“Vull un regidor més per governar en solitari amb pactes puntuals”

08/03/2019 - 11:17h

Pere Regull es torna a presentar com a cap de llista del PDeCAT a Vilafranca. El 2009 va entrar al càrrec per una moció de censura i el 2011 i el 2015 va guanyar les eleccions.

Per què li ha costat tant decidir si repetia com a cap de llista o no?
La gent es pensa que els polítics tindrem feina sempre, però això a nivell local no és així. I, per tant, havia de pensar en el meu futur i creia que, si havia d’iniciar un nou projecte, em costaria menys ara que d’aquí a quatre anys. Però finalment vaig decidir presentar-me perquè no em sento cremat, gaudeixo de la meva feina i em veig amb cor de continuar defensant els interessos de Vilafranca i del Penedès. I, si ara em va bé, d’aquí a quatre anys ja m’espavilaré.

Així, serà la seva última legislatura?
Jo ja no diré mai “d’aquesta aigua no en beuré”, però si ara m’ho he pensat tant, segurament d’aquí a quatre anys encara m’ho pensaré més. Però ara no et puc assegurar res.

Qui formarà part del seu equip?
Com que no vaig prendre la decisió fins al mateix dia que la vaig fer pública, la llista encara no està definida. Però et puc dir que penso més en la capacitat de treball i en la preparació de la gent que no pas en els carnets de partit. Jo, quan compto amb algú, és perquè ja sé quin espai ocuparà al govern en cas que guanyem. Li dono molta autonomia als regidors i, per tant, les persones que m’acompanyen han de tenir capacitat d’iniciativa.

Com enfocarà la campanya electoral?
No ho sé perquè el meu màrqueting polític sempre ha estat molt instintiu, però el que tinc clar és quin és el meu model de ciutat i de comarca.

Quin és?
Vilafranca, una ciutat mitjana, amb el màxim de serveis possible i amb personalitat. No vull una ciutat dormitori. I tenim sort que Vilafranca ja té una personalitat molt marcada amb dos trets distintius: el món del vi i la cultura popular. A més, és una ciutat marcada pels serveis ja que, en realitat, viu de cara a la comarca. Per això vull que tots els pobles de l’entorn se sentin Vilafranca com a seva. Sé que molta gent pensa que li donem massa importància al sector del vi i de la cultura popular, però és el que ens dona personalitat. A més, vull una Vilafranca sana ja que estem fent un esforç molt gran en temes de medi ambient. Una altra potencialitat que té Vilafranca és la xarxa tan gran que té d’entitats. I que no estan manipulades.

Com ho sap?
El que vull dir és que el govern signa molts convenis amb elles, però no les manipulem, cosa que sé que passa en altres indrets. No volem una societat civil que estigui manipulada per l’Ajuntament.

Fer campanya electoral quan s’està al govern és més fàcil o més difícil que des de l’oposició?
L’avantatge de l’oposició és que, com que no està al govern, no té l’element de la prudència. Si vas quantificant el que costaria les promeses que fan, t’adones que moltes són irrealitzables. Quan estàs al govern, tens tan clar què pots fer i què no que aleshores ets més responsable. Nosaltres no farem cap promesa que no puguem realitzar. La prova és que del que vam dir fa 4 anys n’hem complert el 90%, tot i que la situació econòmica no ha estat la millor.

No farà promeses electorals?
Sí, però no etèries. Farem promeses pràctiques, reals, i que podrem tirar endavant.

Me’n pot avançar algunes?
No, perquè ara mateix seria vendre fum. Quan presenti els projectes voldrà dir que ja tinc totes les dades com per assegurar-los. I, de moment, encara no les tinc.

Estem parlant de nous equipaments?
No li puc avançar res. Però encara tenim moltes coses en marxa, com ara resoldre definitivament la gran taca que travessava la vila, que ja ha canviat a l’altura del Poble Nou i ara s’està acabant al carrer Papiol. També hi haurà canvis importants al carrer del Comerç i a la zona esportiva…

Què li diria a la gent que l’acusa d’activar tots aquests projectes a pocs mesos de les eleccions?
Des de l’oposició sempre es fa servir el tòpic que el govern fa moltes obres per electoralisme. El cert és que et puc assegurar que cada any s’han fet entre 15 i 20 obres, moltes d’elles tan importants com el pavelló esportiu nou o la Casa de la Festa Major. Aquestes estan començades però no es podran inaugurar fins passades les eleccions municipals… o sigui que d’electoralistes en tenen ben poc. En tot cas et diré que, si posem sobre el paper tot el que s’ha fet des que estem al govern, malgrat la crisi i les convulsions polítiques, quedarem parats. Vilafranca ha canviat molt

Creu que els carrers de Vilafranca estan en bon estat?
En aquests anys de crisi des de l’Ajuntament s’han donat molts serveis tot i haver perdut uns 90 milions d’euros de pressupost en els últims deu anys. Hem hagut de prioritzar i hi ha sortit perdent l’estat dels carrers, això és cert. Vam prioritzar la qualitat de vida, que es mantinguessin les llars d’infants, que la gent no es morís de gana. Vam haver de triplicar la despesa en serveis socials per davant de les voreres i l’asfaltat de carrers…I ara que hi ha més diners i que es podrà fer inversió al carrer, m’agradaria també poder fer-ho a mi, sincerament.

Una de les crítiques que li fa pràcticament tota l’oposició és la falta de participació que tenen…
L’oposició té la participació idèntica que té en la majoria d’altres ajuntaments de l’Estat. El que no pot ser és que vulguin fer de govern tot i estar a l’oposició. Quan han tingut idees bones, les hem recollit. Però a vegades tenen idees bones que són caríssimes i que Vilafranca no es pot permetre. I si els haguéssim escoltat en temes de participació ciutadana, ara mateix no haguéssim ni començat les obres de la llosa al Poble Nou. No paralitzarem les obres amb uns plans de participació que històricament s’han manipulat i on acaba sortint el que el govern vol. Però tirarem endavant un pla de participació que, per nosaltres, és més àgil i efectiu.

Quin?
En comptes de donar una misèria de diners perquè l’associació de veïns els administri, el que farem és parlar amb aquestes entitats perquè ens diguin quines són les seves prioritats i, aleshores, ho tindrem en compte a l’hora de pressupostar l’obra pública. Creiem que així ens gastarem més diners en les seves prioritats.

Però el que demanaven les associacions de veïns era gestionar elles els diners, oi?
Sí, però creiem que el que li dic és una forma de participació molt més àgil que no pas començar a fer reunions amb gent que vindrà amb diferents interessos, o personals, o econòmics, o de partits, i acaben sent reunions improductives. No volem alentir els processos.

La manera de gestionar el pla del carrer del Comerç es podria haver fet millor?
Si no s’ha fet alguna cosa bé és perquè és un pla molt complex i els tècnics, no els polítics, han tardat massa a presentar-lo perquè, lògicament, ho volien fer de la millor manera. Fa un any, quan em preguntava, li deia que encara no havia vist el projecte perquè hi estaven treballant des d’un punt de vista tècnic. Jo estava en contra del pla del 2009, quan hi havia ERC al govern, i sortien 300 pisos més que ara i els tècnics havien de trencar amb això. El que lamento és que l’oposició hagi manipulat descaradament.

Posi’m un exemple…
Una cosa de les que lamento més és que hagin donat a entendre que els 900 pisos es faran en un any. Si fos així, jo seria el primer que no estaria a favor d’aquest pla, però és un pla que estarà acabat en uns 15 anys, com a mínim. Però, repeteixo, si una cosa hem fet malament és que es va tardar a enllestir-lo i es va presentar gairebé durant el mateix any que les eleccions municipals. I aleshores s’ha convertit en un tema molt fàcil de manipular per part de l’oposició, que aprofita per fer desgast del govern. I s’han confós partits i plataformes.

Què vol dir?
Les últimes relacions que he tingut amb la plataforma ‘Obrim el Molí d’en Rovira’ han estat molt correctes i treballarem junts per aconseguir el millor barri. Ara bé, una cosa és l’interès veïnal real i l’altre és l’interès de partit que s’aprofita del neguit del barri per fer política. A més, pensi que cap partit ha presentat una alternativa, sinó que ens diuen que cal deixar el barri com està, cosa que no podem fer perquè cada cop hi ha més locals buits o més carrers per arreglar. S’hi ha d’actuar i fer-ho amb valentia. I una de les coses que ens preocupa a tots, per exemple, és buscar una solució per fer un pas més còmode del Molí d’en Rovira cap al centre, independentment de les obres del carrer del Comerç. I en això estem treballant.

Un tema amb el qual està treballant des que va entrar a l’alcaldia és tot el que té a veure amb Adif… Com estan ara les negociacions?
Estem fent tot el que podem i encara queden temes per resoldre, però no ens agafen ni el telèfon, tot i que els devem diners que tenim a punt però que només donarem a canvi que solucionin els problemes de soroll, vibracions i cobriment total fins el pont de Moja. Fa uns mesos des de Renfe ens van dir que ens passarien un projecte de reforma de l’estació valorat en tres milions d’euros… i encara l’estic esperant. Ni ens agafen el telèfon. Tenint en compte que ells diuen que els devem 28 milions d’euros, trobo que és una xifra prou gran com per almenys agafar-nos el telèfon, no? Aquesta actitud et demostra la prepotència d’uns organismes estatals que viuen d’esquena a les necessitats de la població.

Parlem finalment de pactes postelectorals. Té alguna línia vermella?
A vegades es fan els pactes que es poden i no els que es volen. Recordo que nosaltres vam oferir entrar al govern a ERC, però s’hi va negar i pretenia, des de l’oposició, manar en el govern. I que fos jo qui gestionés sol els problemes. És una posició molt còmoda però que jo no accepto. Per nosaltres seria molt important treure un o dos regidors més per poder governar sols. De fet, et diria que amb nou regidors jo ja m’atreviria a governar sol perquè és una xifra que et permet tenir una línia però t’obliga a pactar.
Però s’ha marcat línies vermelles a l’hora de pactar?
La primera és la responsabilitat.El govern amb coalició és un sol govern, amb el que tots som responsables de tot el que es fa. No vull gent que vol manar sense assumir responsabilitats. La segona línia vermella és que no faré cap pacte que contradigui el que demana el Parlament de Catalunya.

Descartem PP i Ciutadans, doncs?
Per als pactes fixos? És clar que els descartem. No formaré govern amb ells.

I amb ERC o PSC?
Em costa descartar res. ERC hauria d’assumir responsabilitats, cosa que no va ser capaç de fer en el seu dia. El que crec és que per Vilafranca seria bo que hi hagués un partit fort, no pas tres o quatre partits dins un govern. La meva obsessió és aconseguir nou regidors com a mínim per poder governar en solitari. No cal la majoria absoluta. Aquesta xifra em permetria manar sol amb pactes puntuals, amb un o altre partit. I amb aquests pactes puntuals no descarto ningú.

Ningú?
No. I ningú s’ha d’escandalitzar. En molts plens hem vist com la CUP i el PP han votat junts. I en temes puntuals no passa absolutament res. Quan parlem de pactes fixos ja és diferent.

També et pot interessar

Comentaris