Aturada l’ampliació de places de la Residència Graupera de Vilafranca

05/04/2019 - 12:57h

La Fundació l’Espiga està pendent des de fa uns mesos del vistiplau de la Generalitat per poder oferir vuit places més a la Residència Graupera de Vilafranca.

 

Després d’haver acabat les obres d’ampliació de la residència, que es van poder fer gràcies a la compra de l’edifici del costat, la directora de la Fundació, Montse Roca, explica que la situació “és desesperant” perquè la comarca té molta necessitat de places per a persones amb discapacitat i considera que s’estan posant pals a les rodes a un projecte que no necessita diners de la Generalitat, sinó la seva conformitat per, després, poder demanar la concertació de places o, si no pogués ser, fer-les privades fins que es puguin concertar.

Roca explica que tot va començar l’any 2009 amb la inauguració de la Residència Graupera, on ofereixen 12 places per a persones amb diferents graus de discapacitat psíquica. A partir d’aquí ja es van començar a plantejar comprar l’edifici del costat però aleshores el propietari no hi estava d’acord fins que, al cap d’uns anys, el fill ho va acceptar i des de la Fundació es va tirar endavant, sense l’ajuda econòmica de la Generalitat.

Roca recorda que, després de moltes dificultats, el 2016 van poder començar la segona fase de les obres, que van acabar el setembre del 2018. La seva idea era ampliar la residència en vuit places més, fins arribar a les 20, i, a més, amb l’ampliació també es dotava de més seguretat antiincendis la residència actual perquè hi havia més espai per complir la normativa.

Gràcies a l’aportació de diferents entitats, des de la Fundació l’Espiga van poder comprar els mobles i acabar de donar-li totes les comoditats a la part nova i, aleshores, la directora es va posar en contacte amb la Generalitat per tal que aquesta registrés l’ampliació i, així, es poguessin començar a oferir les vuit places.

La seva sorpresa va ser quan, des de la Generalitat, se li va explicar que no li podien fer el registre “perquè es considera que són dues unitats de convivència perquè el màxim que pot tenir una unitat són 12 places i, per tant, si són considerades dues de diferents, cadascuna ha de tenir els seus propis serveis”.
Roca recorda que van fer a la Generalitat diverses propostes per trobar una solució, però que s’hi van negar i que fins i tot els van dir que havien de posar un pany i clau a l’ascensor perquè els usuaris d’una part no es poguessin comunicar amb els altres.

I això, segons Roca, topa frontalment amb la missió de la Fundació l’Espiga que és treballar per la convivència, la inclusió i la no segregació.

“No volem fer dos menjadors i dues cuines perquè, a banda de la falta d’espai, precisament és la zona on els nostres usuaris més interactuen i, qui pot, ajuda. Una altra opció era tirar-ho tot a terra, però ens hi hem gastat més de 470.000 euros i no ho podem fer”, diu Roca que es compromet a “lluitar fins al final per poder obrir l’ampliació”.

Després de la notificació de la Generalitat, Montse Roca va anar a parlar amb l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, que ben aviat va concertar una reunió a Barcelona i també va fer que el president de la Generalitat, Quim Torra, visités fa pocs dies la Fundació, on Montse Roca li va poder explicar la situació en persona.

La directora es mostra “optimista” i espera que Torra trobi una solució perquè la comarca necessita aquest tipus de places i, de fet, ja tenen llista d’espera abans de poder fer efectiu el repartiment de places.

També et pot interessar

Comentaris