El PQPI-Pla de Transició al Treball de Vilafranca celebra enguany el 20è aniversari

alt
06/04/2011 - 12:29h

El Pla de Transició al Treball (PTT) commemora aquest any 2011 els 20 anys de la seva creació a Vilafranca amb un acte que tindrà lloc el proper dijous 14 d’abril, a 2/4 de 7 de la tarda a la sala d’actes de la Fassina (av. Catalunya, s/núm). Al llarg d’aquests anys el programa s’ha anat adaptant als canvis socials, laborals i educatius que s’han anat produint, de manera que, si inicialment el recurs estava més orientat a la inserció laboral de joves en atur entre 16 i 25 anys en els darrers anys el pes de l’alumnat que tria l’opció de retornar a l’educació reglada és més significativa, a causa tant de la crisi econòmica com de la consciència de les famílies de la necessitat de seguir-se formant al llarg de la vida.
L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, amb el suport del Fons Social Europeu, implementen el programa PQPI-PTT (Programa de Qualificació Professional Inicial–Pla de Transició al Treball) que enguany celebra els 20 anys de la seva posta en marxa al municipi.
Cada any es signa un conveni de col·laboració entre les dues institucions i s’estableixen les línies principals del projecte. El programa formatiu està ubicat a les instal·lacions de l’IES Alt Penedès.
Al llarg d’aquests vint anys el PTT ha ajudat a formar-se a uns sis-cents nois i noies de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, essent però majoritari l’alumnat de Vilafranca. Actualment participen al programa una trentena de nois i noies que tenen entre 16 i 21 anys, que no varen obtenir el graduat en ESO i que desitgen, a curt termini, seguir estudiant o treballant.
A nivell professional, durant aquest any es preparen per a formar-se en dos àmbits auxiliar de vendes, oficines i atenció al públic; i auxiliar de mecànica i electricitat, per la qual cosa reben una formació teòrico-pràctica a les instal•lacions de l’Institut Alt Penedès i posteriorment duen a terme unes pràctiques educatives en una empresa del sector. Cal esmentar que al llarg d’aquests vints anys s’ha establert una relació molt satisfactòria amb un bon nombre d’empreses de l’entorn que han col•laborat no només en la formació sinó també en la inserció laboral de l’alumnat.
Pel que fa a la recuperació educativa, el nostre alumnat es prepara rebent una formació integral per a la millora de les competències bàsiques necessàries en el món laboral i en la vida quotidiana. L’accés a la formació reglada es pot dur a terme doncs per dues vies: mitjançant la superació de la prova d’accés a Cicles Formatius de Grau Mig; i cursant els mòduls complementaris C per a l’obtenció del graduat en ESO.
En ambdós casos, el fet de superar amb èxit el PQPI-PTT facilita l’obtenció d’exempcions tant a les proves d’accés a CFGM com d’alguns mòduls necessaris per a l’obtenció del graduat en ESO.
A més a més, al llarg de l’any, tant l’alumnat com les seves famílies es beneficien d’una acció tutorial individualitzada molt estreta, la qual cosa facilita enormement la maduració personal del jovent inscrit al programa. Això fa, que la major part de l’alumnat pugui finalitzar el curs amb èxit.

També et pot interessar

Comentaris