Jordi Llavina guanya el premi Vicent Andrés Estellés de poesia

27/10/2011 - 13:58h

 Jordi Llavina va rebre dimarts una bona notícia just el dia que començava a fer fresca de veritat. Se li comunicava que la seva darrera obra, Entrada de fosc, “l’obra de la seva vida”, com l’havia qualificat mesos enrere, havia guanyat un premi de prestigi, el Vicent Andrés Estellés de poesia. Avui el recull en un acte sense la pompa d’abans a València, en el marc dels no menys coneguts Premis Octubre, que impulsa l’inefable Eliseu Climent.

Llavina venia d’un altre poemari, País de vent, també mereixedor d’un premi, el Vila de Martorell, i amb el qual tancava una trilogia (junt amb La corda del gronxador i Diari d’un setembrista). Entrada de fosc és tota una altra història, més ambiciós, formalment diferent. “És un tres en un”, explica Llavina. Una novel·la amb argument narratiu, una crònica socio-cultural i una obra amb una part lírica, que és la que queda en primer pla. Per tant, l’autor interpreta una obra que reuneix narrativa, crònica i poesia, les tres tecles que ha tocat l’escriptor en la seva trajectòria.
El punt de partida és un llibre que aconsegueix reunir dos personatges que reprenen la seva relació després de molt de temps. Segons Llavina, el títol ja dóna moltes pistes del rerefons de l’obra, un títol que emplaça a pensar en “la pèrdua del paradís, a prendre consciència que el temps mana i irremeiablement passa en espera de la mort”. No és un missatge pessimista, tampoc optimista, simplement realista, seguint “els grans temes de la literatura: la fugacitat del temps i la memòria”, reflexiona l’autor.
Després de la trilogia anterior i del gran poemari premiat recentment, Jordi Llavina continua abonat a la poesia. Darrerament està embarcat en l’escriptura de sonets, un format que diu que li permet un control més ampli del que escriu, camí d’una obra potser “menys ambiciosa però formalment més precisa”. Esperarem que vegi la llum. Mentrestant, gaudirem d’Entrada de fosc, que es publicarà segurament per Sant Jordi de l’any que ve amb el segell de l’editorial valenciana 3 i 4.

També et pot interessar

Comentaris