La Unió Musical de Betxí és la banda escollida per la FM de Vilafranca

alt
28/06/2011 - 10:12h

La Unió Musical de Betxí serà la banda que tocarà per la festa major de Vilafranca d’enguany. La presentació s’ha fet al Fòrum Berger Balaguer de Caixa Penedès a càrrec dels administradors de la festa i de Josep Maria Salat, cap de zona de Caixa Penedès, entitat que patrocina un any més la banda.
La banda és originària d’un petit poble de Castelló i els administradors expliquen que la van triar per un cúmul de casualitats: “un dels membres de la banda treballa per l’empresa Elèctrica Güell a l’oficina de Castelló i així ens va arribar el contacte”.
Segons explica el quintet organitzador de la festa, la banda està tan il·lusionada amb la seva participació a la festa major de Vilafranca que molts de la seixantena de membres vindran acompanyats per la família per poder gaudir així de la festa més típica. Aquest fet ha obligat als administradors a reservar un hotel sencer per l’allotjament de la banda. Els organitzadors destaquen sobretot el caràcter jove del grup.

Patrocini de Caixa Penedès
Aquest any Caixa Penedès ha mantingut l’aportació econòmica de patrocini de la Festa Major dels darrers anys, donatn 27 mil euros que es destinaran principalmetn a cobrir les despeses artístiques i d’allotjament de la banda però també de l’edició de tríptics i altres materials de suport relacionats amb la festa.
Josep Maria Salat explica que mantenir l’aportació ha costat molt en temps de crisi, però que l’entitat sempre està al costat de Vilafranca i de la seva festa i que, per tant, no podien deixar de costat el que han anat fent en els últims anys.

La banda
La primera banda de Betxí, anomenada banda “Talia”, va ser fundada a finals de la última dècada del segle XIX.
Aquesta agrupació, però, es va dissoldre, i durant el període republicà es van formar a Betxí dues bandes de música, que van coexistir al mateix temps durant alguns anys, fins que a causa de la guerra civil van desaparèixer les dues agrupacions, posant fi a l’obra cultural realitzada.
Finalitzada la guerra es van iniciar les activitats musicals. En aquells anys la banda de Betxí va assistir a diversos certàmens i el 1948 va aconseguir el primer premi de la 2a secció del concurs de bandes celebrat a Castelló.
A la dècada dels seixanta la banda va entrar en una profunda crisi, de la que no va aconseguir emergir fins a 1976, en què un grup d’aficionats a la música es van constituir en junta directiva i van crear uns estatuts.
Així mateix l’agrupació va entrar a formar part de la Federació Regional de Societats Musicals i per unanimitat es va acordar que la banda passés a denominar-se “Unió Musical de Betxí”.
Des de llavors la banda ha assistit a diversos certàmens provincials i ha participat en nombrosos festivals. Actualment la integren una seixantena de músics.

També et pot interessar

Comentaris