“No descartem entrar al govern, però sense pactar amb JxVilafranca ni PSC”

Noel Viñas, cap de llista de la CUP a Vilafranca
22/05/2019 - 09:00h

El jove vilafranquí Noel Viñas és el nou cap de llista de la CUP a la capital de l’Alt Penedès.

Militant del partit i soci del Casal Popular de Vilafranca, participa des que tenia 15 anys en col·lectius de l’esquerra independentista, com ara l’Assemblea de Joves de Vilafranca. Tècnic en Promoció per la Igualtat de gènere, actualment treballa realitzant tallers per la igualtat de gènere i la prevenció de la violència de gènere als instituts.

Recuperem l’entrevista que el 3d8 va fer a Noel Viñas el 12 d’abril, després de fer-se pública la seva candidatura.

Com definiria la llista de la CUP?
És una llista molt àmplia, el més oberta possible, que representa diferents àmbits i sectors de la vila. És una llista preparada per governar.

Com és que la cap de llista no és una dona?
Com a candidatura posem molt d’èmfasi en la importància de l’equip i dels lideratges compartits. És un equip amb un pes molt important de dones, algunes són molt visibles i altres, que també estan assumint responsabilitats de pes, no ho són. El que tenim claríssim és que seguirem treballant per visibilitzar la implicació de les dones en la política i assumim com a pròpia la responsabilitat d’aportar referents a les generacions futures. Estic segur que les meves companyes compliran aquest paper a la perfecció.

Faci’m una fotografia de com veu l’actual govern de Vilafranca.
És un govern que fa una política que no té en compte ni l’oposició ni tampoc la ciutadania. De fet, jo diria que governa d’esquena als ciutadans i obstaculitza la feina de l’oposició. El govern i la seva majoria absoluta ha estat un rodet de totes les propostes de l’oposició. I no és la nostra manera de treballar.

“Invertiríem gran part del pressupost en polítiques socials, però creiem que també cal una segona biblioteca i un centre cívic”

La CUP, però, va facilitar l’entrada al govern de Pere Regull signant la moció de censura el 2009…
Sí, vam donar suport a la moció de censura però actualment no estem gens d’acord amb la política del govern i, per tant, ja avanço que no pactarem ni amb el PSC del 155 ni amb el JxVilafranca, que ha portat les polítiques neoliberals a l’Ajuntament de Vilafranca.

Ni tampoc amb PP ni Ciutadans, suposo…
És clar.

Amb la resta, sí? No descarteu entrar al govern?
No ho descartem, no. La nostra aposta és, si la gent ens dona confiança, ser la punta de llança d’un govern d’esquerres real a l’Ajuntament de Vilafranca. I, si els votants així ho decideixen, nosaltres entraríem dins un govern amb total compromís i responsabilitat.

La majoria absoluta no té sempre el perill de prendre decisions en solitari?
Depèn de l’actitud del govern vers l’oposició. Cal que hi hagi un govern fort, però que compti amb l’oposició i amb la ciutadania. Per nosaltres és molt important escoltar a la gent i que siguin ells els que diguin què volen i com ha de ser la política de Vilafranca.

Encara que la participació vulgui dir anar més lent?
No necessàriament ha de voler dir això.

En quins casos preveu la CUP la participació ciutadana?
En els pressupostos i també que sigui la ciutadania qui decideixi quins equipaments de Vilafranca es necessiten i on haurien d’anar ubicats.

Faríen pressupostos 100% participatius?
La participació ciutadana sempre comença des de baix i la xifra s’ha de decidir al final. Però apostem per un alt percentatge de pressupost participatiu.

I de debò creu que això no és més lent?
Jo entenc que hi ha mecanismes per agilitzar-ho, però és que a Vilafranca no s’ha dut a terme una participació real. El pla general del carrer del Comerç, per exemple, s’ha tirat endavant sense consultar de forma efectiva a la ciutadania i creiem que darrere hi ha especulació i mala gestió del govern. I si nosaltres entrem al govern, amb la mesura que puguem, modificarem el pla traçat per JxVilafranca i PSC.

Quins són els eixos del seu programa?
Podríem destacar les polítiques socials, que considerem que no s’han dut a terme des del govern de Vilafranca. Creiem que hi ha un greu problema d’accés a l’habitatge a la vila i el govern ha estat immòbil i com a resposta ha tancat l’Oficina Local d’Habitatge. Nosaltres el primer que faríem és tornar-la a obrir i, a més, també crearíem una àrea de drets socials i una mesa local per l’emergència social i habitacional. Hi ha molta gent que pateix per pagar els subministraments.

I pel que fa a equipaments? Quins són prioritaris per la CUP?
Invertiríem gran part del pressupost en polítiques socials, però creiem que és necessària una segona biblioteca i un centre cívic. I ho tiraríem endavant amb participació ciutadana.

El govern sempre diu que la CUP fa la política del ‘no a tot’…
Això no és veritat. Qui ha tancat les portes és el govern. Nosaltres sempre ens hem mostrat oberts al diàleg, però ells, amb la seva majoria absoluta, han passat el rodet per les propostes de l’oposició.

Sovint les propostes de la CUP semblen utòpiques, no?
Potser a algú li pot semblar això, però tot el que proposem es pot fer. En l’àmbit social es pot treballar molt des del municipalisme, que és l’entrada del ciutadà i, per tant, és la màxima expressió de la política social.

“Pel que fa a la política de símbols, nosaltres optaríem per la desobediència”

Em deia que la seva prioritat és l’habitatge, però què es pot fer des de l’Ajuntament?
Primerament, obrir l’oficina local d’habitatge i tenir una borsa d’habitatge com cal. Pensa que avui en dia ni els joves ni la gent gran poden accedir a habitatges dignes.

Fins a quin punt l’Ajuntament pot accedir al preu de mercat?
Si tingués una borsa d’habitatge forta ho podria fer perquè seria ell qui marcaria el preu màxim d’aquell habitatge que està dins la borsa. També creiem que s’han de donar més ajuts per al lloguer social.

I d’on traiem els diners per pagar-ho? Quina seria la seva no prioritat?
Creiem que els diners, ben distribuïts, hi són per tots. Faríem una redistribució dels pressupostos per posar més diners a les partides socials que a les altres.

Com veuen la política que fa el govern amb els símbols com els llaços grocs?
Nosaltres, si estiguéssim al govern, optaríem per la desobediència perquè és la que ens ha portat a un referèndum i a pràcticament fer front a l’Estat.

Com serà la campanya de la CUP?
Nosaltres no parem mai de fer actes, estiguem en campanya o no, i el nostre treball és al carrer. Afrontem la campanya amb molta il·lusió i el nostre punt fort és que tenim gent molt compromesa que sempre ha fet feina al carrer i és on ens sentim més còmodes, tot i que treballarem per entrar al govern.

Com veu la possible entrada de Ciutadans al consistori?
Per nosaltres són l’extrema dreta i, per tant, que entri un grup així a l’Ajuntament no ens agrada. Però des de la CUP ens plantarem davant qualsevol atac que s’intenti fer a les nostres institucions.

També et pot interessar

Comentaris