“Tenir alta sensibilitat no és una malaltia, sinó un tret diferencial”

Carme Hernández i Montse Pons, dues de les impulsores de PAS Penedès
31/05/2019 - 10:58h

Un grup de penedesencs han impulsat l’associació PAS Penedès per donar suport i difondre el fet de ser una persona amb alta sensibilitat

L’Escorxador de Vilafranca acollirà demà, dissabte, a partir de les 10.30h, la presentació de l’entitat PAS Penedès, una associació de persones altament sensibles al nostre territori que, precisament, el que vol és donar suport a les persones amb altes sensibilitats i també difondre aquest tret.

Dues de les impulsores de l’organització, Montse Pons i Carme Hernández, expliquen que l’alta sensibilitat és una característica que va donar a conèixer durant la dècada dels 90 la psicòloga americana Elaine Aron, que va encunyar el terme HSP (highly sensitive person, o persona altament sensible) per definir aquelles persones que tenen un sistema nerviós amb uns receptors més actius que els de la mitjana de la població.

D’acord amb Aron, hi ha quatre característiques bàsiques que defineixen una persona amb alta sensibilitat: pensament i processament profund, alts nivells d’emocionalitat i empatia, alta sensorialitat i sensibilitat a les subtileses i sobreestimulació sensorial. És un tret hereditari que afecta aproximadament a un 20% de la població.

Tant Hernández com Pons van descobrir que els seus fills eren altament sensibles (en el cas de la Carme, també ella ho és) una mica per casualitat.

La primera, gràcies a un programa de ràdio i la segona parlant amb una persona que també ho era. “De cop i volta comences a reconèixer coses que li passen al teu fill i també a tu i, al final, veus que no és un ploramiques o una bleda, sinó que ets o és una persona altament sensible”, diu Hernández.
Pons afegeix que, si se sap gestionar, ser PAS no és un aspecte negatiu ni una malaltia sinó “simplement un tret diferencial, com aquell qui és esquerrà o dretà. Senten emocions molt fortes, tant bones com dolentes”.

Carme Hernández reconeix que quan va saber que són persones altament sensibles el que va sentir va ser “una sensació de descans molt gran perquè aleshores vaig entendre moltes coses de quan era petita i jove i també vaig comprendre moltes actituds de les meves filles”.

Explica, per exemple, que una persona altament sensible es pot sentir saturat en una festa o en una cafeteria al cap de pocs minuts, li poden molestar les etiquetes de la roba fins al punt de ser inaguantable o un infant PAS pot estar 20 minuts contemplant una posta de sol.

“Tothom té un lloc a la societat i totes les emocions tenen dret a sortir, però cal sentir-se acompanyat i que els del teu voltant t’acceptin i no es pensin que estem carregats de punyetes”, clou Hernández.


El test d’Aron
Elaine Aron va dissenyar un test d’avaluació per ajudar a determinar l’alta sensibilitat. Si qui el fa s’identifica amb la majoria de la vintena d’afirmacions que el conformen, té una alta probabilitat de ser PAS, tot i que les impulsores de PAS Penedès afirmen que és un test “orientatiu” i, per tant, sovint és complicat saber-ho ja que pediatres i escoles tampoc tenen masses eines per treballar amb aquests trets.

Ara, amb la creació de PAS Penedès, intentaran ajudar tots aquells que ho necessitin. Els interessats a contactar amb l’entitat només cal que escriguin un correu a paspenedes@gmail.com o contactin a través de xarxes socials i del bog www.paspenedes.blogspot.com.

També et pot interessar

Comentaris