Premi per a un alumne de l’escola Camp Joliu de l’Arboç

04/06/2019 - 12:26h

Rafel Montserrat ha estat guardonat per un treball de recerca vinculat a la Guerra Civil

L’entitat cultural de Torredembarra Sinibald Mas Gas ha premiat a l’alumne de segon de batxillerat Rafel Montserrat i Miracle, de l’escola Camp Joliu de l’Arboç, pel seu treball de recerca “Cartes de guerra: Salvador Ricart Rovira”. A banda d’una dotació econòmica de 400 euros i un lot de llibres, Rafel Montserrat veurà publicat el seu treball.

“Cartes de guerra” és un estudi de les 50 cartes que el veí de Torredembarra Salvador Ricart va enviar a la seva família durant la Guerra Civil espanyola. Tal i com explica en Rafel Montserrat, també resident a Torredembarra, “vaig preguntar a l’arxiu de Torredembarra sobre temes que podrien servir per fer el treball de recerca i ells em van proposar analitzar aquestes cartes que estaven a l’arxiu”.

Segons diu també l’alumne de Camp Joliu, “en Salvador Ricart es trobava fent el servei militar l’any 1936 a Cartagena quan va esclatar la guerra. El van destinar al front de Granada i allà és on va morir. Des d’allà va escriure les cartes que he estudiat. El que més m’ha sorprès ha estat la duresa de la vida al front”.

La família de Salvador Ricart ha estat en contacte amb Rafel Montserrat i li han facilitat fotografies, documents i fins i tot la “cartilla” militar. Per fer la recerca també ha comptat amb l’ajuda del seu professor d’història i tutor del treball , Xavier Huguet. Ara, Rafel Montserrat es prepara la selectivitat i el seu objectiu és estudiar dret.

El jurat d’aquest premi va estar format per la doctora Maria Font, professora de dret internacional a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona; Joaquim Nolla, arxiver de l’Ajuntament de Tarragona; i Jordi Salvat, periodista; actuant de secretari Lluís Català, professor de geografia i història de secundària; i presidit per Albert Bonet.

També et pot interessar

Comentaris