Últimes visites guiades de l’any al patrimoni de Vilafranca

12/11/2013 - 15:14h

Aquest dissabte es realitzarà un recorregut per la Basílica de Santa Maria de Vilafranca, que fou el primer exemple d’introducció del gòtic a Catalunya. Per diumenge es farà la Ruta Modernista en un itinerari que segueix l’important patrimoni arquitectònic modernista fruit del ressorgiment econòmic de la comarca de l’Alt Penedès de finals del segle XIX i principis del segle XX amb importants obres dels arquitectes Santiago Güell, Eugeni Campllonch i Antoni Pons, entre d’altres.
Durant la visita es fa un itinerari, en l’espai i en el temps, pels seus 725 anys d’història; des de la seva construcció, el 1285, fins a l’actual procés de restauració. És un recorregut pels diferents àmbits, per tal de conèixer l’evolució del conjunt i les diferents parts que la conformen: la nau, la cripta, les capelles, el cor, el Santíssim Sagrament, el campanar, i els diferents elements que acull, tan a l’interior com a l’exterior, com són els vitralls de l’absis, les gàrgoles, les pintures de la façana lateral o l’orgue.
També és part de la història de les persones de la vila que van participar en la seva construcció, els particulars i les confraries, també per haver estat espai d’enterrament amb el cementiri parroquial fins el 1839, i lloc de reunió per diferents assumptes de la vila.  El preu de la visita és de 4 euros per persona (gratuït per a menors de 12 anys). Les visites començaran puntualment a les 11,45h davant de la Casa de la Vila.

També el diumenge, 17 de novembre tindrà lloc la visita guiada per la Ruta Modernista de Vilafranca del Penedès. La ruta urbana comença en un edifici ben conegut de la Vila, l’Ajuntament. Original del segle XIV, sorprèn el disseny que van fer els arquitectes que participaren en la remodelació del segle XX. El pati interior es basa en la recuperació de models medievals.
Es visita el lloc més ocult de la Basílica de Santa Maria, la cripta, presidida per la genial escultura de Llimona, i la ruta continua pels carrers de la vila descobrint edificis ben singulars dins del repertori modernista català.
La visita finalitza a la de la Casa Miró on es podrà contemplar l’explosió de colors, formes, marbres, forja, ceràmica, vitralls, pintures… dels seus interiors. A més, es podrà apreciar que a la casa es van aplicar les innovacions tècniques i els avenços en els terrenys de la higiene, de la ventilació, de l’aprofitament de la llum, de l’ús dels serveis amb que es doten en aquell moment, i de la distribució de l’espai. Una distribució que mostra els valors de la seva època, els costums del moment, els ideals que les van promoure.  El preu de la visita és de 5 euros per persona (gratuït per a menors de 12 anys). Les visites començaran puntualment a les 11 del matí davant de la Casa de la Vila.

Per a ambdues visites cal fer reserva prèvia a l’Oficina Municipal de Turisme, a la planta baixa de la Casa de la Vila al telèfon 93 818 12 54 o turisme@vilafranca.com
Per a més informació es pot consultar a: http://www.turismevilafranca.com/
i seguir al Facebook http://www.facebook.com/turismevilafranca i al Twitter https://twitter.com/vilafrancatur

També et pot interessar

Comentaris