10 anys de parelles lingüístiques

alt
27/11/2012 - 17:06h

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Alt Penedès i el Garraf organitza aquest dissabte un acte per celebrar que fa 10 anys que hi ha parelles lingüístiques a les dues comarques. La celebració es farà a la seu del Vinseum el Museu de les Cultures del Vi. S’organitzaran diverses activitats com són una visita guiada a les instal·lacions del museu, recentment remodelades, un tast de vins o un espai per fer-hi tertúlia tot prenent un cafè. També s’oferirà un recital de poemes relacionats amb el vi, “El vi encenia la vida”, a càrrec de Sílvia Amigó i Anna Peret, i un brindis final de comiat.
Arran d’haver conegut experiències semblants que es començaven a organitzar en altres centres de normalització lingüística, la tardor del 2002 es formàven les primeres parelles lingüístiques al CNL. Es posava en marxa així una nova experiència per potenciar l’aprenentatge de la llengua dels alumnes no catalanoparlants. L’any 2007, a partir de l’èxit i la força d’aquesta experiència, i amb l’impuls de la Generalitat de Catalunya, el programa es va estendre i consolidar per tot Catalunya amb el nom de Voluntariat per la llengua (VxL). Durant aquests 10 anys, més de 2.500 parelles a l’Alt Penedès i el Garraf han fet possible que persones de diversos orígens i cultures tinguin la llengua catalana com a vehicle de comunicació i relació, tot estrenyent llaços personals i ampliant cercles socials.
L’any 2011, es van formar 383 parelles, repartides per 17 poblacions de les dues comarques. En aquests moments, hi ha 37 entitats que donen suport al Voluntariat per la llengua per mitjà d’acords de col·laboració, fet que permet organitzar conjuntament múltiples activitats que ajuden a aconseguir els objectius del programa i el fan més atractiu per a les persones que hi participen (l’any 2011 se’n van organitzar 45). Això de banda, el programa també s’estén als sectors de la restauració i del comerç per mitjà de la xarxa d’establiments col·laboradors (actualment hi ha 80 establiments del Garraf i l’Alt Penedès que hi col·laboren fent la primera atenció al públic en català) i s’està implantant en l’àmbit de les empreses.

Voluntariat per la llengua

L’objectiu general del Voluntariat per la llengua és facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català la pràctica d’aquesta llengua en contextos reals de forma relaxada, perquè es decideixin a parlar-la. A més es vol promoure entre el col·lectiu catalanoparlant la idea que no cal canviar de llengua per acollir millor les persones que arriben a casa nostra.
El Voluntariat per la llengua ha obtingut diversos reconeixements acadèmics, socials i empresarials. El 2005, coincidint amb la celebració del Dia Europeu de les Llengües, la Comissió Europea va reconèixer el VxL com una de les 10 millors pràctiques d’aprenentatge i ús d’una llengua. El 2006, l’ADEG) va guardonar el programa, en el marc de la setena edició dels Premis ADEG. El 2012, l’Associació de Periodistes del Garraf va atorgar-li el Premi Garraf.

També et pot interessar

Comentaris