Dissabte s’inaugura la reforma del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs

24/02/2011 - 16:45h

Demà dissabte a les onze del matí es farà a la plaça de l’Església l’acte inaugural de les obres de rehabilitació del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs. L’acte estarà presidit pel president de la Diputació, Antoni Fogué, i per l’alcalde d’Avinyonet, Oriol de la Cruz. En acabar, hi haurà portes obertes per poder visitar el recinte.

Dins el marc del programa de restauració del patrimoni arquitectònic, la Diputació de Barcelona va posar en marxa, a petició de l’Ajuntament d’Avinyonet, el projecte i l’obra de restauració del campanar i del claustre de l’antic monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, que tot just han finalitzat. El cost de la inversió ha estat de 468.500 €.
L’actuació engegada l’any 2010 és continuació de la que es va portar a terme entre 2000 i 2002 a l’interior de la torre campanar i en la seva coberta. La segona fase d’obres ha consistit en la protecció del claustre amb una coberta nova i en la seva restauració, que ha inclòs les arqueries i els capitells romànics, i en la construcció d’un accés al campanar, que havia quedat anul·lat temps enrere.
El monument monacal, l’origen del qual es remunta als segles XI i XII, s’aixeca, amb el seu campanar superb, per damunt de les edificacions veïnes. Actualment, del vell cenobi medieval resten l’església i tres ales del claustre romànic, ja que la quarta ala va desaparèixer en edificar-se en el lloc una casa, Can Pujol, arran de la primera desamortització dels béns eclesiàstics del 1821.
L’església és de nau única, a la qual s’adossa per llevant l’absis de planta quadrada, construït en època gòtica. El campanar, romànic de tradició llombarda, conserva en el seu interior sostres d’emmotllats de guix amb relleus escultòrics, dels segles XVI-XVII.
Del claustre romànic se’n conserva íntegrament l’ala nord, formada per dues parelles d’arcs que recolzen en pilars i columnes de capitells bellament esculpits. De la resta d’ales encara es poden contemplar alguns arcs, amb les seves columnes i els seus capitells, tots ells esculpits amb temàtiques diferents.
Entre 1952 i 1977, el Servei de Catalogació i Conservació de Monuments (actual SPAL) de la Diputació ja havia actuat en la recuperació del claustre, que havia quedat amagat sota la construcció d’un habitatge adossat al temple. Aquelles obres, que van ser necessàries per salvaguardar el monument, van quedar aturades durant dècades fins que, ja en el segle XXI, la Diputació hi ha tornat a Sant Sebastià, amb un nou projecte i amb els estudis històrics, arqueològics i estructurals pertinents.
Valuós
Els dos elements recuperats, claustre i campanar, són d’un alt valor arquitectònic i artístic, i amb l’actuació que ara finalitza queden de nou vinculats a la història del lloc i de la comarca, i la seva problemàtica estructural i funcional, de conservació i de control, resolta. L’actuació ha partit del criteri d’incidir el mínim possible en la fàbrica antiga i de no interferir, amb els nous elements i materials, en la comprensió del monument i de les restes existents.
L’objectiu ha estat posar a l’abast de la ciutadania el monument, fent-ne un ús general, alhora que es garanteix la conservació i el control de la torre campanar.

També et pot interessar

Comentaris