El PSC guanya al Vendrell i s’obren pactes en un ajuntament sense l’ultradreta

27/05/2019 - 01:51h

Som Poble-ERC, segona força, també intentarà formar govern.

El PSC ha tornat a guanyar aquest diumenge les eleccions municipals al Vendrell, amb un total de 7 regidors –3 més que els 4 que havia assolit el 2015-, per davant de Som Poble-ERC, que és la segona força més votada amb 6 representants, quan la coalició d’esquerres n’havia assolit 4 de manera separada el 2015. La tercera força més votada al Vendrell continua sent Ciutadans (Cs), que aconsegueix 2 dels 3 regidors que tenia fins ara el partit taronja i que durant bona part de la nit electoral confiava a mantenir els 3 representants. Una de les notícies destacades de la nit, però no la més important, ha estat la pèrdua d’un dels 3 regidors del PDeCAT, si bé el Partit Demòcrata de Catalunya que lidera Eva Serramià podria reeditar el pacte de govern amb els socialistes i, molt probablement, afegir-hi alguna altra força política.

Una de les primeres notícies destacades de la nit és l’entrada de Pel Vendrell-Primàries Catalunya, que ha obtingut 2 regidors quan durant la gran part de l’escrutini pensava que només tindria la representació del seu cap i exalcalde, Josep Maria Llasat.

Com a sisena força política hi ha Podem, que perd la regidora Verónica Moreno i es queda amb Óscar Blasco com a únic representant.

I, finalment, el darrer partit que obté cadira a l’Ajuntament del Vendrell és l’Associació Veïnal de les Platges (AVP), el partit de les platges i urbanitzacions de la capital del Baix Penedès que entra al consistori amb Severiano M.Galván, si bé durant bona part de la nit confiava a tenir dos regidors.

Una de les grans notícies de la nit és la desaparició del Partit Popular de l’ajuntament vendrellenc, quan havia tingut representació a l’Ajuntament del Vendrell sempre, com a mínim, amb un representant. Les darreres legislatures tenia dos representants. Aquest diumenge no ha arribat al 5% dels sufragis (s’ha quedat en el 4,29%) I tampoc no obté representació l’electorat que havia donat suport a l’extinta PxC, atès que Som Identitaris (SOMI) que havia agafat el relleu d’aquest partit d’ultradreta no obté representació. L’ha votat  el 2,02% de l’electorat.

Altres formacions que no accedeixen a l’Ajuntament del Vendrell són Convergents, que s’ha quedat amb el 2,24% dels vots; Vox (2,22%), Ara El Vendrell (2,08%) i Izquierda en Positivo (0,24%).

Valoracions d’urgència del PSC

El guanyador de les eleccions municipals al Vendrell, Kenneth Martínez, el qual substituïa l’històric alcalde Martí Carnicer, ha volgut donar les gràcies a la ciutadania del Vendrell que “ha entès que la nostra feina a l’Ajuntament en el pitjor moment ha estat una tasca valenta. La victòria és una aval a aquesta gestió i ara caldrà parlar amb tothom per formar un govern transversal. No podem deixar cap part del Vendrell fora i volem impulsar la inclusió social, però ara amb més capacitat financera”. “Hem de sumar el màxim de forces”, ha continuat Martínez, que s’ha felicitat que al proper consistori vendrellenc “no hi hagi l’extrema dreta. Els socialistes sempre hem estat el mur de contenció i fa molts anys que no passava això. És una petita victòria de la que ens sentim orgullosos”.

Som Poble-ERC

El cap de llista de Som Poble-ERC, Marc Robert, ha passat bona part de la nit electoral veient com el PSC obtenia un triomf clar que al final només ha estat per un regidor de diferència. Robert ha felicitat els socialistes i després ha valorat que “el resultat històric de les forces a l’esquerra del PSC. Sembla que la voluntat de canvi es manifesta i hi ha possibilitats d’assolir aquest canvi”. “No està clar que el PSC pugui governar i veig factible un govern de 12 regidors (a més dels de la coalició d’esquerres, Marc Robert cita la representació de Junts pel Vendrell, Primàries, Podem i l’AVP de les Platges)”, continua l’alcaldable de Som Poble-ERC, que també ha volgut destacar la desaparició de representants de l’ultradreta al Vendrell. “A més, pel que simbolitza i pel que val com a persona, també estic molt content perquè, a més de treure l’ultradreta, tindrem una representant de la comunitat musulmana a l’Ajuntament”, en al·lusió a la número 5 d’aquesta candidatura, Salima El Youssoufi.

Cs

Des de Ciutadans, la candidata, Mariluz Ramírez, ha lamentat la pèrdua del tercer regidor que semblava tenir durant tota la nit, però no perd l’esperança d’aconseguir-lo. En aquest sentit, ha comentat al 3d8 que “estem a només 12 vots del tercer regidor i esperem al tancament dels vots de residents, els que voten a les ambaixades i que se sabran dimecres”. Donat el cas, Cs, que ha obtingut un percentatge tot just un punt per sota del 2015, per bé que més vots que aleshores; el prendria a Pel Vendrell-Primàries Catalunya.

Junts per Catalunya

A l’espera de fer una valoració més acurada i tranquil·la, la candidata de Junts per Catalunya, Eva Serramià, es mostrava decebuda en els primers moments de l’escrutini perquè, segons remarcava, no percebia que l’electorat hagués copsat la feina feta per aquesta formació política al consistori.

Pel Vendrell-Primàries de Catalunya

Lògicament, el candidat de Pel Vendrell-Primàries Catalunya, Josep Maria Llasat, s’ha mostrat molt satisfet perquè no només entra a l’Ajuntament, sinó que ho fa amb un segon regidor. Aquest l’ha aconseguit ‘in extremis’ al final de l’escrutini en detriment, com apuntàvem, del tercer de Cs. “Haver aconseguit aquests 2 regidors ens dona força per poder fer un canvi a l’Ajuntament, liderat per la coalició Som Poble-ERC”, ja ha deixat clar Llasat.

Podem

Des de Podem, Oscar Blasco, actual regidor de SSP-El Vendrell i que continuarà a l’Ajuntament del Vendrell, ha lamentat que no l’acompanyi novament Verónica Moreno. Segons Blasco, “la inèrcia de caure Podem arreu ens ha penalitzat”. Amb tot, ha lamentat que l’electorat no hagi valorat “la molta feina que hem fet el grup municipal i, fent autocrítica, potser cal dir que no hem sabut comunicar bé aquesta feina que hem fet”. “Ara hi ha dues opcions: Felicitar els dos grans guanyadors, perquè faria falta saber la línia política de l’AVP i si serien capaços de pactar amb PSC i Cs”, ha dit també Òscar Blasco, per a qui “és una gran notícia que marxi l’ultradreta i el PP, que ja m’esperava que desapareixes de l’Ajuntament”.

Valoracions del PP

L’únic partit que ha fet valoracions públiques dels que no serà a l’Ajuntament del Vendrell els propers 4 anys és el Partit Popular. El seu cap de llista, Jerónimo Merino ha manifestat que “la tendència general fa que haguem perdut vot dins del nostre espai polític. El treball de campanya ha estat immillorable, però la situació ens ha afectat i perdem la representació a l’Ajuntament del Vendrell”. “Els nostres principis són tan vàlids com ahir, el nostre treball, el millors; i el projecte que hem presentat als veïns ha estat atractiu, però l’aparició de nous partits que han superat lleugerament el 2% ens han restat vots i percentatge. Per tant, no hi ha més que pensar i només seguir treballant”.

Els 21 nous regidors vendrellencs

Els 21 regidors del nou consistori vendrellenc són: Kenneth Martínez, Christian Soriano, Sílvia Vaquero, Baltasar Santos, Montserrat Martín, Rubén Gracia i Núria Rovira del PSC; Marc Robert, Eva Mata, Gisela Arbós, Lluís Navarrete, Salima El Youssoufi i Josep Mañé de Som Poble-ERC; María Luz Ramírez i Mar Negro de Ciutadans (Cs); Eva Serramià i Josep Mercadé de Junts pel Vendrell; Josep Maria Llasat i Jordi Pell de Pel Vendrell-Primàries Catalunya; Òscar Blasco de Podem i Seve M.Galván de l’Associació Veïnal de les Platges (AVP)-FIC.

També et pot interessar

Comentaris