Vilafranca reparteix ampolles d’aigua per netejar l’orina dels gossos

Judit Benages
19/03/2019 - 13:46h

L’Ajuntament de Vilafranca repartirà de forma gratuïta ampolles d’aigua plegables per tal que totes aquelles persones que passegen un gos puguin diluir els orins que l’animal faci al carrer.

Això, tal com estableix l’ordenança municipal reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença que va entrar en vigor el passat mes de maig. Actualment hi ha 2.148 gossos censats a Vilafranca.

Segons ha explicat la regidora de salut i consum, Anna Doblas, aquestes ampolles han estat finançades per Aigües de Vilafranca i, evidentment, es pot utilitzar qualsevol altra recipient mentre es dilueixin els orins, però de del consistori han volgut fer aquest obsequi a tothom que té un gos correctament inscrit al cens municipal de companyia, per anar informant i sensibilitzant sobre aquesta nova obligació que tenen els propietaris.

L’ampolla es podrà recollir de manera totalment gratuïta fins al 30 d’abril presentant la carta que rebran a casa les persones que tenen un o més gossos inscrits al cens municipal, els matins de 9.30 a 13h, al Servei de Salut, al c/ Santa Maria, 2 1r pis (de dilluns a divendres), i les tardes de dilluns a dijous de 16 a 20h, a la recepció de l’Ajuntament.

La tècnica Núria Sanromà ha recordat que les miccions dels gossos a les façanes dels edificis i al mobiliari urbà “és sovint motiu de queixa entre el veïnat. L’acció de diluir-los amb aigua fa que siguin menys nocius”.

PUBLICITAT

Aquest repartiment d’envasos forma part de tot un seguit d’accions amb el lema ‘Vilafranca, una ciutat també per a les mascotes’ amb l’objectiu de fer difusió de la nova ordenança. Una altra de les accions serà la distribució d’un tríptic informatiu en difondre els aspectes més rellevants de l’ordenança pel que fa a la tinença de gossos.

El fulletó, que resum les obligacions dels propietaris pel que fa al benestar de l’animal, tot allò que s’ha de tenir en compte a casa, quan es passeja el gos pel carrer i quan es fa ús de les zones d’esbarjo per a gossos, es distribuirà entre les persones que són propietàries d’un gos a Vilafranca i que el tenen correctament inscrit al cens municipal, les clíniques veterinàries, les associacions de veïns, a la població general a través dels agents cívics i dels punts d’informació municipal, etc.

A la vegada, s’aprofitarà la tramesa de la carta i del tríptic per fer una actualització del cens i des del servei es demana a la ciutadania que, en cas que tinguin gossos i no rebin cap carta en unes tres setmanes, o bé rebin les dades incorrectes, s’adrecin a l’Ajuntament per donar d’alta correctament els seus animals. Ho poden fer de forma presencial a l’OAC o bé a través de la plataforma de tràmits del web municipal.

Igualment, les persones que hagin censat un animal recentment (en el darrer mes), si no reben la carta, poden adreçar-se al Servei de Salut i un cop es comprovi que estan inscrits correctament, també se’ls lliurarà l’ampolla.

La regidora Anna Doblas recordava que amb aquestes accions es vol fer una tasca informativa i pedagògica i que fins ara no s’han imposat multes per no diluir els orins amb aigua, tot i que passat aquest període informatiu no hi haurà excusa per no fer-ho i, per tant, la Policia Local ja podrà començar a multar a qui no netegi els orins dels gossos.

La sanció per no diluir els orins serà de 150 euros i per no recollir els excrements és de 401 euros.

També et pot interessar

Comentaris