Martí Morató crea l’aplicació ‘Go Zero Waste App’ per reduir residus

21/01/2019 - 12:33h

El penedesenc Martí Morató, de les Cabanyes, ha ideat, juntament amb la seva parella, Magda Cebrián, i un altre company l’aplicació ‘Go Zero Waste App’ per ajudar a tothom a generar menys residus, sobretot plàstics.

Morató explica que la idea va sorgir el 2017 quan ell i Cebrián es van fer com a propòsit per al 2018 no crear tants residus. “Vam començar a fer la compra amb carmanyoles i pots de vidre i, a poc a poc, vam veure que potser podríem crear una aplicació per ajudar a tothom que volgués viure sense tants residus”, diu Morató.

Com no són desenvolupadors d’aplicacions, van contactar amb una empresa amb la mateixa mentalitat de generar pocs residus i aquesta els va informar que els hi poden crear l’aplicació per 10.000 euros. Per aconseguir aquests diners, l’equip format pel penedesenc va obrir fa uns dies una campanya de micromecenatge a la plataforma Ulule que acaba dimarts que ve, dia 29 de gener, i mitjançant la qual tothom pot fer la seva aportació, per petita que sigui. Divendres ja tenien recaptats 7.000 euros.

Morató explica que l’empresa els crea la plataforma pràcticament a preu de cost i que ells estan treballant en aquesta aplicació “sense ànim de lucre, tots tenim les nostres feines, però es tracta d’ajudar a la gent que vulgui fer un canvi en el seu estil de vida”.

“Cada vegada són més les persones que, conscients de la gran quantitat de plàstic i residus que generem, decidim canviar d’hàbits de consum per comprar menys i millor. Hi ha molta gent que li fa mandra reciclar, aleshores el millor que podem fer és no generar residus”, diu Cebrián.

Si el projecte tira endavant, l’aplicació ‘Go Zero Waste App’ permetrà fer en un primer moment la llista de la compra, trobar alternatives que no generin residus a prop de l’usuari i seguir reptes fàcils i pràctics per anar canviat gradualment els hàbits de consum.

Segons Morató un dels principals frens a l’hora d’intentar generar pocs residus és la falta de temps ja que és més fàcil i ràpid anar al supermercat i comprar-ho tot allà que no pas canviar d’establiment depenent del producte per poder-ho comprar tot a granel.

“Volem facilitar la compra i que el temps no sigui una excusa. Faríem una ruta per localitzar els establiments que l’usuari té més a prop”, diu Morató. A més, l’aplicació també quantificaria els residus que ha estalviat cada persona per “demostrar que les seves accions tenen incidència, per molt petita que sigui”.

El projecte vol també anar més enllà d’una aplicació per a mòbils i cerca crear llaços amb col·lectius locals, iniciatives i solucions tecnològiques orientades a promoure un consum alternatiu i més sostenible. “Que la gent acabi decidint, per exemple, si va a menjar a un restaurant o a un altre depenent de la seva implicació amb el medi ambient”, diu Cebrián.

“El millor residu és el que no es genera i és important fomentar el canvi d’hàbits. I això és el que volem fomentar, clou el penedesenc.

Comentaris