Cinc restaurants de la Capital del Cava promouen la cuina mediterrània

alt
28/01/2013 - 16:30h

Els restaurants L’Exprés, Il Picarolo, El Racó d’Espiells, el Cafè del Raval i Cal Ticus van rebre dilluns el Certificat AMED per ser establiments promotors d’alimentació mediterrània i punts de difusió d’oci actiu. L’Alcalde de la Vila, Josep Maria Ribas, el regidor de salut, Francesc Sáez, la subdirectora de promoció de la salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Carmen Cabezas i la dietista-nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador, van ser els encarregats de fer lliurament dels certificats.
Aquest és l’últim estadi de la campanya que s’ha dut a terme conjuntament entre l’ASPCAT i el servei de salut de l’Ajuntament de Sant Sadurní amb els restaurants que van sol·licitar formar part del projecte.
Tal i com ha explicat la dietista Gemma Salvador, el 31% de la població catalana major d’edat fa més d’un àpat diari fora de casa entre setmana, per la qual cosa han invertit esforços perquè les persones que han de menjar habitualment en restaurants puguin dur una dieta sana i equilibrada, fonamental per a salut.

Promoure un estil de vida saludable

Dos dels principals objectius de la campanya són promoure l’ús de fruita fresca per postres, assegurant que els restaurants n’ofereixen als comensals, i potenciar el consum de l’oli d’oliva, sempre per amanir i preferentment per cuinar. Pel que fa a la cuina també s’accepta l’oli de girasol amb alt contingut d’àcid oleic, que com el d’oliva també és resistent a les altes temperatures i triga més en cremar-se, dissenyat especialment per als restaurants però que cada vegada es pot comprar en més establiments per al consum particular.
Els restaurants que accedeixin al certificat també han de tenir almenys un 25% de verdures, hortalisses i llegums en els primers plats, un 50% de propostes de baix contingut en greix en els segons i incloure algun producte integral al menú. Aquests establiments també es convertiran en punt de difusió d’oci actiu, és a dir, de totes les activitats físiques saludables que es promoguin des del municipi. Segons Salvador: ‘Hi ha evidència científica que identifica la dieta mediterrània com un patró alimentari, com un sistema d’alimentació, molt saludable’
I és que, com ha recordat la subdirectora de promoció de la salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, una de les prioritats des de l’administració alhora d’’elaborar el Pla de Salut per Catalunya, és la prevenció de malalties cròniques, que actualment és una de les principals causes de mortalitat de la societat catalana: ‘Necessitem persones que vulguin alimentar-se bé però necessitem actuacions a l’entorn que ho fomentin, com els restaurants on anem a dinar cada dia’. Segons Cabezas, ‘Hem de trencar el paradigma que diu que menjar saludable és igual a patir. Una bona amanida, una bona fruita en la seva estacionalitat és una font de gaudi per tots’.

L’Alcalde, Josep Maria Ribas, i el regidor d’Acció Social, Francesc Sáez, han felicitat els guardonats i han animat els altres restaurants de la vila a sumar-se al projecte.

A Catalunya hi ha actualment 220 restaurants acreditats en 77 municipis, que poden arribar a atendre diàriament fins a 38.500 comensals. Els cinc restaurants sadurninencs que han estat acreditats poden oferir alimentació mediterrània a gairebé 400 comensals diaris.

Comentaris