Pendents del pacte a Vilafranca

L’alcalde en funcions Pere Regull, està estudiant ara si pactar amb ERC o amb PSC
07/06/2019 - 14:10h

L’alcalde de Vilafranca en funcions Pere Regull assegura que les negociacions “van bé” amb els dos partits, però que són més fàcils amb el PSC

Quan falten pocs dies per la constitució dels ajuntaments, que es farà dissabte dia 15, a Vilafranca el més calent encara és a l’aigüera. Tot i que el que sembla més probable és un altre govern entre Junts per Vilafranca i PSC, des d’ERC s’ha manifestat públicament la voluntat de formar govern amb Junts.

El cap de la llista més votada, Pere Regull, ha manifestat al 3d8 primerament que considera “molt poc elegant i correcte” que ERC “es dediqui a enviar comunicats a la premsa per fer pressió”.

A partir d’aquí, però, Regull assegura que les negociacions “van bé” tant amb PSC com amb ERC, tot i que ha reconegut que és més senzill posar-se d’acord amb el PSC perquè han compartit molts anys de govern. Pel que fa a ERC, Regull diu que també hi tenen bona sintonia, però que durant tots aquests anys a l’oposició els republicans s’han manifestat en contra de molts projectes i, per tant, “no et puc amagar que els punts de discrepància són més grans i haurien de tenir més renúncies per poder anar endavant”.

Regull assegura que, per al seu partit, la negociació es basa en tres eixos primordials: compromís amb Vilafranca i el Penedès en funció del programa electoral que han defensat; compromís amb el país i les seves institucions; i responsabilitat a l’hora de formar govern i d’entendre’l com un òrgan unitari per sobre dels partits que el configuren.

Finalment, l’actual alcalde en funcions vol deixar clar que ERC “també s’ha reunit amb el PSC i, per tant, no entenc la pressió perquè jo no pacti amb el PSC però, ells, en canvi, s’hi reuneixen”. Regull manifesta que la idea que tenia ERC, CUP i VeC “de fer fora el nostre govern no ha avançat i tenim els mateixos regidors”.

Finalment, però, l’actual alcalde apunta que encara queden uns dies per poder arribar a un pacte i que “tot està obert i tot és possible”.


ERC, optimista
Per la seva banda, ERC ha enviat un comunicat aquesta setmana on valora positivament les negociacions que han dut a terme fins ara amb Junts per Vilafranca, cosa que els permet ser “optimistes en aconseguir un gran acord que permeti fer un nou impuls a la ciutat”.

El partit -que s’ha estimat més no fer declaracions més enllà del comunicat- apunta que segueix determinat a fer possible un govern 100% republicà a Vilafranca i assegura que afronta la fase de negociació posant sobre la taula vuit grans eixos d’actuació: àmbit República, àmbit social, àmbit econòmic, àmbit urbanístic, àmbit de transparència i participació, àmbit cultura i àmbit sobirania energètica i medi ambient.

Des d’ERC recorden que encara queden uns dies per concretar la formulació d’un nou govern “que doni esperança i permeti donar compliment a l’expressió democràtica de les urnes”. Els republicans esperen reunir-se en les properes hores amb Pere Regull per reprendre les negociacions i arribar a un acord.

El PSC, convençut de la sociovergència
El cap de llista del PSC, Francisco Romero, vol reeditar el pacte sociovergent que van signar el 2013 i, tot i que l’assemblea socialista d’ahir dijous al vespre ho havia de ratificar, tot apunta que la postura oficial de la candidatura del PSC a Vilafranca serà de plantejar un acord formal amb el partit de Pere Regull.

En unes declaracions al 3d8, Romero també vol lamentar “les formes” d’ERC ja que considera que en els comunicats enviats a la premsa “hi ha molt de postureig i intent de pressionar i desgastar”, però que, en realitat, “el que li falta a ERC és entrar en els temes reals de projectes per Vilafranca, cosa que, després de reunir-nos també amb VeC, només trobem amb Junts per Vilafranca. La resta no parla ni de projectes ni de programes”.

Romero creu que el resultat de les eleccions “ha deixat clar que la ciutadania confia en el bloc del govern, que hem mantingut majoria i els partits que volien un canvi no ho han aconseguit, digui el que digui ERC amb els seus comunicats”.

Per al socialista vilafranquí, el millor per Vilafranca és continuar “amb un govern estable, ara amb un accent més progressista, que pugui planificar els projectes i fer front als reptes que tenim, amb sentit comú i respectuós amb els temes que no són municipals, tal com sempre hem estat”. En aquest sentit, Romero assegura que a la seva llista “hi ha gent que va cada vespre a escoltar els Músics per la Llibertat i d’altres que no, i no passa res perquè Vilafranca és plural”.

Segons el cap socialista amb el pacte Vilafranca es juga “un govern de 12 regidors que prioritzi els aspectes municipals, amb estabilitat però que sigui capaç de dialogar amb tothom”. Per al socialista el que està en joc ara “és sortir de la crisi”.

Romero clou que “per voler ser govern no n’hi ha prou amb dir-ho, sinó cal practicar-ho i a les reunions amb ERC no es posen en detall els temes de programa”.

Finalment, el socialista assegura que, si arriba un acord amb Junts per Vilafranca, “serà un pacte per quatre anys, sense moviments estranys, amb rigor i blindat, i on tots els membres del govern votarem el mateix candidat”.

També et pot interessar

Comentaris