Comença el cicle Paraules al Claustre i + amb una jornada dedicada al dramaturg vilafranquí Eduard Vidal i Valenciano

alt
14/05/2012 - 13:15h

Aquest dilluns s’ha presentat al claustre de Sant Francesc el Cicle Paraules al Claustre i + que organitza el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca des d’aquest mes de maig i fins al proper mes de novembre. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Cultura, Raimon Gusi, i de la tècnica del servei Sílvia Amigó.
Es tracta d’un cicle que abraça des d’unes jornades d’estudi, que enguany es dediquen al dramaturg i polític vilafranquí Eduard Vidal i Valenciano, fins a un cicle de musica antiga, passant per una exposició de ceràmica, activitats del festival EVA, el cicle Veus Paral.leles, etc, totes elles activitats amb la paraula i la literatura com a protagonistes.

El regidor de Cultura, Raimon Gusi, explicava que el cicle s’iniciarà el proper dissabte 26 de maig, amb una jornada d’estudi sobre Eduard Vidal i Valenciano i el teatre del segle XIX. “Des del Servei de Cultura de l’Ajuntament continuem amb el propòsit de donar continuïtat al contingut literari i humanístic d’aquestes jornades i de convidar-vos a assistir-hi per tal d’enriquir-nos encara més en el coneixement del nostre llegat intel.lectual”, ha dit Raimon Gusi.

Nascut a Vilafranca el 6 de març de 1838 a la casa de la rambla de Nostra Senyora amb cantonada al carrer Sant Joan, Eduard Vidal i Valenciano va tenir, fins a la seva mort el 25 de febrer de 1899, sempre present la seva tant la vila com la seva infància. Tot i ser autor de més d’una cinquantena d’obres tant en català com en castellà que abracen els gèneres de la comèdia, el drama i la sarsuela i que moltes d’elles van ser estrenades en teatres com el Romea de Barcelona, el Teatre Principal de Vilafranca del Penedès (actualment Teatre Muncipal Cal Bolet) o el Teatre Tívoli, el cert és que en sabem molt poc d’aquest creador i polític vilafranquí. Per aquest motiu el Cicle Paraules al Claustre i + ha decidit d’iniciar la seva programació d’enguany dedicant una jornada d’homenatge a aquest creador del teatre en català del segle XIX convidant a prestigiosos estudiosos de la seva obra i completant la jornada amb dues adaptacions de les seves obres.

La jornada comptarà amb la presentació i benvinguda a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi i les ponències de Manel Güell, formador i escriptor sobre Biografia, encara provisional, d’Eduard Vidal i Valenciano, de Magí Sunyer, professor de literatura de la Universitat Rovira i Virgili i escriptor sobre Eduard Vidal i Valenciano en els inicis del teatre català, i de Francesc Foguet, professor de literatura de la Universitat Autònoma de Barcelona sobre Vigència del teatre d’Eduard Vidal i Valenciano.

La jornada dedicada a Vidal i Valenciano es completarà amb la representació de les obres seves el mateix dia, a les 8 del vespre, al teatre Cal Bolet. Seran A boca tancada, amb adaptació i interpretació de Toni Regueiro i direcció de Ferran Carvajal i Lo Diable, les Dones i la Taverna, una “ocurrència” del Taller d’Assaig Teatre dirigit per Valeri Laguna.

També et pot interessar

Comentaris