La vilafranquina Eulàlia Valldosera presenta a la Fundació Miró una actuació que qüestiona el flux econòmic actual

alt
03/12/2013 - 13:51h

Coincidint amb les festes nadalenques la Fundació Joan Miró acostuma a encarregar una Nadala a un artista del país en forma d’intervenció a la seva seu. Enguany l’artista escollida ha estat la vilafranquina Eulàlia Valldosera que fins el proper 12 de gener presenta una instal·lació titulada “Economia de l’atzar diví” que, tal i com descriu, “qüestiona el flux econòmic actual, partint de la idea de reinvertir els costos de producció de l’obra d’art”.
Després de visitar alguns mercats, Valldosera ha adquirit diversos conjunts d’objectes que estaven a la venda en parades clandestines i que sovint contenen elements provinents de les escombraries. Explica que n’ha adquirit fins a un vintena i que els ha pagat per sobre del seu cost real.
L’artista ha instal·lat aquestes parades al pati de l’olivera de la Fundació, repartint-les per tot el perímetre. Amb aquesta instal·lació vol retre homenatge als assemblages de Joan Miró. Amb ell comparteix l’ús de l’objecte quotidià com a element discursiu i com a resultat de l’atzar. Per donar títol a la seva intervenció, Valldosera recorre a una frase de Miró: «Servir-me de les coses trobades pel diví atzar, ferros, pedres, etc., com em serveixo d’un signe esquemàtic dibuixat per atzar sobre el paper o d’un accident ocorregut també per atzar. És sols això, aquesta guspira màgica, lo que conta en l’art».
Nadala homenatge
Segons Eulàlia Valldosera, la Nadala “és un homenatge a Miró i alhora una interrogació sobre el control de l’espai públic”. Amb la reconstrucció de les parades al Pati de l’olivera, “desapareix el paper de l’artista com a productor de formes i es transforma en un rol de gestor d’experiència”. Valldosera ha confessat al 3d8 que personalment “ha estat un triomf poder sortir del reducte estrictament artístic”. Cal dir que la resposta del públic ha estat “genial” diu l’artista. En una pantalla situada a l’entrada del Pati de l’olivera es projecten fotografies de Valldosera on es mostren algunes d’aquestes parades clandestines en el seu context i imatges del procés de compra de les parades ambulants que formen part de la instal·lació.
El públic visitant de la Fundació es pot emportar una de les peces de la parada. Amb la crida de “tria, comparteix i queda-t’ho” els visitants poden ser part activa de la peça.

També et pot interessar

Comentaris

1336