La diada de Santa Teresa del Vendrell busca més relleu amb la presència enguany de la Colla Vella

07/09/2011 - 14:31h

La diada de Santa Teresa d’enguany promet i ho fa per més d’un motiu. En primer lloc s’amplia el cartell de colles participants fins a quatre amb la incorporació per primera vegada de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Des de l’organització s’argumenta aquest canvi per satisfer l’objectiu de donar més rellevància a la diada amb la contractació d’una tercera colla de nou, segons fonts de l’Ajuntament.
Des de la Colla Vella es valora molt positivament el convit que ha rebut des del Vendrell en el que serà una visita especial sobretot tenint en compte les poquíssimes oportunitats que els vallencs han tingut d’actuar al Vendrell en l’època moderna i la rivalitat que als anys setanta hi va haver entre Colla Vella i Nens, segons va indicar l’enllaç de la colla amb els mitjans, Xavi Flix. Els vallencs anuncien que aniran a fer una bona actuació, tot i que especifiquen que la colla no agafa mai el compromís previ de fer castells de nou en les actuacions.
D’altra banda, la novetat obligarà a repensar la diada, especialment pel que fa a l’emplaçament, ja que la plaça Vella, escenari tradicional de l’actuació, no té capacitat per allotjar quatre colles. De moment, encara no s’ha decidit on es farà l’actuació però espais com la plaça Nova o el carrer Doctor Robert podrien ser bones alternatives. Mentrestant, continuen les reunions entre els responsables de les àrees de Promoció Econòmica i Cultura per acabar de tancar la programació d’actes de la fira d’enguany.
D’aquesta manera, es pot confirmar que el 16 d’octubre es reuniran al Vendrell quatre colles, Nens, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i Colla Vella dels Xiquets de Valls. Un dels alicients de la jornada serà veure en una mateixa diada les dues colles de Valls a una setmana vista de la seva gran cita a la plaça del Blat per Santa Úrsula. També serà interessant comprovar el paper de la Jove de Tarragona en una temporada, de moment, especialment dolça per als liles i que la setmana que ve s’enfronten al seu repte principal de l’any per Santa Tecla. Finalment, els Nens del Vendrell també voldran quedar bé en plaça pròpia amb un nou assalt a la torre de vuit folrada per acabar feliçment la seva temporada.
D’habituals a vetats
Aquesta no serà la primera vegada que la Colla Vella actuï al Vendrell. De fet des de final del segle XIX i principi del XX, els vallencs van ser habituals a la plaça Vella vendrellenca. Explica l’estudiós Pere Ferrando, però, que cap al 1910 les relacions entre l’organització de la diada i la colla es van refredar i que a partir d’aleshores sempre va actuar-hi la Colla Nova, de manera que els rosats no van ser mai més presents a la plaça Vella.
La Colla Vella va actuar per darrer cop al Vendrell, però no a la plaça Vella, l’any 2001 amb motiu del 75è aniversari dels Nens. Com a anècdota, explica Pere Ferrando, l’any 1976, coincidint amb el 50è aniversari de la colla vendrellenca, els rosats van ser convidats a celebrar l’efemèride, però l’extrema rivalitat que aquella època enfrontava les dues colles amb relacions ben tenses va fer que la Colla Vella declinés la invitació després de debatre-la en assemblea i amb una votació en la que el no va guanyar per una aclaparadora majoria.

També et pot interessar

Comentaris