El “Llegir per sentir” de Ràdio Vilafranca celebra 25 anys amb una exposició

16/05/2019 - 17:36h

Serà al Claustre de Sant Francesc de Vilafranca amb obres de la il·lustradora riudebitllenca Maria Rius

Continuant amb la programació del cicle Paraules al Claustre i + que es va inaugurar dissabte passat amb la jornada dedicada a Maria Dolors Calvet, demà dissabte, a les 12.30h, s’inaugurarà al claustre de Sant Francesc, l’exposició que commemora el 25 anys del programa “Llegir per sentir” de Ràdio Vilafranca, que des dels seus inicis s’ha centrat en la tasca de difondre la literatura infantil i juvenil i especialment les novetats editorials del sector d’arreu dels Països Catalans.
En el programa, coordinat per l’escriptor Pere Martí i Bertran i presentat pel periodista Josep M. Soler, al llarg d’aquests anys hi han estat entrevistats més de 500 professionals (escriptors, il·lustradors, traductors, crítics literaris, editors…) vinculats a 45 editorials diferents.

A l’exposició, que es podrà veure al claustre, es recordarà els més de 80 il·lustradors entrevistats al programa. Es veuran projectades la portada i algunes il·lustracions de la majoria de llibres que s’hi van comentar en directe. Alguns d’aquests llibres també es podran llegir o consultar en el racó de lectura que s’haurà preparat amb la col·laboració de la Biblioteca Torras i Bages.
L’exposició, però, es centra especialment amb la primera il·lustradora que es va entrevistar al programa, la Maria Rius i Camps, nascuda l’any 1938 a Sant Pere de Riudebitlles, i que compta amb una trajectòria professional de més de cinquanta anys i que va ser doblement reconeguda l’any 2018 amb la Creu de Sant Jordi i el Premio Nacional de Ilustración. L’exposició comptarà amb 21 il·lustracions originals que pertanyen al seu darrer llibre il·lustrat, autobiogràfic, amb textos del periodista Joaquim Noguero, i que porta per títol “Les finestres de la Maria”.
Per a fer més participativa l’exposició s’ha demanat als alumnes dels cicles formatius en Arts plàstiques i disseny de l’Escola Municipal d’Art Arsenal i als alumnes de primer de Batxillerat Artístic de l’Institut Milà i Fontanals que també mostrin un moment important de les seves vides, inspirant-se en el llibre de Maria Rius. Així, doncs, a l’exposició s’hi trobaran exposades una varietat de propostes de narrativa visual que dialogaran entre elles i amb les il·lustracions de Maria Rius, compartint la mateixa voluntat de reflexionar sobre la nostra vida.

Una de les activitats paral·leles serà demà mateix, a les onze del matí amb una tertúlia-esmorzar dels alumnes de l’Escola Municipal d’Art Arsenal i de l’Institut Milà i Fontanals amb la il·lustradora Maria Rius i Camps
La inauguració de l’exposició anirà a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, l’escriptor Pere Martí i Bertran i la il·lustradora Maria Rius i Camp. L’exposició es podrà visitar fins al diumenge 2 de juny en horaris d’obertura al públic de dilluns a divendres de 17 a 20h i dissabtes i diumenges d’11 a 14h.
Finalment, el proper divendres 24 de maig, a les 6 de la tarda, tindrà lloc l’Hora del Conte de la Biblioteca Torras i Bages al Claustre de Sant Francesc amb Núria Clemares que explicarà el conte “La tortuga d’en Hans”, de Pere Martí i Bertran.

A la fotografia la riudebitllenca Maria Rius que exposarà 21 il·lustracions originals del seu darrer llibre “Les finestres de la Maria.

També et pot interessar

Comentaris