Descobreixen una muralla del segle XV al Castell de Calafell

01/04/2011 - 07:40h

Les excavacions arqueològiques que s’han reiniciat al Castell de la Santa Creu de Calafell han permès realitzar noves troballes. La segona fase de l’excavació (la primera va fer-se a final de l’any passat) ha confirmat el descobriment de la muralla del segle XV i del camí empedrat que portava a la porta original de la fortalesa.

El director de les excavacions, l’arqueòleg Jordi Morer, destaca que “les restes han aparegut amb un notable estat de bona conservació”. Els treballs s’han hagut d’interrompre momentàniament en espera que el departament de Cultura de la Generalitat autoritzi a continuar l’excavació, tot aprofundint a nivells inferiors del subsòl. “Molt probablement podrem localitzar estructures encara més antigues de la història del Castell, del segle XIII i fins i tot del XII, períodes que ja estan documentats en altres indrets de la fortalesa”, afegeix Jordi Morer.
El sector on treballen els arqueòlegs és l’únic que no s’havia investigat encara, des que van començar les excavacions al Castell fa una trentena d’anys. Ara era imperatiu no esperar més perquè el Projecte d’Intervenció Integral al Nucli Antic de Calafell preveu construir un ascensor per suprimir les barreres arquitectòniques en l’accés al Castell, justament en aquest sector. I el projecte definitiu de l’ascensor s’haurà d’adaptar per no malmetre cap element patrimonial.
En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré, explica que “aquestes excavacions són una font contínua de sorpreses. Això ens obligarà a esperar abans d’acabar de dibuixar”. Ferré també diu que “d’aquestes troballes en depèn tant l’ascensor com el projecte de museïtzació del Castell, que haurà d’incloure la informació que estem obtenint”.
En aquest sentit, el telèfon mòbil dels visitants serà la base principal de la nova museïtzació que es començarà a instal·lar enguany al Castell de la Santa Creu de Calafell i al seu entorn. Tot i que també hi haurà museïtzació en suports físics, la Universitat de Barcelona ha desenvolupat una aplicació per a telèfons intel·ligents (smartphones) que permetrà que el mòbil funcioni com una guia interactiva que donarà informació de l’itinerari a realitzar.
La nova museïtzació preveu la instal·lació de 43 punts d’informació. 28 seran punts virtuals, accessibles des del telèfon mòbil. Els altres quinze, punts d’interpretació amb suport material. La solució virtual s’aplicarà especialment a l’exterior del Castell ja que, a diferència de la fortalesa, es tracta d’un barri habitat on no es poden instal·lar grans embalums per l’estretor dels carrers.
L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha destacat que “el projecte de museïtzació culmina les actuacions que estem desenvolupant al Castell i a la primera corona del barri històric”.
L’objectiu és que “els visitants trobin totes les facilitats per gaudir d’una de les principals peces del patrimoni històric de Calafell”.
De la seva banda, el professor de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, Joan Santacana, ha explicat que “es tracta d’implantar una museografia del segle XXI, que no depengui tant dels suports materials, sinó d’una base digital que situï el visitant en una relació en línia amb el monument”.

També et pot interessar

Comentaris