Vinseum endreça un fons fotogràfic de 2.800 imatges

25/03/2011 - 09:03h

29 d’agost del 1943. Benedicció de l’escala del pati del Museu de Vilafranca. Aquesta és la fotografia més antiga que forma part de l’arxiu fotogràfic de l’actual Vinseum, un fons que es vol preservar amb una iniciativa per la qual s’ha demanat la col·laboració d’especialistes, historiadors i estudiosos de la història vilafranquina i persones que van viure de prop alguns dels moments més significatius de la història de l’entitat.

L’arxiu fotogràfic del Museu és ampli, en total i només en format paper es comptabilitzen 6.000 instantànies, tot i que el fons és encara molt més extens ja que a l’Arxiu Comarcal hi ha dipositats més de 50.000 exemplars, entre fotografies de diversos autors, llegats, plaques de vidre i imatges positivades.
Per a la iniciativa que ha tirat ara endavant el departament de Documentació de Vinseum, amb Jordina Escala al capdavant, s’ha fet una selecció de 2.800 imatges que calia identificar corresponents al període que va del 1943 al 1995.
L’objectiu final és preservar un fons de gran valor documental, identificar els protagonistes, els llocs i els esdeveniments que es van immortalitzar en cada imatge i, finalment, digitalitzar per augmentar el nivell de preservació.
El resultat de les quatre sessions del taller és molt positiu, segons la documentalista Jordina Escala, que valora favorablement les aportacions dels participants. L’experiència és tan bona que es faran més sessions, ara però en l’àmbit intern, ja que aquestes estaven obertes al públic.
Dos dels participants, l’historiador Ramon Arnabat i l’estudiós Joan Solé Bordes, van passar per les dependències de Vinseum per consultar alguns dels arxius que s’hi apilen. La seva aportació va ser ben rebuda per Escala, ja que va poder completar fitxes com ara algun acte de lliurament dels premis Sant Ramon de Penyafort o la visita del ministre d’Agricultura franquista, Tomás Allende García Báxter, entre d’altres.
D’altra banda, l’experiència metodològica recopilada amb la iniciativa servirà per aplicar-la a un projecte centrat en l’enologia, la vinya i el vi, de manera que amb aquesta fórmula es pugui recuperar la història d’un dels principals àmbits que va inspirar l’entitat.
Amb tot, el projecte encara està en una fase molt inicial. La idea hi és però encara no es pot concretar perquè abans cal assegurar-se una línia de subvenció per poder-la tirar endavant.

També et pot interessar

Comentaris