Vilafranca tindrà càmeres al carrer per millorar la seguretat

Judit Benages
14/03/2019 - 20:20h

Vilafranca tindrà a l’estiu tres càmeres de vigilància. N’hi haurà una a la plaça de la Vila, una altra a la rambla de Sant Francesc i una tercera a la plaça Jaume I.

Les càmeres s’instal·laran en uns edificis municipals que encara no estan del tot definits. Així ho ha explicat al 3d8 el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, que ha apuntat que des del govern ja s’han iniciat els tràmits per obrir el concurs públic per comprar les càmeres.

El pressupost que tenen és de 20.000 euros i consideren que amb aquests diners podran comprar tres càmeres, tot i que no descarten que potser en puguin posar alguna més si els recursos ho permeten.
El sistema de videovigilància s’instal·larà de tal manera que, amb el temps, es pugui ampliar i incorporar nous punts de control i que, a més, aquests es puguin moure fàcilment perquè, segons Montfort, “a vegades quan tenim controlat un punt, el focus d’incivisme se’ns mou cap a un altre lloc”.

La instal·lació de les càmeres s’ha de fer després de signar un conveni amb el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i l’objectiu general que persegueixen des del govern de Vilafranca és incrementar la seguretat dels veïns i veïnes.

Control remot
Les càmeres que s’instal·laran a Vilafranca no només gravaran sinó que des de la comissaria de la Policia Local es podran controlar a distància amb un sistema de control remot.

Així, si el policia detecta algun comportament que incompleix l’ordenança de civisme o que sigui delictiu, podrà acostar la gravació per ampliar la imatge i prendre les mesures que consideri necessàries. Des del consistori es vol deixar clar que aquesta mesura no significarà cap increment de personal sinó que seran els mateixos agents que estan a la comissaria els que controlaran les càmeres.

Tema polèmic
Joan Manel Montfort reconeix que la instal·lació de càmeres és un tema que pot ser polèmic per si atempta contra la intimitat i privacitat de les persones, però el regidor apunta que han tingut coneixement que només amb la instal·lació, encara que estiguin desconnectades, s’aconsegueix reduir en un 30% els actes incívics i, per tant, segons ha comentat “vam posar en una balança el tema de la seguretat i de la intimitat i va guanyar la primera perquè creiem que serà una bona manera de prevenir moltes actituds i també d’enxampar a qui ho fa”.

El regidor destaca també que els municipis que ja tenen càmeres instal·lades en fan molt bona valoració i això també els va animar a tirar endavant la iniciativa.

Pel que fa al tipus d’accions que creu que s’evitaran o s’enxamparan més habitualment amb les càmeres, Montfort parla de tràfic de drogues, robatoris, furts, destrosses a vehicles i també tot un seguit d’actes incívics com ara pintades, orinar o defecar al carrer, baralles, etc.

També apunta que es podrien evitar possibles agressions sexuals i que serà una mesura efectiva contra els furts durant el mercat dels dissabtes, contra les ocupacions d’habitatges i fins i tot pels delictes contra la seguretat viària.

Montfort comenta que està clar que s’han de fer campanyes de conscienciació per evitar que la ciutadania faci aquests tipus d’actes, però que amb les càmeres el que pretenen és donar “una sensació més clara de seguretat i creiem que així la gent anirà més tranquil·la”.

Detalls dels punts de gravació

Les càmeres es podran moure però, en un principi, la que s’instal·larà a la rambla de Sant Francesc enfocarà sobretot cap a les sales de festes. La que hi haurà a la plaça de la Vila enfocarà la plaça Sant Joan però volen fer especial èmfasi en la gravació de la façana de l’ajuntament per evitar que algú pugui treure de nit els símbols de suport als presos polítics i exiliats, que han arrencat en diverses ocasions persones encaputxades. “Volem preservar la integritat de l’ajuntament”, diu Montfort. I,finalment, a la plaça Jaume I volen estar molt atents sobretot de les múltiples pintades de les quals ha estat víctima, per exemple, l’edifici de Vinseum.

Ampliació als carrers comercials

Algunes de les zones que es podrien tenir més en compte a l’hora d’ampliar el dispositiu de càmeres de vigilància en un futur són els principals carrers comercials de Vilafranca, com ara la Parellada, on hi ha múltiples botigues, és on es congrega més gent i, per tant, es produeixen més incidències, tant de civisme com també de seguretat. Un dels últims robatoris va ocórrer amb violència dimecres a primeríssima hora del matí a l’administració de loteria Ca la Marina, quan van entrar dos encaputxats i, després d’una agressió, es van emportar part de la recaptació. Els Mossos d’Esquadra continuen investigant el cas i no han volgut donar més detalls al respecte.

També et pot interessar

Comentaris