Vinseum estrena un audiovisual sobre la figura del pintor Josep Guinovart

15/01/2014 - 09:08h

El proper dissabte 25 de gener s’estrena a l’auditori de Vinseum el documental Josep Guinovart. L’art en llibertat, un treball realitzat pel vilafranquí Pep Puig, coproduït per Magnètic Films, TVC i Vinseum que durant seixanta minuts fa un recorregut retrospectiu a l’obra de Guinovart a partir de les intervencions de diferents persones que van conviure amb ell i amb l’objectiu d’apropar al públic la seva obra, les diferents tècniques amb què va treballar i, sobretot, les seves inquietuds.
El director de Vinseum, Xavi Fornos, va argumentar el motiu del perquè del documental assegurant que l’estreta, fructífera i emotiva relació que Guinovart va establir amb Vinseum justifica plenament la implicació del museu en la producció d’aquest treball. De fet, Guinovart va estrenar la primera exposició temporal vinculada a la transformació del Museu del Vi, justament a la renovada Capella de Sant Pelegrí. Un mes després, el desembre del 2007, l’artista moria. Abans, però, als anys 80, Guinovart ja havia exposat a Vilafranca amb una instal·lació a la Capella de Sant Joan i durant molts anys l’artista va mantenir una estreta relació amb la galeria vilafranquina Palma Dotze.
L’autor de l’audiovisual, PepPuig, valorava molt positivament l’aposta i la col·laboració que Vinseum va fer des del primer moment en aquest projecte malgrat reconèixer que en algun moment pensava que es quedava “sense gasolina”. I és que Puig hi ha estat treballant durant cinc anys. I després d’aquest temps ho té ben clar, “Guinovart és un dels pintors més importants del panorama català de la segona meitat del segle XX”, equiparable diu, a figures amb més presència pública com Tapias, Ràfols Casamada o Cuixart. En la presentació davant els mitjans de comunicació també es va destacar la implicació i col·laboració de crítics d’art com Daniel Giralt-Miracle i José Corredor Matheos, així com la filla de l’artista, Maria Guinovart. El documental s’ha elaborat a partir d’entrevistes de persones que van conèixer l’artista (crítics d’art, artistes, galeristes, col·leccionistes, amics, familiars, músices, poetes…), però també d’entrevistes que en el seu moment se li havien fet, un material clau per conèixer la manera com treballava Guinovart i com veia l’art i el món. Apareixen fotografies que expliquen la seva evolució i també es mostren imatges de l’artista treballant.
Un dels objectius de Vinseum a l’hora d’encarregar aquest audiovisual ha estat difondre l’obra i la figura de Guinovart i fomentar el diàleg entre l’art i les cultures del vi. En aquest sentit, s’han editat 2.000 exemplars del treball que es faran arribar a biblioteques, museus i arxius per tal de posar a l’abast la figura de Guinovart. Aquest documental es preveu que a la llarga sigui emès també per TV3.

Excursió a Agramunt

A l’acte de presentació també hi era Àngels Castells, la nova representant dels Amics de Vinseum que va explicar la primera activitat d’aquest any dels Amics que, lligat amb la figura de Guinovart, serà una sortida, el dissabte 1 de febrer, per conèixer la Fundació Espai Guinovart d’Agramunt, un centre d’art creat l’any 1994 amb la voluntat de donar a conèixer el llegat artístic de Guinovart. També es visitarà el Celler Mas Blanch, a la Pobla de Cérvoles, on Guinovart hi va deixar petjada. Allà també es farà una degustació. El preu de la sortida és de 30 euros per persones, les places són limitades i les reserves s’han de fer al 93 890 05 82 o al correu vinseum@vinseum.cat.

També et pot interessar

Comentaris

1336