El Cor dels Goigs a Sant Fèlix serà més selectiu per millorar-ne la qualitat

alt
21/06/2011 - 08:15h

La festa major de Vilafranca d’aquest 2011 serà recordada per la decisió que aquesta setmana els administradors i l’equip de coordinació dels Goigs han explicat a la premsa, i és que a partir d’ara formar part del Cor dels Goigs serà molt més restrictiu, tot plegat amb l’objectiu de buscar un millor resultat musical.
Aquesta decisió es va començar a madurar a través d’una comissió amb els directors i coordinadors del cor juntament amb el servei de Cultura de l’Ajuntament quan acabada la festa major de l’any passat es va plantejar una reflexió a fons sobre el cor. A les conclusions sorgides d’aquesta comissió, en la qual també van participar persones vinculades al món de la música vilafranquina, es va deixar palès que mentre que l’orquestra dels Goigs els darrers anys havia anat evolucionat de manera positiva amb la participació de joves estudiants de música de l’escola municipal, calia un replantejament seriós del Cor dels Goigs per tal de millorar la qualitat i l’equilibri entre veus femenines i masculines i sobretot entre el cor i l’orquestra. A més, la comissió també apuntava que el nombre de cantaires depèn del dia i a mesura que es va apropant el dia 30 s’arriba a duplicar, i que per altra banda l’assistència als assaigs no es correspon amb el nombre de cantaires que després acaben pujant a l’altar per interpretar els Goigs.
Per tots aquests motius, a partir d’aquest any es proposen unes condicions perquè la interpretació dels Goigs no vagi a menys sinó tot el contrari. Pere-Lluís Biosca, acompanyat de Txell Montserrat, ambdós directors dels Goigs i membres de l’equip coordinador, han explicat que des del 2005, any que es va recuperar la versió a quatre veus mixtes, la participació de cantaires s’ha “desbocat”, fet que ha comportat que el nivell del cor “no sigui l’òptim”. Volen equilibrar el cor amb un nombre màxim de components que seria de vuitanta, vint per corda (sopranos, contralts, tenors i baixos). En el cas que hi hagués més demanda es proposa fer un calendari pels nou dies de novena. Biosca també ha subratllat que des del servei de Cultura s’ha fet un treball conjunt amb les corals de Vilafranca per promoure la participació dels seus cantaires al cor dels Goigs i que la resposta ha estat ben acollida, “creiem que el cor l’hauria d’integrar gent amb una formació musical mínima” per aquest motiu aquells cantaires que no participen a cap coral, Biosca va explicar que se’ls farà una petita prova “de mínims”. Finalment va demanar més compromís d’assistència als assaigs i també als nou dies de novena.
Aquest conjunt de reflexions i propostes de millora compten amb un gran consens entre totes les parts implicades ja que administradors, Consell de la Festa Major i l’entitat Goigistes del Penedès donen suport a la posada en pràctica d’aquestes pautes amb l’objectiu que el cor evolucioni de forma proporcional a com ho està fent l’orquestra.
El regidor de Cultura, Raimon Gusi, va acabar demanant finalment el màxim d’esforç per part de tothom perquè d’aquesta manera els nivells de qualitat puguin “ser els més adients”. Gusi també va voler deixar ben clar que no es prohibirà a ningú cantar els Goigs però va insistir a demanar un mínim de “seny” a la gent perquè d’aquesta manera s’acabarà millorant la música i la interpretació dels Goigs a Sant Fèlix.

També et pot interessar

Comentaris