20 anys parlant de literatura infantil i juvenil

Llegirsentir2
19/03/2014 - 11:10h

L’octubre de 1993, coincidint amb l’inici del curs lectiu d’aquell any, s’encetava la primera temporada del programa radiofònic “Llegir per Sentir”, presentat per Josep Maria Soler i coordinat per Pere Martí i Bertran. D’això en fa dues dècades i enguany celebren el 20è aniversari d’un programa que, setmanalment, entrevista un autor, il·lustrador o traductor de literatura infantil i juvenil arran de l’estrena d’una obra recent. A dia d’avui a Catalunya no hi ha cap programa específic d’aquesta temàtica tan veterà com el que s’emet des de Ràdio Vilafranca i només a Mataró n’existeix un de semblant però de fa menys temps.

En una conversa amb el 3d8, el periodista i presentador de l’emissora municipal vilafranquina, Josep Maria Soler, ha rememorat els inicis d’aquest programa que l’any 2003, arran dels seus deus anys, va ser guardonat amb el premi Atlàntida, que atorga el Gremi d’Editors de Catalunya i que l’any 2007 va ser distingit amb el premi “Pàgines hertzianes” de la revista Faristol i el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Fa 21 anys, Soler presentava el magazine que aleshores s’anomenava “Tastaolletes”. En un dels espais es parlava de literatura a través de quatre persones que es llegien un llibre al mes i que l’havien d’explicar per la ràdio. Una d’aquestes persones era el Pere Martí i a l’any següent van reconvertir l’espai en un programa específic de literatura infantil i juvenil. Soler, que prèviament és qui llegeix el conte o llibre en concret, s’encarrega durant uns vint minuts d’entrevistar el personatge en concret i Martí s’encarrega de la coordinació buscant el protagonista de cada setmana. “Així vam començar i no hem parat fins ara”, diu Soler.

Més de 400 persones

A finals del 2013, Martí explica que més de 400 persones han passat pel programa. D’aquests 269 són autors, 61 il·lustradors, 55 editors, 26 traductors, un músic i un crític literari, amb obra a 36 editorials, en part del Principat però també dels Països Catalans. Noms penedesencs com Xavier Hernàndez, Dolors Rovira o Judit Sadurní, com a autors o Anna Mongay, Eva Sans o Lluís Mascahs com a il·lustradors són alguns del nostre territori que també han passat per aquest programa que actualment s’emet els dimecres a 2/4 de 9 del vespre i els dissabtes a les 2 del migdia. Des de fa uns quants anys també es pot escoltar a través de la xarxa. La premisa de Soler i Martí és que el programa s’ha fet sempre amb una visió de Països Catalans d’arreu dels territoris de parla catalana i que quan s’ha convidat un autor no català el motiu ha estat perquè s’ha traduït al català. D’aquesta manera alguns traductors d’autors espanyols, estrangers o sud-americans també han estat entrevistats pel programa. 

Pels pares, avis o mestres

Llegir per sentir sempre ha estat una referència a l’hora de recomanacions en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil i tal i com explica Soler, “el públic potencial del nostre programa són pares, tiets, avis o mestres”, en definitiva un públic adult que pugui recomanar la lectura als més joves de la casa. Llegir per sentir és un programa participatiu i el llibre de l’entrevistat s’acaba regalant en el magazine matinal de Ràdio Vilafranca que de fa uns anys es diu “Penedès Gama Extra” i que presenta Carla Sanmartín.

Activitats d’aniversari

Per commemorar l’aniversari s’han programat activitats fins a finals d’any però el primer de tots serà el proper dissabte, 29 de març, en una tarda dedicada als mitjans de comunicació i la literatura infantil i juvenil (LIJ). Tindrà lloc a l’Agrícol i comptarà amb la presència de Sílvia Cantos, bibliotecària i conductora de programes radiofònics, Andreu Sotorra, Lluís Llort, Elisenda Roca o Trinitat Gilbert del diari Ara. Per més endavant hi ha previst l’encartament en aquest setmanari de la revista literària “Lletres al Passatge” així com diferents tallers d’il·lustració, lectura de contes, presentacions de llibres i un dinar commemoratiu del vintè aniversari a l’estiu. El 3 de Vuit publicarà mensualment l’experiència de diferents autors que han passat en tot aquest temps pel programa.

?

 

 

 

 

 

 

 

També et pot interessar

Comentaris