el primer ordinador de plasma al Vendrell”. Ara aquesta llibreria, que va obrir un home que es considera “llibreter vocacional”, disposa de mitja dotzena d’ordinadors.

De petit, potser als 10 anys, m’havia llegit les novel·les de Folch i Torres i tot el que hi havia a casa

Josep Mitjans

Ofici vocacional
Josep Mitjans també explica durant la conversa amb el 3d8 la seva passió particular i vocacional per la lectura. “De petit, potser als 10 anys, m’havia llegit les novel·les de Folch i Torres i tot el que hi havia a casa”, diu en aquest sentit, i opina que un llibreter de comarques “ha de fer una selecció de la millor oferta literària que hi ha. No es tracta de cap tipus de censura, sinó de fer una selecció de qualitat sobre els llibres més importants que hi ha al mercat en cada moment”.


Josep Mitjans acaba la conversa amb el 3d8 amb un agraïment als clients de la llibreria durant aquests 50 anys, entre els quals s’hi compten alguns personatges molt populars, com Montserrat Roig, Marta Mata, Raimon Obiols, Joan Marcé i Rosa Maria Calaf. I també fa extensiu aquest agraïment a les entitats, escoles i biblioteques del Vendrell i de la resta del Baix Penedès que hi han mantingut un relació fluida.

També et pot interessar

Comentaris