Dos penedesencs jutjats per un delicte greu de pirateria digital

12/04/2019 - 10:43h
Són acusats dins el procés contra els responsables dels webs SeriesYonkis i Películas Yonkis.

Dilluns va començar a Múrcia el primer gran judici contra la pirateria digital a Espanya. I dos dels que s’asseuen al banc dels acusats són penedesencs. Un és el jove vilafranquí Jordi Tamargo i l’altre el sadurninenc David Martínez, els dos acusats de greus delictes continuats contra la propietat intel·lectual per les pàgines web SeriesYonkis i Películas Yonkis, que, segons ha explicat Tamargo al 3d8, oferien  enllaços a servidors externs de descarregues directes o reproduccio online en streaming com pel·lícules o sèries. Juntament amb Tamargo i Martínez, hi ha el principal acusat, Alberto García Sola, i també Alexis Hoepfner. Se’ls acusa, “d’actuar amb ànim de lucre i sabent que la seva activitat era il·lícita.”

L’acusació és l’Entidad de Gestión de los Derechos de los Productores Audiovisuales (EGEA) i la Federació Antipirateria (FAP), desapareguda l’any passat, que representa productores i distribuidores com Columbia Tristar Home Entertainment, Sony Pictures Releasing de España, The Walt Disney Company Iberia, Twentieth Century Fox Entertainment España, Warner Bros Video, Universal Pictures Spain y Paramount Home Entertainment.

Els quatre investigats s’han assegut aquesta setmana al banc dels acusats del jutjat penal número 4 de Múrcia per fer front a l’acusació de delictes contra la propietat intel·lectual, per la qual podrien ser condemnats a entre dos i quatre anys de presó.

A més, també se’ls reclamen indemnitzacions que superen els 546 milions d’euros: més de 199 milions a càrrec de García Solà; gairebé 318 milions Hoepfner i 14,3 milions cadascun David Martínez i Jordi Tamargo.

Antecedents dels fets
Els quatre són jutjats per ser impulsors del web SeriesYonkis en diferents etapes, tot i que el principal acusat és Alberto García Solà, un informàtic de Múrcia que va fundar la pàgina web el 2007 i la va portar fins el 2010, tot i que a partir del 2009 va ser a través de la societat denominada Pousen SL.

A l’abril va decidir vendre la pàgina web per 610.000 euros a la societat Burn Media SL, administrada per Alexis Hoepfner i on també figuren com a socis els penedesencs David Martínez i Jordi Tamargo.

Dos anys després de quedar-se les pàgines web de García Solà, Tamargo i Martínez van anunciar que havien venut la seva participació de BurnMedia SL i que es volien dedicar a desenvolupar projectes nous. L’anunci de la seva sortida va coincidir amb l’aprovació de la llei Sinde i la preparació d’una llei antipirateria als Estats Units, que finalment es va quedar en projecte. A partir de llavors, Alexis Hoepfner es va quedar com a únic responsable dels dos webs.

El final de Series Yonkis i Películas Yonkis va arribar el 2014, quan els responsables de les pàgines van bloquejar els enllaços que permetien accedir a sèries i pel·lícules. Dues setmanes abans s’havia aprovat l’avantprojecte de reforma de la llei de la propietat intel·lectual que establia multes d’entre 30.000 i 300.000 euros a les pàgines que oferien enllaços des dels quals es podien descarregar continguts de forma il·legal.

Les investigacions, però, van començar l’any 2008 quan es va detectar la descàrrega de la producció argentina ‘La Antena’, denuncia feta per Sherlock Films davant la Guàrdia Civil el 14 de maig de 2008.

Qui és el responsable?
Segons han explicat diversos mitjans de comunicació que segueixen el cas de ben a prop, García Solà ha assegurat davant la jutgessa que ell només s’encarregava de qüestions tècniques i que mai va penjar cap enllaç que permetés veure o descarregar pel·lícules protegides per drets de propietat intel·lectual.

En la seva declaració ha negat qualsevol implicació en actes delictius i ha afirmat que eren els usuaris els que feien evolucionar la pàgina perquè eren els que posaven els enllaços que dirigien a les pel·lícules.

Igual que García Solà, la resta dels acusats també han responsabilitzat els usuaris del contingut que estava disponible a la pàgina. Tots quatre han afirmat que eren els usuaris els que posaven els enllaços a les pel·lícules i Tamargo insisteix en el fet que facilitaven enllaços a servidors externs de descàrregues directes o reproducció online en streaming. De fet, el vilafranquí es mostra “convençut que no hi ha cap delicte donat que en el moment d’operació de la pàgina, i prèvia consulta a advocats de gran reputació, els enllaços no constituïen cap fet delictiu”.

Segons sembla, Hoepfner ha confirmat que va comprar les dues pàgines perquè sabia que estaven en venda i li va semblar un negoci interessant i que, advertits dels possibles problemes legals, els tres compradors van consultar els seus advocats, que els van indicar que, amb la legislació que hi havia llavors, no hi havia cap problema perquè les pàgines continuessin operant.

La fiscalia, però, argumenta que ells no eren simples intermediaris ja que posaven a disposició l’accés a material audiovisual protegit pel dret de propietat intel·lectual. En tot cas, està previst que la sentència es doni a conèixer d’aquí a dos mesos, màxim.
Implicats en un altre cas

Per altra banda Jordi Tamargo, i David Martínez van ocupar el 2017 també alguns titulars de la premsa per una macrooperació duta a terme per la Guàrdia Civil. Una de les sis empreses investigades era ‘Billy Mobile’, fundada per Martínez i Tamargo, de la qual se li pressuposa una presumpta estafa en el sector de la telefonia mòbil a través de missatges d’alertes i subscripcions a números Premium.

També et pot interessar

Comentaris