La Generalitat concertarà places a la comarca i els residents de Pacs es podran quedar a prop de casa

29/01/2013 - 09:37h

La reunió que dilluns van mantenir els representants del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i de l’Ajuntament de Vilafranca amb la conselleria de Benestar i Família ha aportat una mica de llum i tranquil·litat al trasbals que va suposar l’anunci de la retirada de la concertació de places a la residència de Pacs. Les autoritats comarcals i locals van tornar de Barcelona amb un acord pel qual el departament es compromet a concertar places a la comarca amb l’objectiu que els residents al centre de Pacs no hagin de traslladar-se, tal i com es va apuntar en principi, a centres de Tarragona i Vilanova. Aquesta mesura afectarà un total de 69 dels 89 interns, només els que són de l’Alt Penedès.
Per tal que es pugui dur a terme aquesta reubicació a prop de casa, s’ha establert que es farà una valoració individual de cada cas en el qual hi tindran molt a dir raons de mobilitat dels residents i, sobretot, un informe dels serveis socials que avali la conveniència que l’afectat es quedi a la comarca. Aquesta avaluació dels casos no s’allargarà més de dues o tres setmanes que és el termini fixat per assolir la concertació de places i l’assignació d’una nova residència a la comarca.
Bona part dels residents afectats podrien tenir el seu lloc al centre sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca. Amb una capacitat de fins a 285 persones en l’àmbit sociosanitari i unes instal•lacions noves i espaioses, 72 d’aquestes places pertanyen a l’àmbit residencial. Des del consorci, el seu president en funcions, Aureli Ruíz, explica que “amb una reorganització i optimització de recursos és fácil reduir una unitat, 35 llits, i passar-los a l’àmbit residencial”. Això requereix l’autorització del departament de Salut, que ja l’ha donat, i per tant la reconversió per posar les 35 places al servei de les necessitats residencials és imminent.
En espera, doncs, de materialitzar aquest procés, queda garantida la concertació de places en altres centres de la comarca, tretze en total,com ara Gelida, Ordal, els Monjos o Sant Llorenç d’Hortons, que juntament amb el Ricard Fortuny garanteix la total reubicació dels avis de la residència de Pacs que són de la comarca.
Mentrestant, el degoteig de reaccions a l’anunci del previsible tancament de la residència Penedès de Pacs ha arribat des de diferents punts. S’hi ha pronunciat l’Ajuntament de Pacs, que des del primer moment s’ha mantingut en contacte amb les autoritats i treballant per tal que el procés “sigui el menys traumàtic possible per a tothom”. L’Ajuntament lamenta, però, “que l’empresa propietària no hagi fet el traspàs del centre a una altra entitat de gestió”. Des de l’Ajuntament també s’indica que s’estan fent gestions amb altres centres residencials receptors per tal que els treballadors de la residència Penedès no perdin la seva feina.
De la seva banda, el PSC presentarà en el ple de Vilafranca, dimarts, una moció en la que reconeixen les gestions fetes per l’Ajuntament i el Consell Comarcal però avisa que “cal seguir treballant per reubicar també els treballadors i demanar responsabilitats a l’empresa”. Amb el futur dels avis més aclarit, els socialistes se centren ara en els treballadors de qui es demana que no se n’oblidi ningú.
Més contundent es mostra el grup d’ICV, que carrega contra “la retallada de places públiques de residència quan el que caldria és augmentar-les”. En aquest sentit, els ecosocialistes tenen CiU en el punt de mira i recorda que “va torpedinar el projecte de residència d’avis de l’antic INCAVI a Vilafranca i ara paguem les conseqüències”.
Des del sindicat UGT s’aplaudeix la rapidesa amb la qual s’ha acordat la reubicació dels residents però a través d’un comunicat es demana “la mateixa celeritat per reubicar els treballadors”.
Des del col·lectiu de treballadors el desconcert és considerable. “Ningú ens diu res, però veiem que en cap moment ningú està pensant en els treballadors”. Mentre el comitè recorda que aquest mes de gener haurà estat el sisè acumulat sense cobrar i que no hi ha perspectives per al febrer, ja ha avançat que dimarts acudiran al ple de Vilafranca per fer sentir el seu malestar davant la seva situació. “Estan solucionant el problema amb els residents però als treballadors ens deixen a l’estacada”, segons es defineix des del comitè, que diu que ja n’està tip de les “mentides” de l’empresa.
El col·lectiu de treballadors de la residència Penedès, prop de 65 persones, té clar que en el moment que finalitzi la reubicació dels avis a la comarca, el centre de Pacs tancarà i deixarà sense feina els treballadors. En aquest sentit, la darrera hora sobre un hipotètic traspàs de l’activitat residencial de Pacs a un altre operador és força confosa. L’empresa gestora diu haver presentat les ofertes que tenia sobre la taula davant de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, l’ICASS, però des de la Generalitat es respon que la realitat és una altra: “No es tracta d’ofertes solvents i cap d’elles ofereix garanties de poder assumir la gestió de la residència de Pacs”, segons fonts del departament de Benestar i Familia. La difícil situació econòmica per la qual travessa el Grupo Fénix, que gestiona la residència de Pacs, amb molts deutes acumulats seria el principal escull per concretar una sortida per al centre.

Mentrestant, els estudis individualitzats que els Serveis Socials duen a terme per determinar la conveniència de la reubicació en centres de la comarca continuen i s’espera que s’enllesteixin pròximament per donar el tema per tancat.
 

 

També et pot interessar

Comentaris