El Trio Kandinsky actua diumenge a l’Auditori Pau Casals

alt
09/12/2011 - 09:55h

El romanticisme, la visió romàntica de la música, serà present a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, en el concert que protagonitzarà el Trio Kandinsky, aquest diumenge, a les 12 del migdia, dins del Cicle de Tardor. El Trio Kandinsky és en residència a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, i està format per Amparo Lacruz, violoncel; Corrado Bolsi, violí; i Emili Brugalla, piano.

El programa que interpretaran comprèn les següents obres: Romances op. 22 de Clara Schumann-Wieck (1819-1896), Fantasiestücke op. 73 de Robert Schumann (1810-1856) i el Trio en la major op.pòstum de Johannes Brahms (1833-1897). El mateix Trio Kandinsky ha escrit per al programa de mà: “Podríem qualificar de ‘moment estel·lar de la humanitat’, segons l’expressió de Stefan Zweig, la trobada en el temps de tres genis artístics com són Robert Schumann, Clara Wieck i Johannes Brahms. Els lligams personals i les afinitats artístiques que s’estableixen entre ells els configuren com una tríada excepcional, en l’òrbita de la qual giren també altres artistes cèlebres com, per exemple, Mendelsshon, Liszt o Chopin.

Robert Schumann i Clara Wieck es coneixen de molt joves, essent alumnes de piano del pare d’ella, Friedrich Wieck. Des d’una amistat jovenívola va naixent un amor incondicional i fervorós que es transforma en matrimoni després de les vicissituds que han de travessar degudes a l’oposició del pare. Robert escriu la seva música per a Clara i Clara interpreta les obres de Robert, el qual les sent sovint a l’ombra i distanciat de la seva estimada.

Més endavant, apareix Johannes Brahms. És una arribada fulgurant a casa dels Schumann, que saluden l’arribada del jove com la d’un profeta de la música. L’amistat que s’estableix entre Johannes i Clara durarà tota la vida, amb moments de passió, moments de consol entre l’un i l’altre, sobretot en la mort de Schumann, i també moments de desavinença. És una amistat propera a l’amor, que Clara mai va voler transformar en realitat en memòria del seu espòs. Johannes Brahms va ser a punt de casar-se amb Julie, la filla dels Schumann, però al darrer moment se’n va desdir i va quedar cèlibe fins a la mort. Entre Schumann i Brahms, trobem el mutu reconeixement de dos grans artistes que es van influenciar l’un a l’altre i esdevingueren el nucli de la música romàntica alemanya per excel·lència.

També et pot interessar

Comentaris