“A Vilafranca en Comú volem que tant JxVilafranca com PSC vagin a l’oposició”

Ramon Arnabat, candidat de Vilafranca en Comú a les eleccions municipals del 26M
Judit Benages
20/05/2019 - 20:00h

El regidor de Vilafranca en Comú Ramon Arnabat va ser escollit per l’assemblea de Vilafranca en Comú per repetir com alcaldable per Vilafranca.

Historiador de professió i professor a la Universitat Rovira i Virgili, la seva trajectòria política va començar als anys setanta amb diferents organitzacions sindicals. Però va ser fa quatre anys, amb el projecte dels comuns, que va veure que hi havia un partit amb el qual es podia sentir identificat, motiu pel qual va participar en la posada en marxa de Vilafranca en Comú. Ara, a més, és un dels coordinadors nacionals de Catalunya en Comú.

Recuperem l’entrevista que el 3d8 va fer a Ramon Arnabat el 8 de febrer, després de fer-se pública la seva candidatura.

Com ha anat el procés de selecció de cap de llista?
Ha estat un procés obert. Ara hem començat a perfilar la llista, que s’haurà de validar internament i, després, de manera externa mitjançant urnes perquè qualsevol persona pugui donar-hi suport.

Des de VeC van dir que volien que el cap de llista fos una dona. Com és que al final no ha estat així?
Per diferents circumstàncies no ha pogut ser i s’ha volgut un projecte més continuista, però s’ha reforçat la presència de la dona i ja t’avanço que la número dos serà una dona, tot i que no te’n puc dir el nom.

Quina valoració fa del paper de Vilafranca en Comú en aquesta primera legislatura? I del govern?
Hem presentat una quarantena de mocions sobre diferents temes i gairebé totes han estat aprovades per unanimitat. Però del govern no podem dir res de positiu perquè la majoria de mocions, o bé no s’han executat o no de la manera que pertoca. Aquesta és la nostra principal crítica: l’equip de govern es pensa que l’Ajuntament només és seu, però en realitat en formem part tots. A més, tampoc ens agrada la poca disposició que tenen de parlar i d’arribar a acords entre la majoria de grups que estem al consistori. Confien excessivament en la seva majoria absoluta que els permet guanyar totes les votacions, però creiem que haurien de tenir una actitud més oberta. A més, tampoc tenen projecte de ciutat.

 

PUBLICITAT

Què vol dir?
Que no segueixen un fil conductor que articuli les mesures que van prenent sinó que simplement el que fan és una suma de programes electorals dels dos partits que governen. No hi ha unes directius clares per saber com volen que sigui Vilafranca en els propers deu anys i això es nota molt en aspectes com ara urbanisme, equipaments, medi ambient o tot el que envolta el camp energètic. Són temes importants per a Vilafranca on s’hauria pogut actuar més i millor, però com que no tenen projecte, no s’ha pogut fer.

El govern no s’ha anat obrint a les seves propostes?
No, al contrari. Cada vegada pitjor. A mesura que el govern ha vist que presentàvem propostes als seus projectes, s’ha anat tancant encara més. Ens ha sorprès, per exemple, el vot contrari del PSC a determinades mocions urbanístiques o socials perquè entenem que formaven part del seu ideari, però el PSC, que vota a favor d’aquestes mocions en altres llocs, a Vilafranca dona suport absolut a les polítiques de JxVilafranca. Un exemple que anem pitjor: a l’inici del mandat vam fer diverses juntes de portaveus i ara fa més d’un any i mig que no en celebrem tot i que n’hi ha un mínim de tres de demanades.

Quins són els eixos bàsics de Vilafranca en Comú?
Creiem que la legislatura que ve hi haurà un canvi en la majoria del govern i volem deixar clar que els vots que vinguin a parar a Vilafranca en Comú serviran per canviar el govern i construir una majoria alternativa, si els números ens ho permeten.

Quina Vilafranca volen?
Tenim un projecte de ciutat habitable, sostenible, amb un espai públic veritablement utilitzat per la ciutadania sense que els cotxes ho impedeixin, una ciutat que es preocupi per la infància o per la gent gran més enllà de les seves competències. I és que sabem que els ajuntaments tenen les competències limitades, però tenen més força del que l’equip de govern ens vol fer creure. Per nosaltres, l’eix clau serà tot el que té a veure amb la mobilitat sostenible i tot el tema relacionat amb el transport ferroviari. Tenim una estació de tren que està en unes condicions tercermundistes i creiem que es pot fer molt més per millorar-ho perquè hi ha moltíssima gent que fa servir el tren per desplaçar-se ja sigui per oci o per temes laborals. I també apostem per fer una nova biblioteca, per convertir l’antic hospital en un espai cultural i de serveis per a la gent gran i per un veritable centre cívic a l’Espirall.

Em deia que els seus vots serviran per canviar el govern, però hi ha amb algun partit que no pactaria mai?
Nosaltres apostem per canviar l’equip de govern i per tant volem establir aliances amb els partits amb qui hem tingut més coses en comú durant aquesta legislatura. El que volem, bàsicament, és que els dos partits que governen estiguin a l’oposició.

 

“L’equip de govern es pensa que l’Ajuntament només és seu, però en realitat en formem part tots”

No tanquen les portes a la resta?
No tanquem les portes a ningú, però ens plantegem aliances amb els partits amb qui més tenim en comú.

Els preocupa que Ciutadans es presenti?
Ciutadans té tot el dret del món a presentar-se on vulgui, lògicament, però aquí sí que li puc avançar que no establirem cap acord amb ells.

Està d’acord amb alguns partits que demanen que JxVilafranca trenqui amb el PSC per la qüestió sobiranista?
A nosaltres el pacte a Vilafranca ens preocupa, però no per temes nacionals sinó perquè és un govern molt conservador i s’allunya de les nostres demandes, sobretot socials. Ja li dic, a nosaltres del govern ens sobra tant JxVilafranca com el PSC.

Si fos alcalde de Vilafranca, què és el primer que canviaria?
El meu govern estaria més obert a la ciutadania i tinc clar que hi hauria participació en els grans projectes de ciutat. I això hauria de servir per definir el model de ciutat i ser la pauta per marcar les decisions més concretes que puguem prendre en el dia a dia.

Ni que això vulgui dir anar més lents?
Sí, volem que les coses es facin bé amb una participació ciutadana real i no pas una simple enquesta o consulta. Significa alentir els projectes, sí, però això vol dir que compten amb el vistiplau de la majoria de vilafranquins i vilafranquines. Voler anar de pressa no garanteix l’èxit i pot voler dir que un canvi de govern signifiqui un canvi d’estratègia.

 

PUBLICITAT

Fins a quin punt creu que la situació política catalana influirà en les eleccions municipals?
Està clar que seran uns comicis ben diferents perquè hi haurà un debat molt més enllà del purament municipal i afectarà, sí que afectarà. Però nosaltres farem una campanya centrada en els temes de Vilafranca perquè creiem que som una formació que podem agrupar l’opinió de gent ben diversa, sobretot pel que fa a les polítiques socials. Farem una campanya bàsicament municipalista perquè el que s’escull és l’alcalde i els regidors que gestionaran la vila dia rere dia, independentment de la resta.

Però hi haurà dos blocs diferenciats: els partits independentistes i els que no. Vostès on se situaran?
Després d’haver fet un debat intern, nosaltres sempre diem el mateix: Catalunya té tot el dret de decidir el seu futur de forma lliure i mitjançant un referèndum pactat. Les desavinences polítiques s’han de solucionar amb política, amb diàleg i amb acords polítics. La judicialització de la política que s’està fent ara és un greu error i per nosaltres és totalment inconcebible que hi hagi polítics catalans des de fa més d’un any en presó preventiva per una cosa que, per nosaltres, no és delicte.

També et pot interessar

Comentaris