Excepcional cinquantenari dels ‘Amics del Cant’ de la Múnia

Els músics i cantaires protagonistes del concert a la Múnia sobre ‘Els Miserables’. Foto: Santi Morató
17/06/2019 - 18:47h

La coral penedesenca va interpretar una quinzena de peces del musical ‘Els Miserables’

La Societat Cultural La Munienca de la Múnia es va omplir de públic aquest diumenge al vespre per assistir a la celebració del cinquantenari de la coral del mateix poble, ‘Amics del Cant’, que va protagonitzar un concert molt emotiu en el qual s’hi van poder escoltar una quinzena de cançons del musical ‘Els Miserables’.

Es va tractar d’una suite per a cor i banda en la qual la coral penedesenca va estar acompanyada per la Banda Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú. Aquesta formació del Garraf fundada l’any 1999 compta amb músics molt joves, però que tenen una qualitat interpretativa molt remarcable i així ho va saber valorar el públic, que va aplaudir llargament al final de l’espectacle a músics i cantaires.

La celebració dels 50 anys de la coral ‘Amics del Cant’ va comptar, a més de la vintena d’actuals cantaires de l’entitat, amb exmembres de l’agrupació de la Música i també la col·laboració de gent que està vinculada al món coral. Tot plegat, més d’una cinquantena de participants en una audició plena d’emotivitat. En concret, el concert va comptar amb 14 sopranos, 11 contralts, 7 tenors i 8 baixos.

La direcció d’aquest concert va anar a càrrec d’Isabel Pla, una de la desena de persones que han dirigit els ‘Amics del Cant’ de la Múnia al llarg d’aquests 50 anys; a més d’Emili Serrano en la direcció de la banda.

L’aniversari exacte del primer concert de la coral de la Múnia es complirà el proper 13 d’agost, però el cor ja feia mesos que preparava aquest programa musical ambiciós sobre ‘Els Miserables’.

Una mica d’història de la coral

La coral ‘Amics del Cant’ es va fundar a partir d’una iniciativa de mossèn Andreu Mestres, que va encoratjar per a la formació del grup una sèrie de cantaires de la Múnia que fins aleshores participaven en les caramelles o els oficis religiosos.

El primer director provisional va ser el vilafranquí Manuel Cervera, però el primer director com a tal va ser el també vilafranquí i ja traspassat Josep Anton Casas, que va dirigir el cor els primers 18 anys.

Entre les seves actuacions de la coral munienca aquest mig segle d’existència destaquen el concert al Palau de la Música Catalana (1984), la interpretació del “Credo” de Vivaldi que va ser especial perquè va ser la primera obra important que van fer (1985), pel 25è aniversari van fer la “Glòria” de Vivaldi (1994), el musical “El fantasma de l’òpera” (1998) o l’òpera Carmina Burana (2013).

Sobre ‘Els Miserables’

Pel cinquantenari, la coral de la Múnia ha escollit un repertori, com apuntàvem, amb bona part del musical ‘Els Miserables’ basat en la novel·la homónima de Víctor Hugo. “Una història que guarda certs paral·lelismes amb l’època actual que estem vivint aquí”, s’ha destacat des de la mateixa entitat.

El concert va estar farcit de diversos fragments d’àudio que ajudaven a seguir la història ambientada a la França del segle XIX i que està protagonitzada per Jean Valjean, ex convicte empresonat 20 anys per robar pa per alimentar la seva familia. Valjean dedica la seva vida a cuidar la Cosette, filla d’una dona obligada a prostituïr-se per salvar la nena fins que, finalment, mor. Valjean ha d’escapar de la persecució del comissari Javert.

El fet que la prop d’una quinzena de cançons de les 28 que té l’obra original ‘Els Miserables’ i que es van poder escoltar aquest diumenge a la Múnia fossin interpretades en català va ajudar els espectadors a familiaritzar-se més en la trama de l’obra.

També et pot interessar

Comentaris