El duet Criatures publica el seu segon disc “Praxinoscopi”

12/03/2019 - 19:09h

Format per Ivó Jordà i Marçal Ramon està previst que el presentin el pròxim 28 al Tradicionàrius.

A partir del pròxim 22 de març ja es podrà trobar a les xarxes i botigues d’arreu del país “Praxinoscopi”, el segon àlbum del duet Criatures, format per Ivó Jordà (gralla) i Marçal Ramon (acordió diatònic), que se centra en un repertori de composició pròpia, fent un gir en el tractament de les harmonies, en els moviments melòdics i en els diàlegs entre els dos instruments, sense perdre, però, l’essència de Criatures que els ha acompanyat des dels inicis.
L’estrena del disc serà el proper 28 de març al Tradicionàrius, a les 21.30hores. Un disc amb un repertori totalment nou, continuista amb la seva idea de la cambra d’arrel, que s’empinzella també de la música vuitcentista, de la vinguda d’altres territoris, dels ritmes esporògens, de la música vocal i de les grans melodies del nostre país que amb el temps han esdevingut himnes.

En aquest darrer treball s’hi poden trobar temes de simbologia identitària com La Balanguera (amb la veu de Joana Gomila), La Muixeranga d’Algemesí o Sant Martí del Canigó, de Pau Casals; però no s’han deixat de banda músiques igualment representatives, com Corta Jaca, de Francisca Gonzaga, coneguda compositora brasilera, o l’aprofundiment -via composicions pròpies- en la cambra d’arrel, camí ja iniciat en el seu primer treball discogràfic, Taumàtrop.

El disc, format per tretze temes, ha comptat amb les col·laboracions de Marc Vall, a les percussions; Iu Boixader, al contrabaix i baix elèctric; Joana Gomila, a la veu de la peça La Balanguera i de Dani López, al saxo.
Criatures va guanyar, el 2016, tot just format el duet, el Concurs Sons de la Mediterrània, el qual va donar un fort impuls en el tret de sortida de la seva trajectòria.
La formació compta amb unes dues-centes actuacions a Catalunya, dues gires a Galícia, concerts a Praga, Occitània i recentment al Hong Kong Arts Festival. Amb aquest nou disc ja té preparats concerts de presentació a Catalunya i Bretanya.

Ivó Jordà és figuerenc, graduat a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) en l’especialitat d’Interpretació de la gralla (2010-2014) . Toca la gralla i la tarota a diferents formacions, a banda de Criatures, com Eròtic giust, els Groullers, Els Quatrevents, la Cobleta de la Copeta i la Big Cat de Música Llatina, entre d’altres. Des del 2005 resideix a Vilafranca, ciutat amb la qual l’uneix un lligam a través de la seva implicació com a membre actiu del tronc als Castellers de Vilafranca. Actualment combina la seva feina d’intèrpret amb la de docent, impartint classes de gralla i tarota en diferents escoles d’arreu del país.
Marçal Ramon és garriguenc, Graduat a l’ESMUC en l’especialitat d’Interpretació de l’acordió diatònic.

També et pot interessar

Comentaris