El millor Vijazz de la història

alt
13/05/2011 - 07:51h

 “Aquest és el millor Caixa Penedès Vijazz de la història”. Amb aquestes paraules ha definit Joan Tarrada, president de l’Acadèmia Tastavins, la cinquena edició del festival que se celebrarà a Vilafranca els propers 1, 2 i 3 de juliol. La crisi econòmica que ha fet tombar propostes artístiques ja consolidades arreu del país no ha fet trontollar un projecte que va començar tot just fa cinc anys, però que en aquest curt període de temps s’ha fet un lloc entre els festivals de jazz més destacats del continent.
I no només ha pogut sobreviure a les penúries econòmiques, sinó que a més de mantenir-se, el Vijazz augmenta aquest any la qualitat de les seves propostes musicals. Brandford Marsalis, fill del conegut pianista Ellis Marsalis, serà el cap de cartell d’una edició del festival que augmenta el nombre de concerts que s’han organitzat, respecte de les quatre edicions anteriors. El nou escenari, que s’ubicarà a la recent remodelada rambla de Sant Francesc, permetrà als Tastavins dur a terme un major nombre de concerts, aptes per a tots els públics: per als que estimen el jazz, i pels que volen aprendre a estimar-lo.
Marsalis en directe
Serà precisament la rambla Sant Francesc la que acollirà el primer concert del festival, el concert inaugural, el dijous 30 de juny. Aquest tindrà com a protagonistes el Gospel Messengers Taller de Músics, que presentaran el seu espectacle “The New Generations” basat en temes de Kirk Franklin, Mariah Carey, Timothy Wright o Bazil Meade, entre d’altres.
Llibert Fortuny, acompanyat del Perico Sambeat Quartet, serà qui estrenarà l’escenari de la plaça Jaume I el divendres, amb un concert creat especialment pel Vijazz. El saxofonista català recordarà el seu àlbum debut, “Un circ sense lleons”, i ho farà acompanyat del també saxofonista, Perico Sambeat, en un recital que promet ser memorable.
Després de Fortuny, el Jaume I l’ocuparan Randy Braker i Bill Evans Soulbop acompanyats de Medeski, Martin i Wood en un concert que obrirà la gira europea d’aquests músics amb més de vint anys d’experiència, que es mou entre el jazz, el funk, un toc enèrgic de rock i altres polsos musicals més avantguardistes.
Dissabte 2 de juliol, Terence Blanchard serà l’encarregat d’obrir els recitals a la plaça Jaume I. El que va ser considerat pel mateix Miles Davis com el trompetista més brillant de la seva generació, ha guanyat al llarg de la seva carrera musical diferents Grammys.
Tower of power prendran el relleu de Blanchard en aquest escenari. Aquesta banda americana de funk i soul, amb 40 anys de història, té la que es considera una de les millors seccions de vent del món. Han gravat amb artistes destacats com Elton John, Phil Collins, Santana o Toto.
Finalment, el diumenge 3 de juliol, serà Branford Marsalis qui ocupi la plaça Jaume I. Carles Ocaña, director artístic del Caixa Penedès Vijazz considera aquest artista com “el més mediàtic” que ha passat fins ara pel festival. Un nom que s’ha guanyat després d’una llarga trajectòria musical, que li ha valgut diferents nominacions als premis Grammy, als que hi ha estat nominat pràcticament cada any des del 1988. El seu treball discogràfic “Bloomington”, gravat l’any 1993, es considera un dels èxits indiscutibles de la història del jazz contemporani.
Els concerts a la rambla
Just abans o després d’aquests concerts, s’han programat diferents actuacions d’artistes nacionals, a la rambla Sant Francesc, que complementaran un cartell ple d’estrelles internacionals. El Xavi Diaz Quartet, Pybus Groove Quartet, Mauri Sanchis’ Modern Organ Trio o el Combo E.M. M. Dolors Calvet-Penedès Brass Band seran els dels conjunts que actuaran en aquest nou escenari.
A més dels concerts de la plaça Jaume I i de la rambla Sant Francesc, l’oferta musical del Caixa Penedès Vijazz inclourà diferents propostes a peu de carrer que serviran per amenitzar la visita a la fira Vijazz. El Vermout Vijazz, que l’any passat va tenir una gran acollida, també repeteix.

També et pot interessar

Comentaris