L’Schola Gregoriana de Vilafranca celebra 25 anys amb un gran concert diumenge a Santa Maria
La durada del concert serà d’uns cinquanta minuts i l’entrada (només es podrà accedir a l’església per la porta principal) serà gratuïta per bé que s’acceptaran aportacions voluntàries per poder cobrir les despeses de l’acte.
Programa del concert
El programa del concert gira al voltant de diferents temes litúrgics (Trinitat, Eucarístia, Verge Maria, Jesús, Litúrgia dels Sants) que són les que componen l’obra amb una melodia gregoriana que es desenvolupa a través de la polifonia i que serà cantada per dotze veus masculines i vuit femenines. Cal dir que tots dos cors estan formats per persones preparades musicalment entre les quals s’hi troben els vilafranquins Joan Terrades i Josep Badell, precisament les dues persones que han assumit de fa poc la direcció de l’Schola vilafranquina. Amb el títol “1000 anys de música sacra” aquest concert s’ha exportat a ciutats com Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern i a la parròquia del Remei de Barcelona amb un notable èxit.
Val a dir que a la darrera peça del concert s’hi afegiran els cantaires de l’escola vilafranquina per interpretar conjuntament una salve de la qual la polifonia va ser harmonitzada pel vilafranquí Josep Anton Huguet (Vilafranca, 1928-2005), qui va formar part de l’Schola Gregoriana de Vilafranca i que fou també director de la Polifònica de Vilafranca.
Una llarga història
Els inicis del Cant gregorià a Vilafranca es remunten a l’any 1945 quan de la mà de Mossèn Joan Vinyeta es creava un grup de veus masculines que acompanyaven amb els seus cants les misses. Als anys seixanta amb l’arribada del concili aquest va valoritzar les llengues vernacules i el català va guanyar protagonisme en detriment del gregorià. L’impus de mossèn Joan Guasch, rector de la Trinitat a Vilafranca durant dos anys va propiciar la creació de l’Schola Gregoriana de Vilafranca dirigida per Manel Cervera fins fa dos anys. El gregorià està concebut com un cant en llatí pels oficis litúrgics (misses, laudes, vespres…) i normalment són melodies de pregàries. Pot haver-hi el cant dintre de la celebració però també hi ha audicions on la peça que s’interpreta és explicada perquè sigui entès pel públic present.
La formació ara fa 25 anys va començar com a cor mixt (homes i dones) i amb uns vint-i-cinc integrants. Amb el pas del temps, i per diverses raons el grup s’ha anat reduint fins als deu cantaires que hi ha actualment i ha passat novament a ser només un cor de veus masculines.
En tot aquest llarg temps el cor ha fet audicions a Montserrat, Poblet, Leire (Navarra) o més recentment a Coma-ruga, Sant Quintí de Mediona i la catedral de Sant Feliu de Llobregat.
Festa grossa per al 2015
En una entrevista el president de l’Schola Gregoriana, Ramon Senabre ha explicat que per al 2015, coincidint amb la capitalitat cultural de Vilafranca, s’està treballant perquè la capital de l’Alt Penedès sigui la seu de la trobada biennal de gregorianistes de Catalunya que enguany se celebra a Lleida, trobada on hi participen uns 200 cantaires.
A l’actualitat a Catalunya hi ha 14 cors de Cant gregorià tots de veus masculines.