“El govern actual té una mirada curta que empetiteix Vilafranca”

Mònica Hill, regidora i cap de llista d’ERC a les eleccions municipals a Vilafranca.
21/05/2019 - 11:00h

Mònica Hill tornarà a ser la candidata d’ERC a Vilafranca a les eleccions del 26 de maig.

Hill va ser cap de llista de la CUP el 1991 i, després de deixar la militància durant uns anys, va entrar a formar part d’ERC el 2011. El 2015 va ser-ne cap de llista en substitució del que ja s’havia anunciat com a número 1, Jordi Rosell, que va renunciar-hi per motius personals.

Recuperem l’entrevista que el 3d8 va fer a Mònica Hill el 27 d’abril del 2018, després de fer-se pública la seva candidatura.

Què l’ha fet decidir a tornar a ser cap de llista?
Crec que els tres anys que portem són els que qualsevol equip nou necessita per aprendre de tothom. Ara vull seguir, però amb una mica més d’experiència. Vull consolidar la feina.

Què és el primer que canviaria si fos alcaldessa de Vilafranca?
Les maneres de fer que té l’actual govern, amb les portes tancades a la ciutadania. No els interessa la participació i es miren el melic com si fossin un pinyol polític. Jo vull les portes obertes, i posar les persones al centre d’atenció. No m’imagino governar d’altra manera que no sigui de la mà de la gent. Aquests són els valors republicans.

 

Encara que la participació comporti tardar més temps a executar els projectes?
Sí. Vol dir anar més lentament, però treure més profit i que els projectes siguin consensuats. Però tinc clar que no em vull veure en el mirall del govern actual, que reflecteix una Vilafranca tancada, de dos blocs: els que manen i l’oposició.

Vostè ho faria diferent, tot i tenir majoria absoluta, com és el cas del govern actual?
Si ERC té algun dia la majoria absoluta, governaria amb generositat, ja que els grans eixos s’han de construir amb la resta de la gent per poder planificar a 20 anys vista, i no que depengui del govern de torn. Vull una mirada oberta i llarga perquè ara no hi ha projecte de ciutat. El govern actual té una mirada curta que empetiteix Vilafranca i li fa perdre oportunitats. A més, seria molt interessant que, fos jo o una altra, Vilafranca tingués una dona com a alcaldessa. Seria molt convenient tenir una mirada de dona.

L’oposició podria fer més del que està fent?
El govern ens obstaculitza la feina perquè no ens passa la informació que demanem. Si algun dia mano no tractaré mai així l’oposició.

No tenen eines per presentar propostes?
Les mocions i poc més. Sempre ens assabentem dels projectes per la premsa; mai ens han fet partícips de res abans de tenir-los decidits. L’oposició sempre té propostes molt bones que no es tenen ni en consideració.

No la cansa, estar a l’oposició, si ho tenen tan difícil?
Sí. Cansa i desgasta, però també ajuda a imaginar què no faria mai si fos alcaldessa.

El seu grup va donar suport a la moció de censura per posar Pere Regull com a alcalde… Creu que no ho haurien d’haver fet?
Aleshores es veia possible un canvi, però això ha anat desapareixent, i després va venir la sociovergència, que està esgotada. La suma de dos partits hauria d’aportar més, però no acorden línies estratègiques, sinó que tenen pactades diferents àrees i cadascú va a la seva. Però Vilafranca continua amb mancances.

Quines?
Doncs, per exemple, cal una altra biblioteca o més espais per a l’esbarjo, entre altres. El problema és que el govern no té clares les prioritats.

Però d’on trauria diners per a tot?
Sé que treure finançament no és fàcil, però cal prioritzar, perquè després tenim sorpreses com el Hub d’Innovació del carrer Comerç, que costarà molts diners… A més, hi ha moltes coses que no necessiten gran finançament, sinó voluntat política.

 

Afecta la situació política nacional a la relació municipal entre regidors?
Sí. Poc o molt, sí. No et puc dir que les relacions siguin les mateixes amb tots els regidors.

Vostès han demanat que l’alcalde trenqui el pacte amb el PSC…
Sí, creiem que ho hauria d’haver fet.

Per tant, no farien mai govern amb el PSC?
No. Mai estarem dins un govern on hi hagi un partit del bloc del 155. Valoraríem la resta d’opcions, però aquesta no.

Fa pocs dies, el PSC va donar suport a una moció per a l’alliberament dels presos polítics…
Sí, però cal que facin gestos més agosarats i valents. Crec que si no estan d’acord amb el que fa el seu partit, el que han de fer és deixar-lo.

També et pot interessar

Comentaris