Vilafranca ampliarà el tractament de residus

La depuradora de Vilafranca s’ampliarà en els propers mesos
30/05/2019 - 19:22h

Al setembre començaran els treballs de reforma i ampliació de la depuradora, amb un pressupost de 7,2 milions d’euros

Gràcies a la signatura de l’addenda del conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua del dilluns 20 de maig passat, el darrer ple de la Mancomunitat d’aquesta legislatura va poder aprovar l’adjudicació de les obres de l’EDAR de Vilafranca.

Les obres consistiran a ampliar la capacitat de tractament de la planta mitjançant la construcció de dues noves línies de tractament biològic de les aigües residuals, que s’afegiran a les dues línies ja existents.

L’actuació també inclou l’ampliació dels pous de pretractament, la construcció d’un nou decantador primari i dos de secundaris així com un nou digestor anaeròbic. Igualment s’ampliaran els edificis tècnics que allotgen les calderes i els bufadors necessaris per al funcionament dels reactors biològics.

L’objectiu és reduir les concentracions de nitrogen i fòsfor de l’aigua de sortida de la depuradora, cosa que comportarà una millora de la qualitat de la riera de Llitrà, que forma part de la conca del riu Foix. El projecte també contempla millores de caràcter ambiental a la zona de la desembocadura a la riera, ja que es procedirà a la revegetació de la zona amb espècies autòctones.

L’estació depuradora va ser construïda l’any 1986 i ha estat remodelada en 2 ocasions, el 1996 i el 2001. Actualment tracta les aigües residuals de Vilafranca del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Les Cabanyes, Font-rubí, La Granada, Olèrdola, Pacs del Penedès, Sant Cugat de Sesgarrigues, Sant Martí Sarroca, Avinyonet del Penedès, La Múnia (Castellví de la Marca), Torrelles de Foix i Vilobí del Penedès. Actualment té una capacitat de tractament de 13.500 m3/dia i s’ampliarà fins als 23.880 m3/dia.

El ple celebrat a Canyelles també va aprovar la subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya per finançar actuacions prèvies necessàries per a un nou centre de tractament de residus de la Mancomunitat, amb l’objectiu de donar la millor solució possible al tractament dels residus generats i complir amb els objectius de reciclatge marcats per la normativa europea, estatal i catalana. Assenyalar que la institució està immersa en l’elaboració de l’estudi de Prevenció i de Gestió Integral dels Residus Municipals de la Mancomunitat Penedès-Garraf per al període 2019-2028.

El darrer ple d’aquesta legislatura també va servir per fer l’aprovació definitiva dels nous estatuts de la Mancomunitat, una eina que reformula competències i incorpora la possibilitat de prestar nous serveis als ajuntaments. Així, en aquest ple també es va aprovar el suport als ajuntaments per a la gestió de les franges forestals mitjançant la compra d’una desbrossado

També et pot interessar

Comentaris