58 artistes participaran aquest any al Firart

alt
08/08/2013 - 09:49h

58 artistes participaran en la 26a edició de Firart, el mercat d’autoservei de pintura de petit format que s’organitza des del 1988 amb motiu de la festa major vilafranquina, i en la 20a edició del Premi de Pintura Nadal Cava. Administradors i organitzadors de Firart van presentar aquesta setmana una nova edició que planteja poques novetats. Firart serà inaugurat el dissabte 24 d’agost, a les vuit del vespre, i romandrà a la capella de Sant Joan fins a l’1 de setembre en horari de 12 a 14 i de 19 a 22 hores.
Dels prop de seixanta artistes, que en total aportaran unes 1.200 obres, la meitat són habituals però la resta hi participen per primera vegada o són nous respecte a l’edició anterior. D’aquesta, la meitat de l’oferta serà nova.

Mateixos preus

Cadascun dels participants posarà a la venda un total de 20 obres de petit format a preus que oscil·laran entre els 50 i els 175 euros, preus que des de fa cinc anys no s’han modificat. A més, tal com ja s’ha fet en els últims dos anys, els pintors que vulguin podran posar a la venda una obra de gran format a preu lliure que s’exposarà al centre de la capella. Finalment, i com també ja és habitual, cediran la millor obra a l’organització perquè pugui ser subhastada a benefici de la festa major i, a la vegada, la mateixa obra participarà en el concurs de Pintura Nadal Cava que ofereix tres premis en metàl·lic de 1.200, 600 i 300 euros. El preu de sortida de les obres a la subhasta serà de 150 euros i el de repesca, 175, una subhasta a la qual no entraran les tres obres premiades. El jurat del premi el formaran Glòria Picazo, directora del Centre d’Art La Panera de Lleida; Montse Juvé, professora de l’Escola d’Art Arsenal; Ramon Nadal, de Petit Format, i Josep Maria Cadena que presidirà el jurat del qual és membre des de la primera edició.
Bona sintonia
En nom de Petit Format, Ricard Rafecas va agrair d’entrada la col·laboració i implicació total de Caves Nadal a través del premi, un fet que amb el pas dels anys ha estimulat els autors a presentar el seu millor treball, “Firart s’ha convertit en una manifestació cultural sòlida i indispensable per festa major i en tots aquests anys s’ha fet un espai com a referent a Catalunya i més enllà, i això en bona part és gràcies a Nadal Cava”. Però Rafecas no va voler deixar passar el moment per fer un segon agraïment, aquest dirigit als administradors d’enguany: “ells s’han encarregat de buscar el subhastador i des del primer moment s’han mostrat d’una manera oberta i confiada. Han entès la filosofia de Firart”. Per acabar, deixant anar de manera sincera un “feia anys que no trobàvem tanta placidesa amb els administradors”.
Després d’agrair la tasca del jurat any rere any amb el doctor Josep Maria Cadena al capdavant, i també als artistes i administradors que han passat per tots aquests anys a través del premi, Xavi Nadal va tornar els agraïments assegurant que una de les filosofies de l’empresa que ell dirigeix passa per donar suport a actes culturals de rellevància com és el cas del Firart. Nadal va acabar amb un “per nosaltres és un plaer”.
Resistir el moment
En la presentació, feta a la Finca La Boadella que Caves Nadal té al terme de Torrelavit, Quim Jubert, de Petit Format, va dir que el Firart d’aquest any vol resistir el moment d’acord amb un projecte inicial que des del primer moment ha buscat “l’acostament de l’art al públic” i esperant millors anys. Els organitzadors han notat les darreres edicions la davallada en vendes en consonància amb tot el consum cultural i més amb la pujada de l’IVA, malgrat que ha constatat que tot i aquesta baixada, la gent s’aboca a la subhasta i es recapten quantitats gairebé semblants que ronden els 4.000 euros i que esperen que aquest any es mantinguin. I és que per Jubert la clau és que “hi ha una militància festamajorenca i vilafranquina que fa que mantinguem els números a la subhasta”.
Finalment, es va tornar a confirmar que entre tots els compradors d’una obra, aquest any se sortejarà un viatge per a dues persones a Berlín, gentilesa d’Over Panda, i que es tornarà a comptar amb diferents empreses mecenes de l’esdeveniment i que asseguren la compra d’alguna obra als pintors. Aquest any són Vinagreries Penedès, Cafès Novell, Fotoprix, Serveis Mèdics Penedès, Pintures Janer i Taller de Marcs Jaume I.

També et pot interessar

Comentaris