Aprenents d’enigmista

15/04/2011 - 07:57h

 No es coneixien de res, tenien professions diferents, vivien en poblacions allunyades les unes de les altres, però l’amor per les paraules i la passió pels enigmes lingüístics els va unir. Sis aficionats als enigmes acaben de publicar un llibre que recull més d’un miler de jocs lingüístics creats per ells mateixos sota el títol Verb i gràcia, publicat per Edicions Lu. Entre els sis autors hi ha una vilafranquina, Emma Rafecas.
Tot va començar quan un grup de seguidors del concurs radiofònic Enigmàrius, que Màrius Serra condueix a Catalunya Ràdio, es coneixen en les finals presencials que es fan en acabar la temporada. Després de la coneixença i la sintonia de seguida es va fer el pas següent, la creació d’un grup al Facebook, el “T’Enigmes”, on es creen diversos enigmes a càrrec del mateix grup. Sis dels seus membres van veure en els enigmes generats bones possibilitats per recopilar-los i fer-ne de nous fins arribar als més de mil, que són els publicats ara.
Els autors, que han comptat amb alguns col·laboradors, entre ells la germana de l’Emma, Marta, han agrupat els enigmes per temàtiques, de manera que se’n poden trobar de relacionats amb les arts i les lletres, esportius, gastronòmics i geogràfics, per exemple. Una de les aplicacions està pensada per al món de l’ensenyament, per tal que els mestres puguin plantejar-ne als seus alumnes.
Emma Rafecas és una gran aficionada als mots encreuats, una afició heretada de la seva àvia Elissa. Sempre mira de trobar un forat per fer-ne, també els d’El 3 de vuit. Quan fa tres anys va sentir Màrius Serra i el seu concurs per la ràdio es va animar a participar-hi cada dia. De l’afició es va passar a la devoció i des de fa un any, quan va entrar en funcionament una classificació per als més de 2.000 participants, copa les primeres posicions. L’any passat va quedar segona i actualment va primera del rànquing.
Tot pels enigmes
Explica la vilafranquina, que treballa com a publicista a Barcelona, que la seva dèria pels enigmes l’ha portat a fer autèntiques “animalades” per poder-hi participar, com ara avançar un vol a Madrid per poder participar abans que s’acabi el termini per enviar la resposta o portar un portàtil a l’autocar per consultar diccionaris on-line. Però només així s’ha convertit en una crac en la matèria, que no només resol sinó que també crea enigmes, actualment prop de 550 de collita pròpia.Emma Rafecas, junt amb Joan Clotet, Miquel Àngel Gibert, Rosa Marill, Joan Carles Orengo i Josep Maria Sansalvador, es consideren deixebles de Màrius Serra, “el mestre dels enigmes verbals”, que, encantat amb la idea, va accedir de bon grat a prologar el llibre Verb i gràcia. Aquesta, assegura la vilafranquina, és una eina molt vàlida per molts motius: permet conèixer a fons la llengua, descobrir paraules noves, entretenir-se i, sobretot, fer treballar les neurones.
Ara, a més dels llibres sobre el gènere que ha publicat Màrius Serra, s’amplia l’oferta gràcies a aquestes propostes que juguen amb el doble sentit de les paraules a través de l’homofonia o la descomposició de la paraula.
El llibre Verb i gràcia surt avui a la venda i es pot trobar a les llibreries l’Odissea, Cuscó, Sellarès i Ràfols de Vilafranca i a la llibreria Mitjans del Vendrell.

També et pot interessar

Comentaris